04 Ağustos 2011 09:18

ABD, ordudan ayrılanları topluyor

Suriye muhalefetine destek veren en önemli haber kaynaklarından “Sooryoon”un iddiasına göre Suriye ordusundaki bazı üst düzey komutanlar ordudan ayrıldı. Ordudan ayrılan komutanlar arasında tümgeneral, tuğgeneral, albay ve yarbay rütbesinde olanlar da var. Habere göre adları açıklanmayan bu subaylar, önce komşu bir devlete ge

ABD, ordudan ayrılanları topluyor
Paylaş

Suriye muhalefetine destek veren en önemli haber kaynaklarından “Sooryoon”un iddiasına göre Suriye ordusundaki bazı üst düzey komutanlar ordudan ayrıldı. Ordudan ayrılan komutanlar arasında tümgeneral, tuğgeneral, albay ve yarbay rütbesinde olanlar da var. Habere göre adları açıklanmayan bu subaylar, önce komşu bir devlete geçtiler sonra da uçakla ABD’ye götürüldüler. ABD’li askeri yetkililerle Suriye üzerine durum değerlendirmesi yapacağı ileri sürülen subayların Özgür Suriye Ordusu adıyla bir ordu kuracağı iddia edildi. Bu ordunun temel amacı da Beşşar Esad rejimine karşı mücadelede temel rol oynamak.

Haberde Suriye rejiminin ordudaki asker ve subayların psikolojisinin çökmesini engellemek için söz konusu gelişmeyi duyurmadığı, Amerika’nın da Esad’a karşı mücadele planının tamamlanması için herhangi bir açıklama yapmadığı vurgulandı.

YARBAY HARMUŞ DA ARALARINDA

Suriye’nin Cisr Şuğur şehrinde 120 asker ve polisi öldüren Yarbay Hüseyin Harmuş ve beraberindeki askerler de mültecilerin gölgesinde Türkiye’ye sığınmıştı. Uzun bir süredir Türkiye’de kalan Harmuş’un da Amerika’ya götürülen subaylar arasında yer alıp almadığı henüz bilinmiyor. Suriye rejimine yakın kaynaklar ise Suriye ordusuna meydan okuyan Özgür Suriye Ordusu komutanlarının, uluslararası haber ajansları ve televizyonlara demeç vermesine dikkat çekerek, Riyad Esad ve Ahmed Hicazi’nin Suriye’den ayrıldıklarını iddia etmişti. Bu kaynaklara göre Özgür Suriye Ordusu’nun komuta kademesi, Suriye’ye sınır olan Türkiye, Ürdün ya da Suudi Arabistan’da.

ŞEYH ARUR, EKRANLARDAN KAYBOLDU

Sooryoon’un haberinde dikkat çekilen bir diğer husus ise Suriyeli subaylarla yakın ilişki içerisinde olan ve subayları yönlendiren Şeyh Adnan Arur’un ekranlardan kaybolmasıyla ilgili. İddiaya göre Suriye rejiminin, Şeyh Adnan Arur’dan ötürü Suudi Arabistan’a uyguladığı baskılar sonuç verdi. Şeyh Adnan Arur’un iddialara göre gizemli bir trafik kazası neticesinde yaralandığı için tedavi altına alındı. Böylece Şeyh Adnan Arur, Visal Televizyonu’na veda etmek zorunda kaldı. Özellikle Perşembe günleri Suudi Televizyonu Visal’den Suriye halkına düzenli konuşmalar yapan Şeyh Arur, 27 Temmuz Perşembe günü ekranlarda görülmemişti. Visal Televizyonu, Şeyh Adnan’ın programı yerine Suriye’deki gelişmelerin sunulduğu haber programını yayınladı. Haber programında Şeyh Adnan’ın gönderdiği bildiri okundu.

Şeyh Adnan’ın oğlu Muhammed Hazim tarafından okunan bildiride “Şeyh Adnan, ekranlara çıksa da çıkmasa da sizlerden yarın (cuma) meydana inmenizi istiyorum. Bununla dünyaya, bizlerin şahıslara bağlı değil ilkelere bağlı davanın insanları olduğunu göstermenizi istiyorum” demişti. Şeyh Arur muhalefet hareketi içerisinde etkin biri olup Müslüman Kardeşler’e yakınlığı ile bilinen ve bir konuşmasında “Allah’a yemin olsun ki, olaylara karışmayanlara dokunmayacağız, Hıristiyanları affedeceğiz ama Alevilerin derilerini yüzüp onları köpeklerin önüne atacağız” diyerek Suriye’deki olayları mezhep kavgasına çevirmekle suçlanıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rumsfeld'e işkence davası açılabilir

SONRAKİ HABER

Denizli’li Ağustos Böcekleri uyumuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...