28 Nisan 2015 10:10

Mutlu Akü işçileri: Fabrikaya girdik ama bu işin peşindeyiz

Örgütlü oldukları Petrol-İş Sendikasının kendilerine sormadan sözleşme imzalaması üzerine iş bırakan 550 Mutlu Akü işçisi patronun, polisin ve sendikanın tehditleri sonucu işbaşı yaptı. İşçiler, 'Fabrikalara girsek de mücadeleye devam edeceğiz' dedi.

Paylaş

Örgütlü oldukları Petrol-İş Sendikasının kendilerine sormadan sözleşme imzalaması üzerine iş bırakan 550 Mutlu Akü işçisi patronun, polisin ve sendikanın tehditleri sonucu işbaşı yaptı. İşçiler, “Fabrikalara girsek de mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Petrol-İş, Mutlu Akü’de işçilere danışmadan masaya oturdu. Petrol-İş’in sözleşmeyi imzalaması üzerine Mutlu Akü’de çalışan 550 işçi dün akşam iş bıraktı. Sözleşmenin derhal feshedilmesini isteyen işçiler, taleplerinin içinde olduğu taslağın imzalanması gerektiğini ifade etti.

Akşam patron ve sendikanın yaptığı toplantının ardından işçilere açıklama yapan sendika yöneticisi Fatih Pat’ın, “Patron sizlerin talebini kabul etmiyor. Yarın iş başı yapın” sözlerine işçiler tepki gösterdi. Sendika yöneticisinin alanı terk etmesi üzerine patron işçilerle görüşmeye geldi. İşçiler taleplerini patrona ilettikleri sırada, terörle mücadele biriminden gelen sivil polisler, “Sendikanız sözleşmeyi imzaladı, artık yapacak bir şeyiniz yok. Yaptığınız her şey yasa dışına girer. Başınız belaya girsin istemiyorsanız yapılan sözleşmeye uyarsınız” diye işçileri tehdit etti. Daha sonra iş başı yapma kararı alan işçiler, mücadelelerini iş yerlerinde devam ettireceklerini ifade etti.

Gazetemize konuşan 15 yıllık bir işçi, “Bu fabrikada patronlar ne istediyse o oldu. İşçiler hep hak gaspına uğruyor. Ama bu artık böyle olmayacak, sendikacılar işçilere rağmen sözleşmeye imza attılar. Kendi çıkarlarını savunan sendikacılar değil, işçiyi savunan sendikacı istiyoruz. Bu süreçte işyeri komiteleri kurarak bu sözleşmeyi feshedeceğiz” dedi.

Sendikacıların görevini yapmadığını ifade eden başka bir işçi de “Tüm işçi arkadaşlarla greve çıktık. Artık insan gibi çalışmak istiyoruz. Bu süreçte sendikacılarımızın da tutumunu gördük” diye konuştu.

SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI

Mutlu Akü’de yaşananlarla ilgili sendikadan da bir açıklama yapıldı. “Mutlu Akü ve Malz. San. AŞ sözleşmesi sendikamızın şimdiye kadar imzalamış olduğu en iyi sözleşmelerden biri olup 1. yıl 350. TL, 2. yıl enflasyon oranının seyyanen üzerine yüzde 2.5 ilavesi ile bitirilmiştir. Ayrıca sosyal haklarda yüzde 40 iyileştirmeler yapılmıştır” denilen açıklamada, sözleşmenin üyelere sorulmadan ve gizlice imzalandığı bilgisinin yanlış olduğu iddia edildi. Ayrıca açıklamada işçilerin protesto eylemi yapmadığı, yapılan eylemin sabah başlayan grev için işçilerin işyerinde toplanmasıyla ilgili olduğu savunuldu. Açıklamada, “Ayrıca haberinizde Petrol­İş yöneticisi olarak adı geçen Fatih Şen isimli bir yöneticimiz bulunmamaktadır” denildi (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gaziemir'deki radyoaktif atık davasında savcı beraat istedi

SONRAKİ HABER

Patronun yeğeni işçilerin kafasına silah dayadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...