01 Mayıs 2015 00:51

Bosch, kaşıkla verdiğini kepçeyle istiyor

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Bosch işçileri, imzalanan son sözleşmenin diğer metal işçilerinin imzaladığı sözleşmeden daha iyi olduğunu belirtiyor ancak önemli bir noktaya da dikkat çekiyor: “Patron kaşıkla verdiğini kepçeyle almak istiyor.” Zira işçilere, sendikanın toplusözleşme döneminde aldığı mesaiye kalmama kararı bahane edilerek zorunlu mesai dayatılıyor.

Bosch’ta üst düzey bir yetkili işçileri toplayarak, “Çok sıkıştık. Renault, Tofaş gibi fabrikalar bizi sıkıştırıyor. Enjektör siparişlerini yetiştiremiyoruz” diyerek, cumartesi günü 23.30’da mesaisi biten işçilerin pazar günü 11.30 ile 19.30 arası çalışmak üzere mesai yapacağını bildirdi. İşçilerin yüzde 15’inin maaşına icra geldiğini belirten Bosch işçileri, “Ama biz bu zorunlu mesailere karşıyız. Hiçbir sosyal hayatımız kalmıyor. Ne ailemize ne çoluk çocuğumuza vakit ayırabiliyoruz” diyor. Bu mesailerin zorunlu olmasına tepki gösteren işçiler, “Yalnızca 2 kez mesaiye gelmeme hakkınız var. O da inandırıcı bir mazeretiniz yoksa kabul görmüyor” diyor.

‘YALAN SÖYLÜYORLAR’

Patronun öne sürdüğü “Toplusözleşme döneminde mesai yapılmadı” gerekçesinin danışıklı dövüş olduğunu ifade eden Bosch işçileri şunları anlatıyor: “Ekim ile mart arasında otomobil üretiminde düşüşler yaşanıyor. Bu nedenle de mesai yapılmadı. Şimdi de bunu kullanarak işçiler zorunlu mesaiye bırakılmak isteniyor. Sendika da bu durum karşısında bir şey yapmıyor.”

Bosch yetkililerinin panolara, “Toplusözleşme süreci sona erdi. Bu süreçte üretime zarar vermediniz. Bundan sonra da aynı özveriyi bekliyoruz” diyen bir bildiri astıklarını belirten Bosch işçileri, “Bize verilen zammı kullanarak şimdi bize gözdağı vermek istiyorlar” diye konuştu. İşçiler, “Yeni dönemde yeni makinelerin geleceği ve üretimin hızlanacağı söyleniyor. Başka bir sendikaya geçme hakkımızı hiçe sayarak bizi aylarca mağdur edip bu şekilde terbiye etmeye çalışan Bosch patronu şimdi de verdiği bu zammı kullanarak ağır iş yükü verip bizi bu şekilde terbiye etmek istiyor” diyor.

BOSCH’UN GÖZÜ DE RENAULT’DA

Günlerdir eylemde olan metal işçilerinin durumunu da değerlendiren Bosch işçileri, “Fabrikadaki birçok işçi sendika değiştirme sürecinde bizi yalnız bıraktığı için tepkili ama özellikle Renault’da başlayan eylemleri çok önemsiyor. Bu şekilde devam etmesi durumunda 2017 sözleşmesini de olumlu etkileyeceğini düşünüyor” dedi. “Bu hareketin desteklenmesi gerekir” diyen Bosch işçileri, yapılan eylemlerin daha planlı ve örgütlü hale gelmesi gerektiğini belirtti. İşçiler, “Kazandığımız tüm haklarımızı birliğimiz ile kazandık. İşçi birlik olursa kazanamayacağı şey yok” dedi.

BOSCH İŞÇİSİ 1 MAYIS’TA DA ÇALIŞACAK

Resmi tatil olan 1 Mayıs günü de zorunlu mesaide olduklarını belirten Bosch işçileri, geçtiğimiz yıl yine işçilerin 1 Mayıs günü zorunlu mesaiye bırakıldığını anlattı. Daha önceki 1 Mayıs’larda da işçilerin pikniğe götürüldüğünü belirten Bosch işçileri şunları söylüyor: “İşçi özellikle 1 Mayıs’a götürülmüyor. Geçtiğimiz yıl yine zorunlu mesai vardı. Sendika yalnızca 1 otobüs işçiyi İstanbul’daki mitinge götürdü.”

ÖNCEKİ HABER

Hayat TV'de 1 Mayıs özel yayını 'kızıl bayrak'la başladı

SONRAKİ HABER

Türkiye 40 doğuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...