27 Nisan 2015 11:42

‘Ermenilerin mülkünü gasp edenler soykırımı unutturmaya çalışıyor’

Paylaş

HDP İzmir İl Örgütü, Ermeni Soykırımı'nın 100. yıldönümü nedeni ile İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde, soykırımda yaşamını kaybedenlerin anıldığı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, “100. yılında soykırımla yüzleş”, “Özür diliyoruz” yazılı pankartlar asılırken, koltuklara yaşamını kaybedenlerin fotoğrafları konuldu. 

Soykırımda yaşamını kaydedenler anısına düzenlenen saygı duruşunun ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, “Ermeni Soykırımı'nın başladığı gün aynı zamanda Türk burjuvazisinin doğum günüdür” dedi. Kürkçü, “Bu nedenle Ermenilerin mülkünü gasp edenler bu konuyu unutturmak için uğraşıyorlar. Bunlar her türlü sorumluluktan kaçınmak için soykırımı inkâr ediyorlar” dedi. Soykırımın faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Kürkçü, “İnatla, sebatla bunu yapmalıyız. Partimiz ne kadar çok insanı özendirirse o kadar çok tarih karşısında görevini yapmış olur” diye konuştu. 

Ermenice şarkıların söylendiği müzik dinletisinden sonra Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Toker'in moderatörlüğünü yaptığı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Kurtoğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Devrim Sezer ve Agos Gazetesi yazarı Pakrat Estukyan konuşmacı olarak katıldığı panel düzenlendi. Toker,  panelin açılışında, “Türkiye'nin soykırımı kabul etmeyen yalnız bir ülke olacağını ya da kabul ederek devam yoluna edeceğini” ifade etti. 

‘100 YIL SONRA BİRLİKTE YAŞAMANIN YOLLARINI ARIYORUZ’

Panelde konuşan Pakrat Estukyan, “Benim tehlikeli, riskli bir grubun temsilcisi olduğum ilan edildi. Derin devletlerinin görünen aklı görünmeyen aklı beni memleketin bazen ikinci sırada bazen dördüncü sıradaki tehlikelerinden biri olarak sundu. Yaşadığım ülkede beni yabancı ilan etti. Biz 2 ay sonra seçime gideceğiz ve bir arada nasıl yaşayacağız diyeceğiz. 100 sene önce koparılan bağları yeniden kuracağız” dedi. ‘Bundan sonra ne yapacağız’ konusunun masaya yatırılması gerektiğini belirten Estukyan, “1915'i soykırım olarak kabul etmemenin tazminatla ilgisi olduğunu biliyorum. Ermenilerin yarasını sarmanın yolu içten samimi bir özürden geçer” şeklinde konuştu. 
Estukyan’dan sonra konuşan Doç. Dr. Zerrin Kurtoğlu da konuşmasına hakikati bilme hakkının önemine dikkat çekerek başladı. Türkiye’de soykırıma uğrayanların bütün halkların Müslüman olmamasının olduğuna dikkat çeken Kurtoğlu, konunun tek tanrıcılıkla ilgili olduğunu söyledi. “Müslümanlar olarak, geçmişte atalarımızın Müslümanlık adına yaptığı her şeyden sorumluyuz” diyen Kurtoğlu, “Geçmişimizle yüzleşirken, her noktasıyla yüzleşmeden tam bir yüzleşme olmaz. Dinin siyasal olarak bu kadar görünürlük kazandığı bir toplumda, bu görünürlüğün son derece meşru olarak algılandığı bir toplumda, Müslüman olmayanlar, her türlü din dışı ve dinsel tavır bugün de tehdit altındadır” diyerek sözlerini bitirdi.
 
HEPİMİZ FAİLLERLE İLİŞKİLİYİZ

Doç. Dr. Devrim Sezer ise, Türkiye’nin 2005’te yapılan “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” konulu toplantı ve 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesi ile Ermeni Soykırımı konusunda bir kopuş arası yaşadığına dikkat çekti. Öncesinde yaşanan 80 yıllık inkâr ve suskunluktan sonra bu kopuşun Ermeni halkı ve Türkiye halkları için çok önemli olduğunu vurgulayan Sezer, “Çatırdamayla birlikte ilk kez devlet aklından bağımsız bir kamusal akıl ortaya çıktı. Nasıl adlandırırsak adlandıralım geçmişte karanlık bir dönem var” dedi. Karanlık dönemin sonucunda herkesin iktisadi pastadan faydalandığını, dönemin ekonomik meyvelerini yiyen bir kuşak olduğunu söyleyen Sezer, bugün yapılması gerekenin, soykırım mağdurlarının maruz kaldığı adaletsizliğin adını koymak, mağduriyetlerin telafisinin gerekliliğini dile getirmek, toplumsal belleği mağdurların hikâyelerini içerecek şekilde genişletmek olduğunu söyledi. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Bağlamayı ustasından dinleyin

SONRAKİ HABER

Halkın yüzde 67'si yolsuzluğun arttığını düşünüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...