28 Nisan 2015 00:54

Antep'te işçiler, 1 Mayıs’ı ve mücadeleyi tartıştı

Emek Partisi, Antep’te yaptığı işçi toplantıları ve kahve gezileriyle halkı 1 Mayıs’a çağırıyor. Partililer, hafta sonu işçilerin yoğun olarak yaşadığı Düztepe, Cengiz Topel ve Kıbrıs mahallelerinde işçilerle bir araya geldi.

Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Antep

Emek Partisi, Antep’te yaptığı işçi toplantıları ve kahve gezileriyle halkı 1 Mayıs’a çağırıyor. Partililer, hafta sonu işçilerin yoğun olarak yaşadığı Düztepe, Cengiz Topel ve Kıbrıs mahallelerinde işçilerle bir araya geldi.

Düztepe’de yapılan işçi toplantısına Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikalarda çalışan işçilerin yanı sıra terzi atölyelerinde çalışan genç işçiler katıldı. 1 Mayıs ve işçi mücadelelerinin tarihine dair bilgilendirmenin ardından işçiler, sorunlarını ve mücadeleye dair düşüncelerini paylaştılar. 1 Mayıs’ın taleplerini dile getirmek için önemli bir gün olduğunu söyleyerek söze başlayan 22 yıllık bir Başpınar OSB işçisi, “1 Mayıs’a il kez üç yıl önce katıldım. Medyada 1 Mayıs, siyasi bir mesele gibi gösteriliyor, bu yüzden gerçek anlamı bilinmiyor. Ben de Başpınar İşçi Komitesinden arkadaşlarla tanışana kadar bilmiyordum bizim günümüz olduğunu. Tanışınca öğrendim, katılıyorum ama fabrikadaki arkadaşlarımıza da anlatmamız lazım” dedi.

‘ANTEP İŞÇİSİ KAZANIMI DA GÖRDÜ’

Antep’te son aylarda 30 bine yakın işçi, durgunluk gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Bu durumun kendilerini en asgari taleplerinden bile vazgeçme noktasına getirdiğini belirten işçiler, “Her an işten çıkarılma tehdidi yan yana gelmemizi bile engelliyor” dediler. “Başpınar ölü gibi” diye söze giren bir tekstil işçisi ise arkadaşlarının çizdiği tabloya karşı örgütlendiklerinde ne kadar güçlü olduklarını hatırlattı. Çemen Direnişi’ni, üç yıl önceki Başpınar Grevi’ni hatırlatan tekstil işçisi, “Yan yana gelip örgütlü durduğumuz sürece kazandık. Başpınar’da işçiler bunları unutmadı. Bu ruhu yeniden canlandırmaya ihtiyacımız var. Dürüst olalım, yapamayız değil, yaparız ama biz birbirimize ve kendimize güvenmiyoruz” dedi. Bunun üzerine deneyimlerini ve bugünkü durumlarını paylaşan işçiler, tek tek fabrikalarda bir hareketlenme olduğuna dikkat çektiler.

‘TALEPLER İÇİN GÜÇLÜ KATILIM ŞART’

Toplantıda, kıdem tazminatının fona devriyle ilgili sorunlardan, asgari ücrete, fazla mesailerden, iş güvencesinin olmayışına kadar birçok soruna dair talepler dile getirildi. Başpınar’da en önemli sorunun ‘sendikalara güvensizlik’ olduğunu belirten işçiler, “Sendikacılar aldıkları bu maaşlarla benim sorunuma nasıl sahip çıksınlar. Bu sendika patronlarıyla bu iş olmaz” dediler. Talepler için örgütlenmek gerektiğini dile getiren işçiler, “1 Mayıs’ta da ne kadar güçlü katılım olursa, kendimize güvenimiz de gelir” diye konuştular.


1 MAYIS GÜNDEMİ SEÇİMLE BİRLEŞTİ

Mahallelerde bildiri dağıtarak halkı 1 Mayıs’a davet eden Emek Partisi üyeleri, kahvelerde oturanlarla da 1 Mayıs’ı ve seçimleri konuştu. EMEP eski İl Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi Antep Milletvekili Adayı Mecit Bozkurt’un da katıldığı ziyaretler sırasında işçiler, kadınlar, gençler sıklıkla AKP’ye dair şikayetlerini dile getirdi. Kendisi de eski bir dokuma işçisi olan Bozkurt, 1 Mayıs çağrısının yanında “Bütün bunları değiştirebilmek ve taleplerimizi Meclis kürsüsünden daha güçlü dillendirebilmek için 7 Haziran’da bizi gerçekten temsil edecek adayları desteklemeli ve bütün farklılıkları bir arada temsil eden bir anlayışa oy vermeliyiz” diyerek HDP’ye destek istedi.

Balyanlılar Derneği’ni de ziyaret eden Emek Partililer ve milletvekili adayı Mecit Bozkurt, dernek üyeleriyle Türkiye’nin nasıl bir gündemle 1 Mayıs’a ve seçimlere hazırlandığını konuştu. 13 yıllık iktidarını korumak üzere her türlü provokasyonu göze alan AKP’nin politikalarına dikkat çeken EMEP MYK Üyesi Mehmet Türkmen, “Gerçekten demokratik bir Türkiye için bütün halkların, inançların, her milliyetten emekçilerin eşit ve kardeşçe yaşadığı bir ülke için, birlik olmalıyız” dedi. Türkmen, “AKP’yi durdurmamız gerekiyor. Başkanlık sistemini hayata geçirecek bir güçle iktidar olmasını engellemliyiz. Bunu yapamazsak, hepimizi daha karanlık bir tablo bekliyor” dedi. AKP’nin her türlü yalan propagandayla halkı kutuplaştırdığını söyleyen Türkmen, AKP iktidarı döneminde artan iş cinayetleri ve hak gasplarına da değindi. Türkmen, “Önümüzde 1 Mayıs var. Bütün dünyada işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan bugün, her yerde ekmeğe, işe, geleceğe sahip çıkmak için meydanlara çıkılan bir gün. Sizleri de hep birlikte iş, ekmek, özgürlük taleplerimiz için, demokratik bir Türkiye için 1 Mayıs’a çağırıyoruz, kolkola yürüyelim istiyoruz” dedi.

Çoğunlukla Alevi nüfusun yaşadığı Kıbrıs Mahallesi’ndeki Balyanlılar Derneği’nin Başkanı Rıza Yıldırım da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dernek üyelerine seslenen Yıldırım, “Demokrasi için mücadele eden bu partilerin yanında bizim gibi derneklere de önemli görevler düşüyor. Bunun bilinciyle hareket etmeliyiz ve duracağımız yeri buna göre belirlemeliyiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci işçilerle 1 Mayıs sohbeti

SONRAKİ HABER

Dicle’de öğrenci, işçi el ele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...