30 Nisan 2015 13:21

Erdoğan'a hakaret davası: 'Delil yok moda suçtan dava var'

İzmir’de bir yıl önce Berkin Elvan için yapılan yürüyüşte ‘Hırsız, Katil Erdoğan’ sloganlarını attıkları iddiasıyla dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla yargılanan 3 sendikacı hakim karşısına çıktı.

Paylaş

İzmir’de bir yıl önce Berkin Elvan için yapılan yürüyüşte ‘Hırsız, Katil Erdoğan’ sloganlarını attıkları iddiasıyla dönemin Başbakanı olan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla yargılanan 3 sendikacı hakim karşısına çıktı.

İzmir 39’ncu Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmada savunma yapan DİSK ve KESK üyesi sendikacılar, anmayla ilgili açılan soruşturmada “hakaret” suçlaması yapılmadığını ama bir yıl sonra dönemin moda suçuyla haklarında dava açıldığını söyledi. Sendikacıların avukatı Ercan Demir ise, delil yokken geriye dönük dava açıldığını vurguladı.  

‘TEK BİR SORU SORULMADI’

Duruşmada Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanan  DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK Eski Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı ve Genel İş İzmir 3 No’lu yönetim kurulu Eski Üyesi Ali Rıza Duran, hazır bulundu. İlk olarak ifade veren Sarı, Berkin Elvan’ı anmak için basın açıklaması yaptıklarını; fakat polislerin hiçbir uyarıda bulunmadan tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdığını belirtti. Yapılan saldırı karşısında kitlenin de slogan atmaya başladığını kaydeden Sarı, dönemin Başbakanı Erdoğan’a yönelik hakaret içeren sloganların atıldığı yönündeki suçlamayı kabul etmedi. Anma etkinliği sonrası ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görev başındaki memura mukavemet’ suçlamasıyla soruşturma açıldığını, ancak kovuşturmaya gerek olmadığı kararı çıktığını hatırlatan Sarı, “Tam bir yıl sonra, o dönem suç isnadı olarak dosyada olmayan, bu dönemin moda suçu karşımıza çıktı. KESK Eski Dönem Sözcüsü Tunalı ve Genel İş İzmir 3 No’lu Yönetim Kurulu Eski Üyesi Duran da suçlamaları kabul etmedi. Sendikacıların avukatı Ercan Demir ise bir yıl önce yapılan soruşturmada o dönemin Başbakanına hakaretle ilgili herhangi bir soru sorulmadığına dikkat çekti. Demir, “Aradan geçen bir yıl süreden sonra Cumhurbaşkanına hakaret davalarının popüler hal almasından sonra, geriye dönük olarak bu dava açıldı. Dosyada müvekkillerimin suç işlediğine dair bir delil de yoktur. Kürsüde oldukları için haklarında dava açılmıştır” dedi. Mahkeme başkanı, beyanların ardından duruşmayı 9 Temmuz’a erteledi.


‘DİKTATÖRLÜK ÖRNEĞİ’

KESK, DİSK VE TMOBB açılan davaya ilişkin adliye önünde ortak açıklama yaptı. Açıklamaya, İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de katıldı. “Susmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Eylemde ortak açıklamayı yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ümit Akıncı, AKP iktidarının bir  diktatörlük örneğiyle daha karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Yaptıkları eylem ve etkinliklerde suç unsuru sayılabilecek bir durumun olmadığını belirten Akıncı, “Bu mesnetsiz iddialar bizi yıldırmayacaktır” dedi.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İntikamcı duygularla açılan bu davaları kınıyoruz’

SONRAKİ HABER

Emeklilerden ‘vaatlerinizi tutun’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa