28 Nisan 2015 08:36

'Şakran Cezaevi bağımsız heyetin denetimine açılsın'

Çocuk Cezaevi Kapatılsın Girişimi, Şakran Cezaevi'nde hamile tutuklu çocukların hücreye konulduğu iddialarına dikkat çekerek, Şakran'ın derhal bağımsız bir heyetin denetim ve incelemesine açılmasını istedi.

Paylaş

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Şakran Cezaevi'nde hamile çocuk tutuklulara yönelik yaşanan uygulamalara dikkat çekmek amacıyla İHD İzmir Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya, TAYD-DER İzmir Şubesi Eş Başkanı Musa Karbadağ, Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nden avukat Fatma Demirer, Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Dinçer Çalım ve İHD yöneticileri Ali Aydın ile Adalet Karadaş katıldı. Toplantıda açıklamayı yapan İHD Yöneticisi Ali Aydın, Şakran Cezaevi'nin hak gaspları konusunda sicilinin kabarık olduğunu belirterek, en son olarak 18 yaşından küçük hamile 3 kız çocuğunun maruz kaldığı hak gasplarına dikkat çekti.

Aydın, "Toplum üzerinde baskı aracı olan cezaevlerinde mahpuslara, özellikle kadın ve çocuk mahpuslara yapılan baskı, şiddet ve tacizler her geçen gün artmaktadır. Her gün cezaevleri ile ilgili yeni baskı ve işkence yöntemlerinin basında yer aldığına şahit oluyoruz. Açıldığından bu yana basının gündeminden düşmeyen Aliağa-Şakran Cezaevi bu baskı ve şiddetin uygulandığı cezaevlerinin başında gelmektedir. Şakran Cezaevi işkence, baskı, şiddet ve istismarın bizzat adı olmuştur" dedi. Aydın, yetkililerin yaşananları inkar etmesine rağmen tutuklu ve hükümlülerin aileleri, insan hakları kuruluşları, baro, çeşitli hukuk dernekleri, basın ve avukatları aracılığıyla yaşanan hak ihlalli, baskı ve işkenceleri kamuoyuna duyurmayı başardığını söyledi.

'MAHKUMLARA DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR'

Cezaevindeki hak ihlallerinin baş ismi olarak görülen Gönül Ateş isimli başgardiyan hakkında tutukluların yoğun baskı ve dilekçeleri sonucu iç soruşturma başlatıldığını kaydeden Aydın, şunları aktardı: "Yetkililerin etkin bir önlem almadıkları kamuoyunca bilinmektedir. Yetkililer yaptıkları açıklamalarda, ya haberlerinin olmadığı, ya sessiz geçiştirdikleri, ya münferit olay olarak gördükleri veya nadiren de olsa birkaç memurun cezalandırılması ile son bulmaktadır. Etkili bir soruşturma gerçekleşmemektedir. Mağduriyetlere sebebiyet veren kişiler ceza almamaktadırlar. Mahpuslara, deyim yerin ise 'düşman infaz hukuku uygulandığı denilse yeridir."

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi olarak, cezaevinin derhal bağımsız bir heyetin denetim ve incelemesine açılmasını isteyen Aydın, "Sorumluların tespit edilerek haklarında etkili soruşturmaların yapılması ve gerekli cezalara çarptırılmasını talep ediyoruz" dedi.

'ETKİN SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Aydın'ın ardından konuşan Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nden avukat Fatma Demirer ise, cezaevinde yaptıkları incelemelerde çocukların baskıya maruz kaldıklarını gözlemlediklerini ancak koşulları nedeni ile kendilerini tam olarak ifade etmediklerini gördüklerini söyledi. İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nın HDP İzmir Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü'ye etkin soruşturma başlatılacağı yönünde verdiği bilgi doğrultusunda önümüzdeki günlerde bir soruşturma açılmasını beklediklerini dile getiren Demirer, bu yaşananların takipçisi olacaklarını kaydetti.

Demirer'in ardından konuşan ÇHD üyesi avukat Dinçer Çalım, adli tutsaklara gece saatlerinde uygulanan "iyi misin?" uygulamasının sona erdirildiğini aktardı. Ardından konuşan TAYD-DER İzmir Şubesi Eş Başkanı Musa Karbadağ da, tutsakların sorunlarının sürekli olarak kamuoyu gündeminde tutulması gerektiğini belirterek, sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nakış işçileri 'insanca yaşam' için iş bıraktı

SONRAKİ HABER

AKP’den lise öğrencilerine seçim tiyatrosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...