30 Nisan 2015 16:15

İştebrak'taki Alevi Katliamı lanetlendi

Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlip eyaleti Cisr El Şuğur kasabası yakınlarında bulunan İştebrak köyünde el Nusra Cephesi ve müttefikleri tarafından yapılan Alevi katliamı pek çok merkezde yapılan eylemlerle lanetlendi.

Paylaş

Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlip eyaleti Cisr El Şuğur kasabası yakınlarında bulunan İştebrak köyünde el Nusra Cephesi ve müttefikleri tarafından yapılan Alevi katliamı pek çok merkezde yapılan eylemlerle lanetlendi.

DERSİM

Yüzlerce yurttaş Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Seyid Rıza Meydanı'na yürüdü. "Suriye'de Alevi katliamı var, insanlık ölürken sessiz kalma" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşe, HDP Dersim milletvekili adayı Edibe Şahin, Dersim Belediye eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, DBP, HDP, ESP, Partizan, EMEP, DHF temsilcileri de katıldı. Yürüyüşün ardından konuşan Dersim Ermeniler ve Aleviler Derneği (DERADOST) Başkanı Serkan Sariataş, katliamların sorumlularının AKP olduğunu ifade ederek, Ortaçağ gericiliğinin en ilkel ve gaddar halini temsil eden terörün vücut bulduğu her yerde insani tüm değerleri yok ettiğini belirtti. Vahşet şebekesinin temsil ettiği akılın, dün Kerbela'da, Çaldıran'da, Dersim'de, Sivas'ta, Maraş'ta, Çorum'da, Lazkiye'de bugün ise Suriye ve Ortadoğu'nun hemen her yerinde boy gösterdiğini söyleyen Sariataş, "Ortadoğu'nun geliştirilmeye çalışılan siyasal İslam'a ve katliamalarına karşı sessiz kalmayacağımızı, Alevi şehri Dersim'den bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Açıklamanın sonrasında mum yakıldı.

İSKENDERUN

İHD İskenderun Şubesi, katliamı protesto etti. Boyacılar Parkı'nda bir araya gelen İHD üyeleri, sloganlar attı. Burada açıklama yapan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Ortadoğu'nun yanmaya devam ettiğini, emperyalist güçler ve işbirlikçilerinin halkları birbirine kırdıran politikaları her gün daha fazla kanın akmasına neden olduğunu ifade etti. Coşkun, Türkiye sınırındaki İdlip'e bağlı Alevi köyü İştebrak'ta katliam yapıldığını belirterek, Suriye'de yanan ateşin bölgeyi sarmakta olduğunu vurguladı.

İZMİR

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir bileşenleri, katliamı protesto etti. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eyleme HDP İzmir Milletvekili adayı Semra Uzunok, Pınar Aydınlar, HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur ve CHP Milletvekili Musa Çam ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı okuyan Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan, katliamların AKP'nin Suriye, Esad ve Alevi düşmanlığının bir sonucu olduğunu dikkat çekti. Çetelerin ellerini kollarını sallayarak Türkiye sınırında geçtiğini ve buna iktidarın göz yumduğuna işaret eden Aslan, "Sınıra yakın İdlip Kentini ele geçiren El-Nusra öncülüğündeki gruplar, 25 Nisan tarihinde Cisr el Suğur Kasabasında bulunan İştebrak Alevi Köyüne giren Fetih Ordusu köyde kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden onlarca canımızı katletmiştir" diye konuştu.

ANKARA

Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu üyesi bir grup, Alevilerin yoğun bir şekilde yaşadığı İştebrak köyünde El Nusra'nın 54 Alevi yurttaşı katletmesini protesto etmek için Mithat Paşa Caddesi'nden Yüksel Caddesi'ne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında dernek üyeleri "Sus!.. Sessiz ol Aleviler katlediliyor…" pankartını açıp sık sık "Halkalara eşitlik inançlara özgürlük", "Katil El Nusra işbirlikçi AKP" ve "Suriye halkları yalnız değildir" sloganları attı. Yüksel Caddesi İnsanlık Anıtı önünde yürüyüşlerini tamamlayan grup burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Murat Işık, AKP hükümetinin çeteci gruplar ile işbirliği yaptığına değinerek, "Maalesef ki yaşadığımız ülkede iktidar olan AKP mezhep zemininde yaklaşarak Lazkiye, İştebrak, Hama, İklime, Kobanê, Şengal, Ninova ve Telafer gibi yerlerde Alevi, Arap, Türkmen, Kürt ve Ezîdî katliamlarına lojistik destek vererek destek olmaktadır" şeklinde konuştu.

Hükümete seslenen Işık, AKP Hükümetinin Ortadoğuyu kan gölüne çeviren çeteci gruplardan lojistik desteğini geri çekmesini ve katliamlara ortak olmaktan vazgeçmeye çağırdı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin Alevi toplumuna yaklaşımını eleştiren Işık, "Ülkemizde de yaşanabilecek bir iç çatışmanın tek sorumlusu olarak ayırım yapan, Alevileri dışlayan, yok sayan ve miting meydanlarında hedef gösterip, toplumumuzu mezhepsel çatışması zemininde çekmeye çalışan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP İktidarı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup 10 dakikalık oturma eyleminden sonra alkış ve sloganlar eşliğinde dağıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler, 1 Mayıs'ı erken başlattı

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan Davutoğlu'ya 1 Mayıs-Kabe yanıtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...