30 Nisan 2015 00:51

Allegri hangi kartları oynayacak?

Paylaş

Emre ÖZCAN

Şampiyonlar Ligi kura çekiminde eşleşen Real Madrid ve Juventus, bu turnuvada karşı karşıya gelmeye alışkın kulüpler. En son geçtiğimiz sezon Galatasaray’ın da bulunduğu grupta yer alan ikiliden Juventus, sarı-kırmızılılara olaylı son maç sonucunda geçilmiş ve Antonio Conte’nin kulüpten ayrılmasına kadar giden sürecin belki de ilk adımı atılmıştı. Zira Conte takımın başına geldiğinden beri ligdeki dominasyona rağmen Avrupa başarısızlığı İtalyan basınında eleştiri konusuydu ve İtalyan hoca bunu aşmak için bir sezonu daha çöpe atmıştı. 

REAL FAVORİ AMA

Bugüne kadar Şampiyonlar Ligi’nde 16 kez karşı karşıya gelen ve bu maçlarda 8-7’lik üstünlüğü bulunan Real Madrid (1 maç berabere) yine turun favorisi. Sadece turun değil, aynı zamanda hem son şampiyon olmaları, hem de bir arada oynamaya alışkın ve oturmuş takım yapılarının üstüne eklenen Carlo Ancelotti faktörüyle belki de turnuvanın da bir numaralı favorisi konumundalar. Ama Juventus eşleşmesi onlar için farklı şifreler işaret ediyor olabilir. 
Juventus’a göre çok daha yüksek profilli takımlar olan Real Madrid, Bayern Münih ve Barcelona muhtemelen İtalyanlar’a gözlerini dikmişlerdi. Dolayısıyla Juve’nin bu üç takım için de en iyi kura olduğunu söylemeye gerek yok. Ama Juventus için de bir tane en iyi kura vardı ve o takım Real Madrid olabilir.

SAVUNMANIN GÜCÜNÜ FARK ETTİLER

Massimiliano Allegri’yle birlikte oyununu revize eden ve Conte dönemine göre topa sahip olma oyununu maksimize ederek daha hücum temelli bir takım haline gelen Juventus’ta İtalyan teknik adam sezon ilerledikçe bir şeyi fark etti. Onları diğerlerinden farklı kılan çok kuvvetli orta sahaları yanında aynı zamanda benzersiz savunma hatlarıydı. Roma deplasmanında yapılan prova sonrasında Borussia Dortmund ve Monaco deplasmanlarında ortaya konan futbol ve geçilmez bir yapıya doğru meyleden takım savunmalarıyla Allegri, ra kiplerini neyle bozduğunu bulmuş olabilir.

İyi savunmayı topa sahip olma oyununu dünyada en iyi uygulayan takımlara karşı belli bir yere kadar oynayabilirsiniz. Bayern ve Barcelona şu anda bu oyunun en iyisi konumundalar ve tarihte de bu yönleriyle ayrı bir yerde duracaklar. Dolayısıyla Juventus’un onlara karşı derinde bekleyerek savunma yapması o kadar kolay olmayabilirdi. Lakin Real Madrid gibi farklı bir tarza karşı Juventus’un yapısı çok daha işler bir hale gelebilir. Top kendi ayağında değilken çok daha tehlikeli bir takım haline gelen Real Madrid’e karşı Juventus’un topu bırakan ve tüm  hücum yollarını tıkayan yapısı onlara bir ekstra getirebilir. 

POGBA YOKKEN NEREYE KADAR?

Ama bunu yaparken Paul Pogba’ya ihtiyaçları olacak ve Fransız orta sahanın iki maça da yetişmesi pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla Max Allegri onsuz çıktığı birçok maçta olduğu gibi yine önündeki şu sorularla maçların taktik hazırlıklarına başlayacak: Pirlo, Marchisio ve Vidal’den oluşan bir merkezin arkasında üç stoperli bir 3-5-2 mi? Yoksa Paul Pogba’nın yerine Roberto Pereyra eklemesiyle onları bu sezon daha farklı bir takım haline getiren dört merkezli 4-4-2 mi? İç sahadaki ilk maç ikinci ihtimali öne çıkarıyor zira Juventus Stadium’da skoru alması gereken takım siyah-beyazlılar olacak. 

Bunun yanında Luka Modric’in Real Madrid’de oynamayacak olması da Pogba’ya eş değer bir eksiklik olabilir. Modric’siz geriden top çıkarmakta daha fazla zorlanan Real Madrid’e karşı Juventus’un dirençli omurgası daha çok sorun çıkarmaya namzet hale geliyor. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale ya da James Rodriguez’in ne kadar büyük yıldızlar olduğu ortada ama Juventus için onların varlığından çok gerideki savaş önemli ve Torino ekibi muhtemelen savaşı Ronaldo ya da Bale’e karşı değil de, Kroos ya da Isco’ya karşı kazanıp kaybedecek. 

İLK MAÇIN İTALYA’DA OLMASI AVANTAJ MI?

Real Madrid için ilk maçı deplasmanda oynamak avantaj gibi görünüyor ama Juventus’un hem Dortmund, hem de Monaco’yu ilk maçta istedikleri skoru aldıktan sonra deplasmanda çok daha rahat rövanşlar çıkarmaları gözden kaçmamalı. Juventus’u geçmek istiyorsanız ilk maçı iç sahada oynayıp darbe üstüne darbe indirerek bunu yapma ihtimaliniz çok daha fazla ve Real Madrid’in bu şansı olmayacak. Ne olursa olsun Pogba gibi takımın ateş gücünün önemli bir bölümüne sahip olan bir oyuncunun yokluğu zaten düşük profilli olan Juve’yi biraz daha zayıflatıyor ve Real Madrid’in favori durumunu keskinleştiriyor. Ama şu ana kadar çok farklı şeyler gösteren Max Allegri’nin Ancelotti’yi şaşırtacak birkaç hamlesi olabilir. Bayern ve Barcelona’nın birbirine üstünlük kurmaya çalışacak kopya oyunlarının yanında taktiksel yönden çok daha büyük maçlar vadeden Real - Juve eşleşmesi Şampiyonlar Ligi yarı finallerinin yıldızı olmaya aday görünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de ölüm hızı artıyor

SONRAKİ HABER

Şiir Adaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...