29 Nisan 2015 00:52

‘Yeni sözleşmede kayıp istemiyoruz’

Paylaş

1 Mayıs’ın ardından seçimler, ağustos ayında ise kamu emekçilerinin toplusözleşmesi... Bu yıl da emekçilerin yazı sıcak geçecek. Birçok devlet kurumunda çalışan büro emekçileri de iki yıl önce imzalanan toplusözleşme nedeniyle yaşadıkları hak kayıplarına karşı, önümüzdeki iki yılda insanca yaşayacak bir ücret istiyor. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, “İkramiyeler, fazla mesai ücretleri kaldırıldı ve büro emekçilerinin bu süreçte hayat standartları düştü. Bu kalemler üzerinden her büro emekçisinin 5 bin ile 20 bin lira arasında kaybı var” dedi. BES toplusözleşme talepleri kapsamında 13 Mayıs’ta da iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. 

İki yıl önce imzalanan toplusözleşmede kamu emekçileri zam alamadılar. Bugüne kadar kamu emekçilerinin kayıpları nedir?
Her şeyden önce 4666 sayılı Sendikalar Kanunu çerçevesinde gerçek anlamda bir toplusözleşme yapılamayacağı geçmiş deneyimlerde ortaya çıktı. Hükümet daha önce yaptığı referandumla kamu emekçilerine toplusözleşme getirme vaadiyle umut sömürüsü yapmıştı. Ancak yapılan son toplusözleşme ile daha önceki toplu görüşmeler arasında bir fark olmadığını gördük. Kamu emekçilerinin gerçek sorunları masa başına getirilip tartışılamadı. 123 TL verilen zam enflasyon farkını karşılamadı ve diğer bütün haklar, masada görüşülmedi. Kamu emekçileri mağdur edildi. Büro emekçileri de ciddi kayıplara uğradılar. İkramiyeler, fazla mesai ücretleri kaldırıldı ve büro emekçilerinin bu süreçte hayat standartları düştü. Bu kalemler üzerinden her büro emekçisinin 5 bin ile 20 bin lira arasında kaybı var. Çalışma yaşamına dair ise personel yetersizliği, iş yoğunlukları, kurum içi yapılan sınavlarda ciddi adaletsizlikler, siyasal kadrolaşma gibi birçok sorunla çalışma barışı bitmiş durumda. Bu sorunlar bazen mali hakların bile önüne geçiyor. Yaptığımız anketlere göre büro emekçilerinin yüzde 50’si mobbinge maruz kalıyor. Kurumlarda ücret adaletsizliği devam ediyor. Maliye, adliye, SSK vb. işyerlerinde ücret farklılıklarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Yıllardır kamu emekçileri ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istiyorlar. On binlerce büro emekçisi bu sorun nedeniyle emekli olamıyor. Çünkü maaşlarının neredeyse yarısını emekli olunca kaybediyorlar. Vergi dilimlerinin de sabitlenmesini istiyoruz. İkinci ve üçüncü vergi dilimine geçtikten sonra ücretlere yapılan zamların bir etkisi olmuyor. Önümüzdeki dönem performansa dayalı ücretlendirme uygulmaya konulacağı belirtiliyor. Tüm bu sorunlar dururken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iş güvencesi konusunda işçi ve memur arasındaki ayrımın kalkacağını, ömür boyu çalıştırmak zorunda olmadıklarını söylemişti.  

İŞYERLERİNDE BÖLÜNMÜŞLÜK TARTIŞILIYOR

Toplusözleşme süreci iki yılda bir yapıldığı için önemsiyoruz. Bugünden de çalışmalarımızı başlattık. İşyerlerinde toplusözleşme taleplerimizi tartışıyoruz. 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında işyerlerinde toplusözleşme masaları kurarak daha canlı bir tartışma hedefliyoruz. 15’inden sonra da iş kolumuzda bulunan bakanlıklara çağrıda bulunacağız. 13 Mayıs’ta ise yapacağımız iş bırakma eylemiyle taleplerimizi ortaya koyacağız. Bugünü Soma katliamının yıl dönümüne denk getirdik. İşçi sağlığı ve güvenliği talebiyle dayanışmayı büyütecek ve toplusözleşme taleplerimizi en geniş biçimde ortaya koyacağız. 

İki haftadır il gezileri başladı. İşyerlerinde neler tartışılıyor?
İl gezileriyle toplusözleşme sürecine ilişkin işyerlerimizden hazırlığa başladık. Ekonomik talepler ve çalışma koşullarına ilişkin sorunlar, tartışılıyor. Bunu insanca yaşayabilecek bir ücret ve insanca çalışma koşulları şeklinde formüle edebiliriz. Bu taleplerin elde edilmesi konusunda büro emekçilerinin bölünmüşlüğü en çok tartışılan konular arasında. Birden fazla sendikanın varlığı, konfederasyonların mücadelesini ortaklaştırması beklentisi dikkat çekiyor. 

‘HÜKÜMET PROVOKASYONLU BİR SÜREÇ İSTİYOR’

Toplusözleşme öncesi iki önemli gün var. 1 Mayıs’a günler kaldı ve ondan bir ay sonra seçimler var? Emekçiler için sıcak bir dönem sanırım?
Emekçilere yönelik çok kapsamlı bir saldırının olduğu bir dönemde her yerde birleşik 1 Mayıs kutlamalarının gerçekleşmesi önemli. İşyerlerinde emekçilerin kendi talepleri etrafında birleşmesi gerekiyor. Konfederasyonumuzun da bu konuda DİSK, TMMOB ve TTB ile birlikte ortak bir çağrısı var. Biz de kendi taleplerimizle 1 Mayıs alanlarında yerimizi alacağız. Seçimler ise bu süreçte kritik bir önemde. AKP Hükümeti oy kaybı nedeniyle bu süreci provokasyonlarla işletmek istiyor. Hükümet bu konuda sorumsuzca davranıyor. 13 yıllık iktidar döneminde 13 bin 500 emekçi iş cinayetlerine kurban gitti. Kamudaki hukuksuzluklar, siyasi kadrolaşmalarla çalışma barışı bozulmuş durumda. Diğer yandan da siyasi partilerin açıkladığı seçim beyannameleri var ve kamu emekçileri de bunları değerlendirecektir. AKP; seçim beyannamesinde kamu emekçilerinin mali olarak hayat standartlarının yüzde 40 yükseldiğini söylüyor, ancak biz bunu göremiyoruz! İşsizlik de ciddi bir safhaya ulaşmış durumda. Tüm bunlar göz önüne alındığında emekçiler bir sandık hesabı yapmak durumundalar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak istemeyen kadını hastanelik ettiler!

SONRAKİ HABER

İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs mektupları: Emeğimizi 1 Mayıs alanlarında büyütelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...