27 Nisan 2015 05:20

Her yerde serbest Nusaybin'de yasak!

Paylaş

Bilal GÜLDEM

Geri çekilme ve çözüm sürecini anlatan "Yaralı Yonca (Nefala Birîndar)" kitabının tanıtımına herhangi bir yerde engel çıkartılmazken, Nusaybin'de toplatılan kitabın afişleri, "örgüt propagandası" gerekçesi ile yasaklandı. Yasağa tepki gösteren yazar Ruhi Karadağ, Nusaybin'de keyfi bir uygulamanın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "Kitap süreci anlattığı için bundan rahatsız olundu" dedi.

Gazeteci Faruk Balıkçı ile yönetmen-yazar Ruhi Karadağ tarafından iki yılık çalışma sonucunda "Çözüm Süreci" ile ilgili kaleme alınan ve gerilla yaşamını anlatan "Yaralı Yonca (Nefela Birîndar)" adlı kitabın tanıtımı ve ateşkes sürecinin değerlendirileceği panel için Nusaybin'de billboardlara asılan afişler, Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca toplatılmıştı. Birçok yerde kitap için açılan imza stantları herhangi bir engel çıkmazken, Nusaybin'de kitabın tanıtımının yapıldığı afişler toplatılarak, "örgüt propagandası" gerekçesi ile Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandı. İki yıllık çalışma sonucunda tamamladıkları kitabın bandrollü olduğu ve yasak kararının da olmadığını söyleyen kitabın yazarı Ruhi Karadağ, Nusaybin'de kitap tanıtımı ve satışının keyfi olarak engellenmesine tepki gösterdi.

'SADECE NUSAYBİN'DE BU YASAĞI GÖRDÜK'

Kitap yayınlandıktan sonra Türkiye ve Kürdistan'ın her yerinde çeşitli etkinlikler düzenlediklerinin hatırlatan Karadağ, gerillaların ağzından bir şekilde düşünsel dünyaya ilişkin 'Yaralı Yonca' adlı kitabı yazdıklarını belirterek, kitabın gerillaların barış ile ilgili düşüncülerini aktardıklarını ifade etti. Gittikleri her yerde ne kitap stantlarına ve ne de tanıtım afişlerinin astıkları billboardlarla herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını belirten Karadağ, "Kitap, Nusaybin'de savcının ve polislerin engelline takıldı. Çözüm sürecine ve barışın sağlanmasına ilişkin kitabın içeriği çerçevesinde paneller yapıyoruz ve bununla birlikte kitabı tanıtıyoruz. Lakin Nusaybin'de farklı bir şey yaşadık. Yapacağımız panele ilişkin asılı kalan afişler 4 gün sonra özellikle adliye ve karakolun karşısında billboardları, savcı gördükten sonra rahatsız olduğunu söylemiş ve buna toplatma kararı veriyor. Toplatmaya verilen karar ise 'örgütün sembolleri ve işaretleri taşındığı' gerekçesi verilmiş. Verilen toplatma kararı ardında Sulh Ceza Mahkemesine gönderildi. Nusaybin genelinde bulunan billboardlardaki afişler toplatıldı ve yasaklandı" diye konuştu.

'KİTAP SÜRECİ ANLATTIĞI İÇİN RAHATSIZ OLUYORLAR'

Özellikle barış sürecine ilişkin bir rahatsızlığın olduğunu dile getiren Karadağ, "Siyasi iktidar süreçle ilgili kendisinden başkasının konuşmasını istemiyor. Oysa sürecin sahipleri Kürt halkı ve dağdakilerdir. Bizim kitapla süreci anlattığı için rahatsız oluyorlar" ifadelerini kullandı.

'NUSAYBİN'DE SÜREÇ BASKISI UYGULANIYOR'

Nusaybin savcısı tarafından verilen karar keyfi bir karar olduğunu söyleyen Karadağ, iktidar dışında çözüm sürecini anlatmak isteyenlere baskı uygulandığını belirtti. Bu baskı Nusaybin'de çok açık net göründüğünü dile getiren Karadağ, "Oysa sürecin herkesi konuşması ve sahiplenmesi gerekiyor. Sürecin duygularını anlattığımız için ve seçimlere denk geldiği için cezalandırmak istiyorlar. Türkiye'deki en yasaklı zihniyet Kürt özgürlük hareketi ile ilgili projeler ve çalışmalara sansür ve yasak getiriliyor. Bu gittikçe artıyor" dedi. Türkiye'deki düşünce özgürlüğüne dikkat çeken Karadağ, "Düşünce özgürlüğü halen tartışılıyor. Düşünce özgürlüğü nedeniyle halen cezaevlerinde on binlerce aydın var. Sadece düşüncelerinden dolayı birçok gazeteci ve yazar arkadaşımız ceza alan ve cezaevinde olan var. Türkiye'nin en büyük sorunlardan bir tanesi de düşünce özgürlüğüdür" değerlendirmesinde bulundu. (Mardin/DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

Nepal depreminde ölü sayısı 4 bin 100'ü aştı: Çığın düşme anı kamerada

SONRAKİ HABER

Kobanê direnişinde yaralanan mahpusların tedavisi yapılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa