30 Nisan 2015 00:53

Elazığ’da 1 Mayıs, İstasyon Meydanı’nda

Paylaş

Orhan KURUL
Elazığ

1 Mayıs, Elazığ’da İstasyon Meydanı’nda kutlanacak. Gazetemize konuşan siyasi parti ve sendika temsilcileri, taşeron sistemine, iş cinayetlerine ve düşük ücretle kölece çalışmaya karşı insanca yaşanacak bir ülke talebiyle 1 Mayıs alanında olacaklarını belirttiler.  

BÜTÜN MEYDANLAR EMEKÇİLERE AÇIK OLMALI

İş cinayetlerinde Türkiye’nin dünya sıralamasında en üstlerde yer aldığını söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Fuat Koç, “İşçi cinayetlerine, iş kazalarına karşı ve kamu emekçilerinin talepleriyle alanlarda olacağız” dedi. Taksim, Kızılay ya da başka meydanlarda 1 Mayıs kutlamalarının devlet müdahalesi olmadan gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Koç, “Düşünce özgürlüğünden, örgütlenme hakkından, demokrasiden bahsediliyorsa tüm alanlar emekçilere açık olmalı” dedi. KESK olarak 1 Mayıs’a iş yerlerinde seferberlik ruhuyla hazırlanmaya çalıştıklarını söyleyen Koç, Türk-İş’in Elazığ’da ki kutlamaya katılmamasına da değinerek, “Her sene ortak kutlama için çağrı yapıyorduk. Ancak olumsuz cevap aldığımız için bu sene çağrı yapmadık” dedi.  

İNSANCA YAŞAM İÇİN

Emek Partisi Elazığ İl Başkanı Murat Zülfikar ise “Sermayenin saldırılarının arttığı bir dönemde 1 Mayıs’a gidiyoruz. Hükümetler her dönem çeşitli vaatlerde bulunup işçilerden daha çok çaba, emek bekliyor. Ancak işçilerin sıkıntıları hiçbir zaman sona ermiyor” dedi. AKP döneminde yüzlerce işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetti ancak AKP’nin bunu ‘fıtrat ve ekonominin büyümesi’ olarak değerlendirdiğini dile getiren Zülfikar, “Saldırılara karşı çıkarak işçi sınıfının birlik mücadele ve örgütlenme gününde kendi taleplerimizle sokağa çıkalım. 1886 yılında Amerikalı işçiler canları pahasına ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’ demişlerdi. Onlardan aldığımız bayrağı bizler alanlarda dalgalandırmalıyız. İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a çağırıyoruz” dedi. 

‘İŞÇİ SENDİKALARININ KATILMAMASI EKSİKLİK’

Yapı Yol Sen Şube Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Kenan Korkmaz da  Elazığ’da güçlü 1 Mayıs kutlaması için çalıştıklarını ancak eksik kalan yanın işçilerin, işçi sendikalarının 1 Mayıs’a katılmamaları olduğunu söyledi.  İş yerlerinde taşeron işçilere çağrılar yapıldığını aktaran Korkmaz, “İşçiler, işten atılma korkusuyla katılamıyorlar. İşçi sendikaları çağrı yapmış olsa katılabilirlerdi” dedi. İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi, insanca yaşayacak bir ücret, kadına şiddete son gibi taleplerle alanlarda olacaklarını söyleyen Korkmaz, KESK dışındaki memur sendikalarının da Elazığ’daki kutlamaya katılmamasının eksiklik olduğunu dile getirdi.  

YENİ SOMALAR OLMASIN 

“Emek ve demokrasinin özgürleşmesi temelinde 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz” diyen HDP İl Eş Başkanı Yunus Güneş ise “Yeni Somaların olmaması için, işçilerin emekçilerin insanca yaşaması için alanlarda olacağız” dedi. Elazığ’da HDP seçim bürolarının tümünde seçimin yanı sıra 1 Mayıs çalışması yürüttüklerini söyleyen Güneş, “Bundan sonra da işçi mücadelesinin ilerlemesi için daha fazla çaba harcayacağız” dedi. Taksim’de 1 Mayıs tartışmalarına da değinen Güneş, “1 Mayıs bütün alanlarda kutlanmalı. Taksim önemlidir ama 1 Mayıs sadece Taksim’le sınırlı tutulmamalı” dedi

‘EMEK MÜCADELESİNİN YANINDA OLACAĞIZ’

CHP İl Sekreteri Fethi Şenocak ise 1 Mayıs’ın kitlesel geçmesi için tabanlarını harekete geçirdiklerini belirterek, “CHP olarak belki şimdiye kadar eksikliklerimiz oldu ama bundan sonra her zaman emek, özgürlük ve demokrasi mücadelesi verenlerle ortak hareket etmeyi hedefliyoruz” dedi. Yolsuzluğa, yoksulluğa, hak gasplarına karşı alanlarda olacaklarını söyleyen Şenocak “1 Mayıs, taşeronlaşmanın kalktığı, işçilerin işten çıkarılmadığı günlere vesile olsun” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Şiir Adaları

SONRAKİ HABER

Zulme isyan için 1 Mayıs’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa