29 Nisan 2015 13:56

AKP’li rektör yardımcısı okul gazetesini sansürledi, gazete kapandı

Paylaş

Yücel Yekta YÖYLER
Erzurum

7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için AKP’den milletvekili aday adayı olan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde çıkartılan Atatürk İletişim Gazetesi’ndeki bazı haberleri akıl almaz gerekçelerle sansürlemek istedi. “Bu haberler girmeyecek” diyen rektör yardımcısına tepki gösteren gazete ekibi gazeteyi bir daha çıkarmama kararı aldı. Gazetecilik öğrendikleri bölümde sansürle karşılaşan öğrenciler şimdi bağımsız bir gazete çıkarmayı planlıyor. 

REKTÖR YARDIMCISINDAN AKIL ALMAZ SANSÜR GEREKÇELERİ

Rektör Yardımcısı Mevlüt Sait Keleş, Atatürk İletişim Gazetesi’nin Nisan ayı sayısında ‘Tortum Çağ Kebabı’na ilişkin bir habere, kendisi Oltu’lu olduğu ve çağ kebabının da Oltu’ya ait olduğu gerekçesiyle itiraz edip, “Bu haberi girmeyin” dedi. 

Rektör Yardımcısı bununla da yetinmedi. Gazetede ‘altın’a ilişkin bir haberde kullanılan fotoğrafta ‘Zaman Kuyumculuk’ isimli dükkanın yer almasına ‘Bu fotoğrafı çıkarın. İsmindeki ‘Zaman’ paralele yapıyı çağrıştırıyor” dedi. 

Gazeteye haberleri yapan öğrenciler ve yayına hazırlayan İletişim Fakültesi hocaları bu gerekçelerin şaşkınlığını yaşarken, Rektör Yardımcısı Keleş, Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı’ndan domuz gribine ilişkin alınan bir demecin de gazetede yayımlanmamasını istedi. Rektör Yardımcısı’nın bu sansüre gerekçesi de akıl almaz. Keleş, geçtiğimiz aylarda üniversiteye  bağlı, Araştırma Hastanesi’nde 3 kişinin domuz gribinden öldüğünü ve bu konuyu işlemenin hastanelerine zarar vereceğini söyledi. 

Ama bitmedi, Rektör Yardımcısının bu konuya ilişkin diğer gerekçesi ise akıllara durgunluk verecek cinsten. Rektör Yardımcısı Keleş, kendi hastanelerinde 3 kişi domuz gribinden ölürken, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böyle bir vaka yaşanmadığını belirterek, “Biz Bölge Hastanesi’yle rekabet halindeyiz. Bize zarar verir böyle haberler” dedi. 

DAHA GAZETECİLİĞİN OKULUNU OKURKEN SANSÜRLE KARŞILAŞTIK

Rektör Yardımcısı’nın sansür çabasına tepki gösteren gazete ekibi ise gazeteyi bir daha yayımlamama kararı aldı. Ancak gazete ekibi son sayıyı, Keleş’in sansürlenmesini istediği haberleri de koyarak bir son sayı çıkardı ve bunu İletişim Fakültesi Haber Ajansı (İFHA) camlarına astı. 

Öğrenciler yayınlanan haberleri buradan okudu. İletişim Fakültesi öğrencileri, Rektörlüğün sansürüne karşı bağımsız bir gazete çıkarmayı planladıklarını söyleyen öğrenciler, “Rektörlüğün uyguladığı sansür kabul edilemez. Öğrenciler daha mesleğe başlamadan sansürle karşılaştılar. Bizlere bu okulda hak haberciliği, barış haberciliği, yurttaş haberciliği öğretiliyor. Ya biz buradaki 4 yılımızı, burada öğrencilerimizi silip atacağız ki öyle bir işe girelim ya da aldığımız derslerin hakkını verip basın özürlüğünden yana tavır takınacağız” dediler. Öğrencilerin sansür kararına tepki için önümüzdeki günlerde bir protesto düzenlemeyi düşündükleri öğrenildi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de 'Paralel' operasyonu!: ÇAGİAD'ta 28 saatlik arama

SONRAKİ HABER

AKP’li Öz’e göre Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanının konuşması seçim öncesi proje

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa