29 Nisan 2015 15:42

Özgür Üniversite Mücadelesiyle ODTÜ Öğrencileri Hayatı Örenlerin Yanında!

Okuldaki her rengi içinde barındırdığı için; öğrencilerin kendi sorunlarına odaklanmış dar bir çerçeveden çıkıp işçilerin, emekçilerin sorunlarını da dert edindiği fakat emekçilerin kendi örgütlülüğünü de aşma çabası gibi bir yanılgıya düşmediği için 1 Mayıs'a 'ODTÜ Öğrencileri' kortejiyle gidiyoruz

Paylaş

Buse VURDU
İsmail İNAN
Sinancem ALİKOÇ
ODTÜ

Son bir yıl içerisinde metal grevi ve Boydak direnişi gibi işçi eylemleriyle yükselen sınıf hareketi, bu 1 Mayıs'ın fabrikalarda ve işyerlerinde daha da güçlü bir havayla geçeceğini işaret ediyordu. ODTÜ'de ise taşeron işçilerin, eğitim emekçilerinin ve idari personelin son yıllarda biriktirdiği mücadele deneyimi, yıllar sonra ODTÜ'de 1 Mayıs'ın yerelde işçiler ve emekçiler tarafından kutlanmasının koşullarını sağladı. Keza yıllardan beri 1 Mayıs alanlarında yerini alan 'ODTÜ Öğrencileri' de bu yıl hem 30 Nisan'da ODTÜ yerelinde hem de 1 Mayıs'ta Sıhhiye'de 'Doğaya, Bilime ve Emeğe Özgürlük' şiarıyla hayatı ören emekçilerin yanında olacak. Biz de bu yazımızda, 'ODTÜ Öğrencileri' kortejini kendi renkleriyle, talepleriyle ören öğrenci topluluklarının birkaçıyla neden 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını konuştuk.

TALEPLERİMİZİ ORTAK KÜRSÜDEN DUYURACAĞIZ

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin (İİBF) etkin topluluklarından olan Siyaset Bilimi Topluluğu'ndan bir öğrenci, 1 Mayıs'ın her ne kadar adına 'İşçi Bayramı' dense de uzun yıllardır işçi sınıfı ile birlikte geniş halk kesimlerinin kendi taleplerini hep bir ağızdan, aynı meydanda dillendirme fırsatı bulduğu bir gün olma özelliği taşıdığını belirtiyor. Ayrıca işçilerle birlikte kadınlar, gençler, Aleviler, LGBTİ'ler, hayvan hakları savunucuları ve daha nicelerinin 1 Mayıs'ta sokakları bir şenlik ve bir mücadele alanına dönüştürdüğünü söylüyor. Bu anlamda üniversite öğrencileri olarak kendilerinin, özerk-demokratik üniversite; eşit, parasız, bilimsel ve ana dilinde bir eğitim talebi ile meydanlarda yer alacağını ekliyor. ODTÜ Siyaset Bilimi Topluluğu olarak ise; üniversitenin bu taleplerini ortak bir kürsüden duyurma çabasıyla ODTÜ öğrenci topluluklarının örgütlediği 'ODTÜ Öğrencileri' kortejinde her yıl olduğu gibi bu yıl da yerlerini alacaklarını, bunun yanında fakültelerindeki diğer topluluklarla birlikte gerçekleştirecekleri forumlarla İİBF öğrencilerinin kendi sorunlarını ve taleplerini de alana taşımalarını sağlamak istediklerini 
bildirdi.

DEMOKRASİ VE İNSANCA BİR YAŞAM

Bir diğer İİBF topluluğu olan Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu'ndan Hüseyin Sinan Güler ise toplulukların öğrencilerin öz örgütleri olduğunun bilinciyle ODTÜ yerelinde bu öz örgütlerin oluşturdukları, sadece topluluklarla sınırlı kalmayan, farklı bireyleri ve renkleri de içinde bulunduran 'ODTÜ Öğrencileri' kortejiyle 1 Mayıs'a gittiklerini söylüyor. "Okuldaki her rengi içinde barındırdığı için; öğrencilerin kendi sorunlarına odaklanmış dar bir çerçeveden çıkıp işçilerin, emekçilerin sorunlarını da dert edindiği fakat emekçilerin kendi örgütlülüğünü de aşma çabası gibi bir yanılgıya düşmediği için 1 Mayıs'a 'ODTÜ Öğrencileri' kortejiyle gidiyoruz. Orada hem demokratik üniversite, bilimsel eğitim gibi akademi ile ilgili taleplerimizi dile getireceğiz hem de işçi ve emekçilerle birlikte, kadınlar ve LGBTİ'lerle beraber farklı etnik ve dini gruplardan insanlarla, dostlarla demokrasi ve insanca bir yaşam talebimizi haykıracağız." diyerek dayanışmanın altını çiziyor. Katılımcı, demokratik bir anlayışla ve herkesin kendi rengiyle bir araya geldiği 'ODTÜ Öğrencileri' kortejiyle 1 Mayıs'ta hem dayanışmanın, emeğinin bayramını kutlayacak hem de hak talepleriyle mücadeleye kendi renkleriyle katkı sunacaklarını anlatıyor.

Dağcılık ve Kış Sporları Kolu'ndan Ufuk Saltık: "Dağların özgürlüğü ve talan edilmemiş bir doğa için; özelleştirmelere, emek hırsızlığına karşı 1 Mayıs'ta alanlarda işçi sınıfının yanındayız." dedi.

HERKES SNİTCH YAKALAYABİLSİN DİYE…

Fantastik romanlardan çıkarılıp gerçeğe dökülen bir spordan oluşturulmuş olan Quidditch Topluluğu'nun 1 Mayıs kortejinde olması şaşırtıcı geliyor olabilir. Ancak Quidditch Topluluğu'ndan Dilan Batur bunu şöyle özetliyor: "1 Mayıs'ta 'ODTÜ Öğrencileri' kortejindeyiz çünkü bizler aslında spor yaparken cinsiyet eşitsizliği, LGBTİlerin toplumdan dışlanışı, yoksulluk ve emek sömürüsü gibi sorunlarla da mücadele ediyoruz ve cinsiyet kimliği, sınıf ya da herhangi bir etnik kimlik ayrımı gözetmeksizin herkesin spor yapabileceği bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.

ÇİFTÇİ CEFADA, ARACI SEFADA OLDUĞU İÇİN ALANLARDAYIZ!

'Donumuz siyasetinizden daha temiz' sloganıyla 6. sayısını bu ay yayımlayan ODTÜ çıkışlı 'Velvele Mecmua'dan Mahmut Sezgin Memiş; "Çiftçi cefada, aracı sefada" olduğu için Mecmua olarak 1 Mayıs'ta alanlarda olduklarını söylüyor. "Bazı kitabevleri 4 liraya sattığımız mecmuamızın 2 lirasını komisyon olarak alıyor. Bu sömürüyü ifşa etmek istiyoruz. Ayrıca donunuz kadar temiz bu sayfayı ayırdığınız için teşekkür ediyoruz. 2 Mayıs'ta çıkacak olan yeni sayımız için taşeron işçiler ile birlikte taşeron işçi olma kılavuzu hazırladık. ODTÜ'de bile ne kadar sömürüldüklerini, ezildiklerini gördük. Bu sayı okuyucularımızı biraz üzeceğiz. Size komik eğlenceli şeyler söylemek isterdik fakat olmadı." diye ekliyor.

SAHAYI SERMAYEYE DAR EDECEĞİZ!

'Size Şaka Geliyor!' mottosuyla 2 yıldır ODTÜ tribünlerinde yerini alan 'Sırtlan Tayfa'dan Alican Avşar: "Göğsümüze sermayenin reklamını değil işçinin, emeğin adını alarak geliyoruz. Ne locaların sıcağını biliyoruz ne de açık büfe servislerini." diye başlıyor 
sözlerine. 1 Mayıs'ta 'ODTÜ Öğrencileri' kortejinde, kendi evlerinde, sahayı sermayeye dar edeceklerini; deplasmana hoş geldiniz diyeceklerini söylerken bu gayede birleşen tüm öğrencileri 1 Mayıs'ta 'ODTÜ Öğrencileri' kortejine beklediklerini ekliyor.

 


ŞENLİK MÜCADELESİNİ PAYLAŞMAK İÇİN…

 Yıllardır ODTÜ Bahar Şenliklerinin düzenleyicisi olan ve son 2 yıldır rektörlüğün şenlik konusundaki baskıcı tavrıyla mücadele eden Uluslararası Gençlik Topluluğu'ndan Turaç Deniz ise başlarının hayli kalabalık olduğu bu günlerde bir yandan da 1 Mayıs'ta 'ODTÜ Öğrencileri' kortejinin örgütlenmesinde neden yer aldıklarını kısaca şöyle ifade ediyor: "UGT, hayatı var eden emekçilerle dayanışma içinde olmak, 1 Mayıs'ta seslerine ses katmak ve kendi yerelindeki Bahar Şenliği mücadelesini paylaşmak için 1 Mayıs'ta 
alanlarda."


İKTİDARIN NEFRET DOLU MİZAHIYLA ALIP VEREMEDİĞİMİZ VAR!

İktidarın nefret dolu mizahına gülmeyen ve onunla alıp veremediklerinin olduğunu ifade eden Gülmece Topluluğu'ndan Fethi Yıldırım ise 1 Mayıs'a ODTÜ Öğrencileriyle katılma sebeplerini şöyle açıklıyor: "Tecrübe ettiğimiz zaman zarfında geçmişten farklılık göstermeyen yegane gerçeklik iktidarın öldürüşü, gülücüğünse güldürüşü. Bizim gibi hangi bağlamda olursa olsun; yarattıkları 'normal'le, nefretle ve tahakkümle derdi olan herkesi 1 Mayıs'ta ve tabiatın ihtiyaç duyduğu her zaman diliminde sokaklara çağırıyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Denizli Lisesi Sadece Bir Lise Değil

SONRAKİ HABER

Geleceğimizi Biz Yaratacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...