04 Ağustos 2011 09:11

Evrimden devrime...

Evrim Teorisi denilince akla ilk gelen canlı maymundur. Evrim Teorisi tüm canlılara ait değişimi içermesine karşın, maymunların bu alandaki popülerliği hep en ön planda yer alır. Elbette ki maymunların bu kadar popüler olmasının sebebi insana en yakın ata/akraba olmasından kaynaklanıyor.Konumuz, Evrim Teorisi’nden çok bu teorinin en po

Evrimden devrime...
Paylaş
Suzan Demir

Konumuz, Evrim Teorisi’nden çok bu teorinin en popüler canlısı olan maymunlar. İlki 1968’de çekilen ve orijinal adı “Planet Of The Apes” yani tam karşılığı “Maymunlar Gezegeni” olan fakat, sinemalarda “Maymunlar Cehennemi” ismiyle boy gösteren seri film, farklı bir versiyonla gösterime girdi.

Rupert Wyatt’ın yönettiği, James Franco, Tom Felton, Freida Pinto ve Andy Serkis’in oynadığı Maymunlar Cehennemi: Başlangıç, adını aldığı seriden  farklı bir hikayeyle macerasına devam ediyor.

SERİDEN FARKLI BİR YAPIM

İlk filmleri hatırlayacak olursak; bir grup astronot uzay mekiği ile uzaya gönderiliyor, uyandıklarında maymunlarla dolu bir gezegende gözlerini açıyorlardı. Fakat aslında gemi uzayda değil gelecekte bir yere düşmüştür ve filmde bunun ardından gelen yer altı, kaçış, fetih ve iç savaş gibi temalar işleniyordu.

Doğal seleksiyon (seçilim) değil deney ürünü olan maymunların insanlar üzerindeki hakimiyeti yani bir nevi insanlaşması ya da kendi kültürlerini geliştirmeleri üzerine gelişen bir bilim kurgu filmi.

Yeni film yani Maymunlar Cehennemi: Başlangıç da aynı bir önceki seri gibi doğal değil, yapay seçilim sonrası beyin gelişimi sağlanarak ortaya çıkan bir tür maymunun maceralarını işliyor.

Bir ilaç firmasında görevli Bilim Adamı Wild Rodman burada Alzheimer hastalığına çare bulmak için çalışmalar yapmaktadır. Maymunlar kobay olarak kullanılır. İşlerin ters gitmesi sonucu şirket sahibi, -her sermaye sahibi gibi- parasını bilimsel zırvalıklara(!) harcamak istemeyecek ve çalışmayı durduracaktır. Çıkan aksilik sonucu denek maymunun ölmesi karşısında yavrusunun açıkta kalmasına göz yumamayan bilim adamımız maymunu evine götürür ve birlikte yaşamaya başlarlar. Sezar ismini verdiği maymunun gelişimini izleyen Wild bu maymunun üstün zekalı olduğunu fark eder. Sonrasında çok büyüyen ve sorun yaratan Sezar’a bir hayvanat bahçesi el koymak zorunda kalır. İlk defa kendi türünün içinde yaşayan Sezar ve diğer maymunlar için bu bir başlangıç olur. Sezar ve arkadaşları evrimden devrime bir ateş yakarlar.

Konusu bakımından diğerlerinden oldukça farklı olan film, başka birçok farklı noktasıyla da dikkat çekiyor. Örneğin eski serideki gibi maymunlarımız bir plastik makyaj ürünü değiller. Avatar, Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerin Oscarlı görsel efekt ekibi tarafından yaratılmış maymunlarımız başrolde. Bir diğer farklı yön ise olayların Sezar’ın gözünden anlatılması.

BİR TANESİ EVCİL, FAZLASI CEHENNEM

Yeri gelmişken tüm filmlerin Maymunlar Cehennemi diye dilimize çevrilmesine de değinmek lazım. Asıl anlamı Maymunlar Gezegeni olan serinin ve yenisinin cehennem olarak çevrilmesi, insanın doğasından kopararak yarattığı maymunun kendi türüyle birleşerek çoğalmasından duyulan korkudan olsa gerek. Böyle bir çeviride, Hollywood’un arıları, örümcekleri, karıncaları, martıları, balıkları sürüler halinde katil yapmasından kaynaklanan etkilenmelerin payı olabileceğini de gözden uzak tutmamak lazım. Sadece kendini ‘düşünen’ sanan insanoğlu kendi hakimiyeti dışındaki hareketi elbette ki cinayet, felaket ya da cehennem olarak tanımlayacaktır. Bir tanesi sevimli, evcil yaratık olan canlıların (türü önemli değil) birden fazlası zararlıdır. Tabii insanların kendi türleri için de böyle düşünmediğini söylemek, toplumsal ve siyasal örgütlenmenin önündeki cevval engellere karşı haksızlık olur. Sonuçta karşımızda bambaşka bir Maymun Cehennemi var.

Rise Of The
Planet Of The Apes
Yönetmen: Rupert Wyatt
Oyuncular: James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Andy Serkis, Brian Cox

ÖNCEKİ HABER

Bolu kamp gününü bekliyor

SONRAKİ HABER

Beyoğlu kampa hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...