28 Nisan 2015 09:10

Yüksekdağ: Diyanet İşleri baskı mekanizması

Paylaş

HDP seçim beyannamesinde yer alan ‘Diyanet İşleri yerine inanç işleri başkanlığının kurulması” maddesi, HDP’yi hükümet kanadının hedefi haline getirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Diyanetimizden ne istiyorsun” sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Diyanet İşleri neden her inanca eşit mesafede olacakmış? Bu milletin inancı belli” diyerek HDP’nin Diyanet için  kullandığı ‘inançlara eşit değil’ eleştirisine tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Hayat Televizyonunda yayımlanan “Ne Yapmalı Nasıl Yapmalı” programında Arif Koşar’ın Diyanet İşleri ile ilgili sorularını yanıtladı. Yüksekdağ’a HDP bildirgesinde “Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılıp, inanç işleri başkanlığının kurulması” maddesinin yer aldığını hatırlatan Koşar, ikisi arasındaki farkı sordu. Figen Yüksekdağ, inanç işleri başkanlığının, toplumdaki bütün inançlara eşit mesafede duracağını, ‘Neye inandığından bağımsız’ kurumun baskı aracı olmaktan çıkacağının altını çizdi. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığının bir baskı mekanizması olduğunu belirten Yüksekdağ, “Biz inanç işleri başkanlığını önerirken zaten toplumun bir dine inanma vecizelerini gözettiğimiz için ‘inanç işlerini önerdik” diyerek, Erdoğan’ın “Dini hedef alıyorlar” sözlerini eleştirdi. Cumhurbaşkanının sürekli dile getirdiği “Bunlar dinle sorunlu” söyleminin ‘mesnetsiz bir söylem’ olduğunu belirten Yüksekdağ, “Dinle derdimiz olsa yerine neden başka bir bakanlık kuralım. Bir merkez oluşturalım. Biz, insanların inancı üzerindeki baskıyı, ayrımcılığı ortadan kaldırmaya dönük bir siyasi anlayış ve  pozisyon ortaya koyuyoruz” dedi. Diyanet İşlerinin bu zamana kadar İslam dinini ve Sünniliği eksen aldığını ifade eden Yüksekdağ “Diyanet İşleri bütün Türkiye toplumunu bu inanca, mezhebe göre hareket etmeye zorlayan bir yapı oluşturdu. Gerçek anlamda, laikliğin bir güvencesi,  toplumun  da dini inançlarını yaşama özgürlüğünün de güvencesi olmadı. Tam tersine hep karşısında konumlandı.” dedi.

28 ŞUBAT’TA DİYANETE NEDEN KARŞIYDILAR

AKP hükümetinin (Siyasal İslamın) 28 Şubat sürecinde Diyanet İşlerine karşı olduğunu hatırlatan Figen Yüksekdağ, “Bugün Diyaneti kendi kontrolünde olduğu için savunuyor. 28 Şubat’ta, bu kadar ‘canhıraş bir biçimde’ acaba savunuyor muydu? Tabii ki hayır. Çünkü Diyanet İşleri  o zaman çeşitli dindar kesimlerin de karşısında baskı aracıydı. Bugün AKP’nin kontrolünde. Bu tam anlamıyla ikiyüzlülüktür” dedi.

AKP İLE KOALİSYON KURULMAYACAK

Son dönemlerde HDP’ye yönelik deklare edilen “AKP-HDP koalisyon” iddialarını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ “Bizim tartıştığımız bir koalisyon seçeneği yoktur. Ne AKP ne CHP ile. Biz zaten çok geniş bir koalisyon kurduk. HDP çok geniş bir ittifak yaptı. Biz bununla da yetinmeyip, siyasi partilerle, derneklerle, doğa- yaşam savunucuları ile çok geniş bir halk koalisyonu kurduk. Bizim derdimiz bu koalisyonun gücünü iktidar alternatifi olarak açığa çıkarmaktır. HDP 13 yıllık tıkanmada çıkış şansıdır. Bizim koalisyon tartışmamız da yok, böyle bir gündemimiz de yok. Bu iddialar başkanlık sistemi için de söyleniyordu. Nasıl öyle bir şey olmayacağı konusunda anlaşıldıysak. Bu konuda, koalisyon iddiaları konusunda da anlaşılacaktır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tugay Bek: Bu fidan tuttu

SONRAKİ HABER

Hatay sınırındaki Alevi köyü İştebrak’ta katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...