27 Nisan 2015 12:39

Bosch Rexroth'ta 3 yıldır sözleşme yok

Paylaş

Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako gibi metal fabrikalardaki işçiler, Türk Metal ile MESS arasında imzalanan sözleşmenin Bosch’ta imzalanan sözleşmenin gerisinde olmasından yakınırken, Bosch firması olan ve hidrolik üreten Rexroth’ta ise 3 yıldır sözleşme bile imzalanmıyor. 2012 yılında Türk Metal sendikasından Birleşik Metal’e geçen isçiler, şu an ortada kalan yetki sorunundan dolayı 3 yıldır sözleşme imzalayamıyor.

Üç yıldır büyük bir mağduriyet yaşadıklarını anlatan bir Rexroth işçisi süreci şöyle anlatıyor: “Fabrikada 800’e yakın işçi çalışıyor. Önce tamamına yakını Birleşik Metal’e geçti. Daha sonra patronun baskısıyla tüm işçiler tekrar Türk Metal’e geçirildi. Bunun üzerine Birleşik Metal tekrar bir hamle yaptı ve yarısını tekrar örgütledi. Birleşik Metal’in 2012-2014 Toplu Sözleşme döneminde Türk Metal ile aynı sözleşmeyi imzalaması üzerine işçilerin tamamı tekrar Türk Metal’e geçti.”

Şu an Birleşik Metal’in açtığı yetki davasının ilk duruşması 30 Nisan’da görülecek.

TÜRK METAL İŞÇİYİ CEZALANDIRIYOR

3 yıldır sözleşme imzalayamadıkları için ortalama saat ücreti 5,34 TL olan işçiler, bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyor. İşçilerin tamamı şu an Türk Metal’de örgütlü olmasına rağmen fiili hiçbir şey yapmıyor. İşçileri, “Ben yetkili sendika değilim. Yetki gelmeden bu patronla masaya oturamam. Bunu siz kendi kendinize yaptınız” diyerek geçiştiren Türk Metal, işçileri Birleşik Metal-İş’e yönlendirerek sendikanın açtığı yetki davasından vazgeçirmesini istiyor. Geçtiğimiz günlerde 60’a yakın işçinin Birleşik Metal-İş’e gittiğini söyleyen Rexroth işçisi, “Türk Metal de bunu kışkırtıyor. Sendikaya gidip davasından vazgeçmesini istemişler. Birleşik Metal-İş de vazgeçmeyeceğini söylemiş” diye konuştu. Rexroth işçisi, “İşçilerin kafasının bir tarafında halen Birleşik Metal-İş var. Ama parasını alabilmek için Birleşik Metal-İş’in davasını geri çekmesini istiyor. Birleşik Metal-İş’i bitiren 2012-2014 sözleşmesi. İşçiler madem aynı sözleşmeyi imzalayacaksak neden patronlar karşı karşıya gelelim diyor” dedi.

Şu an işçilerin Türk Metal’den ve Birleşik Metal’den bir beklentilerinin olmadığını ifade eden Rexroth işçisi, Bosch’ta imzalanan sözleşmeden dolayı şu an Türk Metal’e yönelim olduğunu belirtti.(BURSA)

ÖNCEKİ HABER

İTÜ'lü öğrenciler polis saldırısını protesto etti

SONRAKİ HABER

Mobbing şikayetinde mobbinge uğradılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...