29 Nisan 2015 12:02

Kazancı Yokuşu'nda anma yapıldı: Bu meydandan dönüş yok

1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1977'de katledilen 35 işçiyi Kazancı Yokuşu'nda andı. Anmada konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Bu meydandan artık dönüş yok. 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" dedi. Anmaya katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Taksim'i yasaklamak, 1 Mayıs'ı yasaklamaktır" diyerek, Başbakan Davutoğlu'na şu çağrıyı yaptı: "Gelin şu 1 Mayıs'ta en küçük bir gerginlik olmadan, işçiler bayramı bayram gibi kutlasınlar. Siyasiler olarak bizlerde yanlarında olalım."

Paylaş

1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1977'de katledilen 35 işçi için Kazancı Yokuşu'nda anma gerçekleştirdi. Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen, HDP İstanbul milletvekili adayları, HDP eski milletvekilleri Hasip Kaplan ile Halil Aksoy'un yanı DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve siyasi parti temsilcileri katıldı. "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartın açıldığı anmada sık sık " Yaşasın 1 Mayıs", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bijî 1 Gulan", "Taksim 1 Mayıs alanıdır", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. Anma 1 Mayıs'ta katledilen işçiler için 1 Mayıs marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi adına DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuştu. 

'1 MAYIS'I SİLAHLI ADAMLARIN GÖLGESİNDE GEÇİRMEYECEĞİZ'

Konuşmasına 1 Mayıs kutlamalarında katledilenleri anarak başlayan Çerkezoğlu, "1 Mayıs 1977'de Türkiye'nin ezilenleri milyonlar olarak buradaydık, umut buradaydı. Devlet provokasyonu da buradaydı. İşçilerin yan yana gelmesini, birlikte şarkılar türküler söylemesini, yeni bir dünya söylemini hazmedemediler" dedi. İşçilerin mücadelesi sonucunda kazanılan 2010 ile 2012 1 Mayıs'larını hatırlatan Çerkezoğlu,1 Mayıs'larda Taksim Meydanı için direnenleri selamladı. "Bu meydandan artık dönüş yok" diyen Çerkezoğlu, "1 Mayıs'ı silahlı adamların gölgesinde, ev hapsinde geçirmeyi kabul etmiyoruz. Bugün bu vesileyle bir kez daha tekrarlıyoruz, 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" diye konuştu. 

'TAKSİM EGEMENLERİN KORKULU RÜYASI OLDU' 

Konuşmasına 1 Mayıs'larda yaşamını yitirenleri anarak başlayan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de, "2010-2012 1 Mayıs'larında bu alanda bir araya gelerek özgürlüğü ve demokrasiyi haykıran milyonlar, bir kez daha onların korkulu rüyası oldu" dedi. Taksim Meydanı'nın ideolojik ve politik kimliğinin olduğunu vurgulayan Özgen, "Devletin de politik, ideolojik bir kimliği vardır. Taksim'e karşı duruşları onlarından sınıf kimliklerinden kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından yaşamını yitiren işçiler anısına Kazancı Yokuşu'na kırmızı karanfiller bırakıldı.

'TAKSİM'İ YASAKLAMAK 1 MAYIS'I YASAKLAMAKTIR'

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Taksim Meydanı'nın Türkiye'de 1 Mayıs'ın sembolü olduğunu söyleyerek, "Abartılı bir örnek olarak karşılanmasın yapacağım karşılaştırma. Müslümanlar Kabe'ye giderler Hacı olmak için, Museviler Kudüs'e giderler. Dini inançların merkezleri vardır. Mabetleri vardır. Onun dışında hiçbir yerde onu yapamazsınız. Evet dini bir inanç olarak söylemiyorum, fakat işçi açısından Taksim olmazsa olmaz bir yerdir. Burada 1 Mayıs kutlanamazsa, o gün Türkiye'de 1 Mayıs kutlanmamış sayılır. Taksim'i yasaklamak, 1 Mayıs'ı yasaklamaktır" dedi.

DEMİRTAŞ'TAN DAVUTOĞLU'NA ÇAĞRI 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da çağrı yapan Demirtaş, şöyle devam etti: "Gelin şu 1 Mayıs'a en küçük bir gerginlik olmadan, işçiler bayramı bayram gibi kutlasınlar. Bizler de siyasiler olarak emekçilerimizin bu bayramlarında yanlarında olalım. Sayın Başbakan özellikle yetki sorumluluk kendisindedir.1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nı mutlaka kutlamaya açmaları lazım. Biz HDP olarak sendikaların bu tutumunun çok haklı olduğunu düşünüyoruz. En küçük bir şiddet olmaması için de çaba sarf edeceğiz." Demirtaş, Taksim yasağının devam etmesi durumunda da o gün kutlamaya katılacakların zarar görmemesi için çaba sarf edeceklerini söyledi.

MEHMET AİKF DALCI ANILDI 

Anmanın ardından Şişhane'ye geçen tertip komitesi üyeleri, 1 Mayıs 1989'da katledilen Mehmet Akif Dalcı'yı katledildiği yerde andı. Saygı duruşunun ardından burada da kısa bir konuşma yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Dalcı'nın devlet terörü sonucunda katledildiğini belirterek, "Mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi. 

Grup Yorum'un okuduğu marşların ardından Dalcı'nın katledildiği yere kırmızı karanfiller bırakıldı. (DİHA) 


1 MAYIS 1996'DA ÖLENLER KADIKÖY'DE ANILDI
 

Kadıköy'de, çeşitli sendikeler, siyasi parti ve kitle örgütleri 1996 1 Mayıs’ında yapılan saldırı sonucu katledilen 3 kişiyi andı.

Kadıköy Belediyesi'ne ait otoparkın girişinde toplanan kitle, ellerinde karanfillerle sloganlar eşliğinde bir süre yürüdü.

Saldırının yerde toplanan grup saygı duruşunda bulundu. Grup adına basın açıklaması yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 1996 yılında Kadıköy'deki 1 Mayıs kutlamalarında ölen Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Dursun Odabaşı'nı anmak üzere toplandıklarını söyledi. Çerkezoğlu, "1 Mayıs tarihi, bu ülkede toplumsal mücadelelerin, sınıf mücadelelerinin de tarihidir. 1 Mayıs'ın devrimci bir tarzda kutlanmasının önüne hiçbir güç geçemeyecek. Kitleselliğimiz, coşkumuz ve şehitlerimizin iradesiyle Taksim'de olacağız" dedi.

Grup, açıklamanın ardından, ellerindeki karanfilleri olayın meydana geldiği yere bıraktıktan sonra dağıldı. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

MGK'dan paralel yapıyla mücadele ve çözüm süreci vurgusu

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan Erdoğan'a yanıt: O 'yok' dedi diye yok olmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...