29 Nisan 2015 15:59

'Güçlü Türkiye'nin Yeni Enerjisi'

Sağlık açısından da yarattığı radyasyon ile kanser riskini arttıran, oluşabilecek bir kaza nedeniyle etkisini yıllarca sürdürebilen bu santrallerin nasıl bir yararı olabilir Türkiye'ye? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu santrallerin ne insana ne de canlı yaşamına bir yararı yoktur

Paylaş

Erhan KURUL
Fırat Üniversitesi 
Makine Mühendisliği 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali reklamının sloganı ne kadar da iddialı değil mi? Hangi güçlü Türkiye, hangi yeni enerji? 'Komşularla sıfır sorundan sıfır komşu' konumunda olan bir ülke için güçlü demek ne kadar doğrudur bilinmez ama yazımızın konusu daha çok 'yeni enerji' üzerine olacak.

Sermayenin talebi doğrultusunda sürekli 'çılgın' projelerle karşımıza çıkan AKP hükümeti  şimdi de Nükleer Enerji ile karşımızda. Dünyada ülkeler var olan reaktörlerini kapatırken, Türkiye ise reaktörlerin açılması için büyük özveri ile çalışmaktadır. Oysa ki Nükleer santraller, ekonomik maliyeti yüksek, riskli ve kirletici özelliğe sahiptirler. Buna rağmen AKP neden bu kadar ısrarcıdır sizce? Bu sorunun cevabı çok zor olmasa gerek. Toplumun itirazlarını görmezden gelen, canlıların yaşam alanını HES'lerle, RES'lerle yok eden hükümetten başka bir şey beklemek de  pek gerçekçi olmasa gerek.

GELECEK NESİLLERİN SAĞLIĞI TEHLİKEDE

2010 yılında Resmi Gazetede yayınlanan ve 2012 yılında Başbakanlık Genelgesi ile verilen talimat ile Akkuyu Nükleer Santrali için yasal süreç de başlamış oldu. Rusya ile yapılan anlaşma ile Türkiye bir ilke de imza attı. Dünyada ilk defa bir ülke başka bir ülkeye kendi topraklarında  nükleer santral kurma ve ürettiği elektrik enerjisini yüksek bir fiyatla satın alma(20 yıl)  garantisi verdi. Bu anlaşma ile de anlaşıldığı gibi reklamda söylenenler gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye dışa bağımlılığı azaltmamış aksine dışa bağımlılığını daha da arttırmıştır. 

Sağlık açısından da yarattığı radyasyon ile kanser riskini arttıran, oluşabilecek bir kaza nedeniyle etkisini yıllarca sürdürebilen bu santrallerin nasıl bir yararı olabilir Türkiye'ye? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu santrallerin ne insana ne de canlı yaşamına bir yararı yoktur. Aksine bu santraller gelecek nesillerin sağlığını tehtit eden santrallerdir. 

'AH, VAH' ETMEMEK İÇİN

Peki 'yeni enerji' halk için denildiği gibi ekonomik midir sizce? Bunun cevabı da Rusya ile yapılan anlaşma da saklı. Üretilen elektirik enerjisini yüksek fiyatlarla dolar üzerinden alan Türkiye -ki bu da cari açığın artması demek- halka ucuz elektirik sunmayacağına göre bu 'yeni enerjinin' yükü de halkın sırtına yükleneceğe benziyor.

Belki elli sene sonra ülkemizin çölleşen topraklarını gördükçe yapılan HES'ler için ah vah edilecek ama umarım Nükleer Santrallerde oluşan kaza sonucu oluşacak felaketlerden ah vah etmeyiz. Ah vah etmemek için yenilenebilir  enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Bunun için de nükleer enerji sevdalısı hükümetlere, partilere, kurumlara karşı mücadele etmek gerekiyor. Önümüzdeki seçim de bunun için bir başlangıç olabilir mi sizce, ne dersiniz? Bence olabilir. "Sermaye birikimi için yapılan HES, termik, nükleer vb. enerji projelerine, ekolojik yıkıma yol açan maden işletmeciliğine, endüstriyel atık ve kirlilik sonucunda yaşam alanlarının tahribine yol açan uygulamalara son verilecek" diyen HDP'nin barajı aşması için birlikte çalışalım o halde.

ÖNCEKİ HABER

100 yıl geriden ne kadar ilerideyiz?

SONRAKİ HABER

Bir Sözümüz Var Bizim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...