27 Nisan 2015 11:33

Bağlamayı ustasından dinleyin

Halk müziğinin en önemli isimlerinden, bağlama virtüözü Erdal Erzincan, 29 Nisan Çarşamba akşamı Salon sahnesine konuk oluyor

Paylaş

Halk müziğinin en önemli isimlerinden, bağlama virtüözü Erdal Erzincan, 29 Nisan Çarşamba akşamı Salon sahnesine konuk oluyor. 

Bağlamayla çok küçük yaşlarda tanışan Erdal Erzincan, 1985 yılında Arif Sağ’ın müzik kurslarına gitmeye başladı ve 1989’da İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’ndaki eğitimine başladı. Müziğe hakim olmaktan çok teslim olmak gerektiğini savunan Erdal Erzincan, kendini ve sanatını bağlamasıyla ifade etmeyi tercih ediyor. Erzincan, Anadolu halkı için önemli bir yere sahip olan bağlamanın, mandolinin aksine, çok sesli bir müzik aleti olduğuna da sürekli vurgu yapıyor. 

'BAĞLAMANIN DOĞAL TINISI VE TOPRAK KOKUSU VAR'

İlk albümü Töre’yi 1994 yılında yayımlayan Erdal Erzincan, Garip (1996), Gurbet Yollarında (1999), Anadolu (Enstrümantal) (2000), Al Mendil (2002), Kervan (2006), Giriftar (2008) albümleriyle de dinleyicilerinin karşısına çıktı. Solo albümlerinin yanı sıra Tolga Sağ, İsmail Özden, Yılmaz Çelik ve Muharrem Temiz ile Türküler Sevdamız başlıklı üç albüm kaydetti. Viyana ve Hollanda’da senfoni orkestralarıyla sahne alan Erzincan, İranlı kemençe sanatçısı Kayhan Kalhor’la birlikte kaydettikleri The Wind adlı albümün turnesi kapsamında Kalhor’la birlikte ABD ve Kanada’da pek çok konser verdi. Kalhor’la birbirilerinin dilini anlamadan sadece müzikle anlaşarak ve 2-3 gün boyunca bir odada çalarak bu albümü çıkardıklarını belirten Erdal Erzincan; Arif Sağ ve Erol Parlak'la kaydettiği Bağlama Konçertosu’yla ise ilk kez sazını halk müziği dışındaki alanlara taşıdı. Bu tarz denemeleri dünyaya açılmak için değil, müzikal bir buluşma amacıyla yaptıklarını söyleyen Erzincan, Aşık Veysel ile Bach’ın anlattıkları arasında da derin farklar görmediğini, sadece dillerin farklı olduğunu ifade ediyor. Yurt dışında verdikleri konserlerde ise yabancı dinleyicilerin bağlamanın doğal tınısını ve toprak kokusunu hissettiğini söylüyor.

'HAYATI SAZIMDAN ÖĞRENDİM'

On yılı aşkın bir süredir kendi adını taşıyan müzik kursunda eğitim veren Erdal Erzincan, müzisyen kimliği dışında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde de Öğretim Görevlisi olarak bilgi ve birikimlerini öğrencileriyle paylaşmaya devam ediyor. İyi bir enstrüman çalabilmek için mutlaka yetenek, sevgi ve çalışmanın olması gerektiğini söyleyen Erzincan, bağlamayı iyi çalabilmenin ise bunlara ek olarak Anadolu insanını ve kültürünü çok iyi özümsemiş olmaktan geçtiğini savunuyor. Özellikle, bağlamanın perdelerine mızrap kullanılmadan parmak ucuyla vurularak ses çıkartılan “şelpe” tekniğinde uzmanlaşan Erzincan, bağlamayı bir felsefeyi geçmişten günümüze taşımış önemli bir araç olarak konumlandırıyor. Bağlamayı aynı zamandan kendinden bir parça olarak gören ve “dostu” olarak addeden Erdal Erzincan, kendini, tüm sırlarını döktüğü bağlaması aracılığıyla ifade ettiğini belirtiyor. Arif Sağ, Ali Ekber Çiçek ve Davut Sulari gibi ustaları dinleyerek büyüdüğünü söyleyen Erzincan, hayatı da yine saz üzerinden öğrendiğinin altını çiziyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’ta setler tatil olsun

SONRAKİ HABER

‘Ermenilerin mülkünü gasp edenler soykırımı unutturmaya çalışıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...