29 Nisan 2015 07:58

Maliye Bakanı'nı kızağa çeken Çipras, referandumu işaret etti

SYRIZA Hükümeti bir yandan AB’ye sert çıkarken diğer yandan AB Bakanları ile arasındaki gerilim son görüşmelerde iyice yükselen Yunan Maliye Bakanı Varufakis’i geri plana çekti.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmalara rağmen baskıların devam etmesi durumunda konuyu halka soracaklarını, “referandum seçeneği”nin gündeme geleceğini açıkladı. Ancak SYRIZA Hükümeti’nin bir yandan AB’ye sert çıkarken diğer yandan AB Bakanları ile arasındaki gerilim son görüşmelerde iyice yükselen Yunan Maliye Bakanı Varufakis’i geri plana çekmesi dikkat çekiyor.

‘POLİTİK KOMPLO’ DEDİ
Çipras, televizyon kanalı Mega’nın Enikos isimli programında vatandaşların sorularını yanıtladı. Çipras, hükümetin, “kurulduğundan bugüne kadar Avrupa’nın güçlü merkezlerinin ve politik rakiplerinin komplosuyla karşı karşıya” kaldığını söyledi.
Hükümetin yanlışlar da yaptığını itiraf eden Çipras’ın, “tecrübesizlik nedeniyle yapılan yanlışlıklarla, baskılar altında yapılan yanlışlıkları ayırmak gerektiğini” belirtmesi dikkat çekti. Çipras, SYRIZA Hükümetin devamlı olarak baskı altında tutulmaya çalışıldığını ve baskıların devam etmesi durumunda seçim değil “referandum” seçeneğinin gündeme geleceğini söyledi.

‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ANLAŞMA OLABİLİR’
AB Merkez Bankası’nın Yunan devlet tahvillerinin alımına kota koymasını da “komplo” olarak değerlendiren Aleksis Çipras, AB ve IMF’nin emekli aylıklarının düşürülmesi, katma değer vergisinin artırılması, yeni vergilerin getirilmesi ve toplu işten atmaların devam etmesi konusunda baskılarını yoğunlaştırdığını ve yeni borç dilimlerinin serbest bırakılmasının bu koşullara bağlandığını söyledi. Çipras, halkın oy verdiği programlarının uygulanacağını ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde bir anlaşmanın sağlanacağı” beklentisi içinde olduğunu vurguladı. Çipras, görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

ÇİPRAS’IN AÇIKLAMASI AB’YE TEHDİT Mİ?
Ancak Çipras’ın açıklamaları herkesi tatmin etmedi. Ana muhalefet partisi, açıklamaları “Takla atmak ve eski para birimi drahmiye dönmek” olarak değerlendirirken özellikle Almanya basını, Çipras’ın referandum açıklamasının AB’ye yönelik bir tehdit olduğu yorumunu ön plana çıkardı. Spiegel dergisi, “Merkel’den para isteyen Çipras şimdi de tehdit ediyor” manşetini attı. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin maliye bakanlarından oluşan Avrupa Grubu'nun Başkanı Jeroen Dijsselbloem da “Referandumdan korkmuyoruz ama zaman kaybına yol açar. Yunanistan’ın olanaklarının tükendiğini biliyoruz” açıklaması yaptı.  Yunanistan Meclisi Başkan Yardımcısı Aleksis Mitropulos her koşulda referanduma gidilmesinden yana bir tutum ortaya koyarken SYRIZA içindeki sol kanadın ise dayatmaların kabul edilmemesi yönünde karar belirlediği söyleniyor.

‘VARUFAKIS KIZAĞA MI ÇEKİLDİ’ TARTIŞMASI
SYRIZA Hükümeti’nin AB ve IMF ile yapılan pazarlıkların bundan böyle “Maliye bakanlığı çerçevesi içinde oluşturulan bir heyet” tarafından yapılacağı açıklaması, gerek Yunanistan, gerekse de Avrupa basınında Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in “kızağa alındığı” ve “geri plana” çekildiği yorumlarına neden oldu.

Çipras bu konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise Varufakis’i savundu: “Dillerini kendilerinden daha iyi konuşan ve ekonomi dilini iyi bilen Varufakis’i çekemediklerini biliyorum. Varufakis maliye bakanıdır ve görevine devam ediyor” dedi.  

4 AYDA NELER OLDU?
Yunanistan’da, Yanis Varoufakis, Ocak ayında SYRIZA hükümetinin Maliye Bakanı olarak göreve geldi. Kravat takmayı reddetmesi, Brüksel'deki Yunanistan-Avro Bölgesi toplantılarına deri ceketiyle gitmesiyle gündem olan Varufakis'in özellikle Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ile çizdiği tezat sıkça konuşuldu.
Bu arada kısaca ‘troyka’ olarak adlandırılan Avrupa Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın sağladığı yardım paketinin süresinin uzatılması SYRIZA’nın hükümet olmasından bu yana görüşülen temel konu oldu. Yunanistan süre uzatımı istedi, Avro Bölgesi ise “kemer sıkma reform paketi”ni şart koştu.
Geçen hafta Cuma günü Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında iki taraf arasındaki gerilim arttı.
Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, “Hepimizin zamanını boşa harcıyor” sözleriyle eleştirildi.
Varufakis daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Franklin D. Roosevelt, 1936: Bana karşı olan nefretleri konusunda hemfikirler; ve ben bu nefreti memnuniyetle karşılıyorum. Son günlerde gönlüme (ve gerçeklere) çok yakın duran bir alıntı” diye yazdı. O toplantı sonrası SYRIZA hükümeti Varufakis'in müzakere masasındaki rolünü geri çekti.


FINANCIAL TIMES: EN BÜYÜK ENGEL VARUFAKIS
İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Eurasia Group Risk Yönetimi'nden Avrupa masası şefi Mujtaba Rahman, “Varoufakis olası bir AB-Yunanistan uzlaşmasının önündeki en büyük engel konumuna gelmişti” dedi.
Bu arada müzakere heyetine eklenen bir diğer isim ise George Çuliarakis. Daha önce İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde Ekonomi Profesörü olan Çuliarakis, müzakereye daha açık, pragmatist bir isim olarak tanımlanıyor. Financial Times gazetesi, Brüksel’in Çipras ve Varoufakis arasındaki görüş ayrılıklarını fark edip, bir süredir Çipras üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı.
Wall Street Journal gazetesine konuşan Yunan araştırma kuruluşu MacroPolis’in editörü Nick Malkoutzis ise “Bu hamleler anlaşma şansını artırmak amacıyla yapıldı. Ancak bir anlaşmayı garanti etmekten çok uzaklar” dedi. (BBC)

SYRIZA, 2 yıl önce kapatılan devlet televizyonunu yeniden açıyor

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklanan avukat tahkliye edildi

SONRAKİ HABER

Kobanê halkı müze kararı için ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...