28 Nisan 2015 13:21

Çalışma Bakanlığı’ndan sendika değiştiren işçiyi atan Ülker’e para cezası

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in Ülker işçileriyle ilgili verdiği soru önergesine verdiği cevapta Ülker’in (Yıldız Holding) işçileri sendika değiştirdikleri için işten attığını kabul etti ve para cezası verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Ülker (Yıldız Holding) fabrikasında atılan işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sormuştu
* İstanbul Topkapı fabrikasında çalışırken sendika değiştirdikleri için işten atıldığını iddia eden işçiler, Bakanlığınız kayıtlarına göre hangi tarihte HAK İş/Öz Gıda İş sendikasından istifa etmiştir? Bu işçiler hangi tarihte DISK/Gıda İş sendikasına üye olmuşlardır? Hangi tarihte işten atılmışlardır?
* Sendika değiştirdikleri gün işten atıldıklarını ancak” performans“ amirlere itaatsizlik, iş düzenini bozma” gibi gerekçeler, gösterildiğini belirten işçilerin arasında, kısa bir süre önce aynı patron tarafından  “verimlilik ödülü” verilen işçiler de bulunmaktadır. Yine, sendikaya üye olmak ve sendika değiştirmek, iş düzenini bozmak olarak gösterilmektedir. “Performans” kriteri ile “iş düzenini bozmak” ve “amirlerine itiraz” keyfi işten çıkarma nedeni olmaktan çıkarılması yönünde bir çalışmanız var mıdır? 
* Dünya zengini Ülker fabrikasında, işçilerin maruz kaldığı, ağır şeker, çikolata kutularını taşıma, klima sistemi ve gürültülü ortam; bel, ciğer ve işitme rahatsızlıkları doğurduğu, 500’e yakın işçinin sağlık nedeniyle giriş, çıkış kontrol kartı olduğu iddiaları hakkında Bakanlığınızca bir denetim yapılmış mıdır? 
* Ülker Fabrikasının Bölge çalışma müdürlüğüne fazla çalışma için başvurusu var mıdır? Varsa kaç işçi için, kaç saat için başvurusu vardır? Bir işçinin aralıksız günlük 12 saat üzerinden, günde iki yarım saat dinlenme (yeme-tuvalet vb.) ile haftalarca çalıştırılması yasa dışı değil midir? Bu işçilere kaç lira ücret ödenmiştir? Fazla mesai saati yıllık 270 saati aşamayacağı halde, Ülker patronunun işçileri yasa dışı şekilde fazla mesaiye zorlamasının cezası nedir?  Bu ceza dünya üçüncüsü bir patronu caydırmaya yeterli midir?  
* Yıldız Holding (Ülker) patronunun işçilerden giriş çıkış kartı için 5 Tl aldığını, klimadan, üşümeden korunmaları için elbise, yelek bile almadığını biliyor musunuz? İşçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli donanımları ve önlemleri almak patronun sorumluluğu değil midir? 
* İşçilerin sendikaya üye olmaları, sendika değiştirmeleri anayasal bir hak iken, bu hakkın kullanılmasının patronlar tarafından ihlal edilmesi ve işçileri mesnetsiz işten atma cezasına dönüştürmesinin önüne geçmek için Bakanlığınızın bir çalışması var mı?
İstanbul'da üretim yapan Ülker fabrikasında yaşanan sorunların çözülmemesinde sorumlu buldukları Öz Gıda-İş'ten istifa ederek DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası'na üye olmaları sonrasında 31 Ekim 2014 tarihinde işten atılan işçiler için Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’e , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yanıt geldi. 

İŞÇİLERE BASKI UYGULANDI'

Bakanlık tarafından verilen yanıtta, sendika değiştiren işçilere şirket tarafından baskı uygulandığı vurgulandı. 

Bakanlığa ait iş müfettişlerinin Ülker Çikolata Topkapı Fabrikası'nda gerçekleştirdikleri teftişte, "Fabrikanın 10 işçinin işten atılma gerekçesi olarak gösterdiği 'işçinin işe geç gelmesi, üretim sırasında yiyecek tüketme, mesai saatleri içerisinde uygunsuz şekilde oturma' gibi nedenlerin feshi ve süreli feshi gerektirecek ağırlıkta olamadığı, işçiler hakkında tutulan tutanakların birçoğunun iş akitlerinin feshinden çok önce tutulduğu, bu suretle işçilerin iş akitlerinin sonlandırılmasının sendika değişikliği yönünde irade beyan etmelerine dayandığı ve işverenin Öz Gıda İş Sendikasından ayrılarak başka sendikaya üye olan işçilerin iş akitlerini fesih yoluna giderek işçiler üzerinde baskı uygulamaya çalıştığı kanaatine varıldığı" belirtildi. 

BAKANLIĞIN ADALETİ: ÜLKER'E BİN 220 TL CEZA

Bakanlık yanıtında, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 5inci maddesi olan "eşit davranma ilkesi"ne aykırı hareket ettiği belirtilen işveren hakkında 99/a maddesi gereği bin 220 TL idari para cezası uygulanması istendi. 

İHLAL VAR AMA CEZASI YOK! 

Ayrıca, Bakanlık müfettişleri tarafından söz konusu fabrikada, yıllık 270 saatin üzerinde fazla çalışma yapıldığı tespit edildiği ancak ihlale ilişkin kanuni bir müeyyide bulunmadı için idari para cezasının uygun görülmediği belirtildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

YPG'li Kartal'ın defnedildiği Yüksekova'da olaylar çıktı

SONRAKİ HABER

Yeni hakim tahliye kararlarını yok hükmünde saydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...