27 Nisan 2015 00:34

Nar Film Festivali yurtsuz ve sürgün halklara adanacak

Antep’te faaliyet gösteren Nar Bilim, Kültür ve Sanat Derneği (Nar Sanat) 5. Nar Film Festivali’ne hazırlanıyor. 7-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek festival bu yıl, Antep başta olmak üzere Türkiye'de yaşayan Suriyeliler ve dünyanın yurtsuz, sürgün halklarına; mültecilere ithaf edilecek.

Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep

Antep’te faaliyet gösteren Nar Bilim, Kültür ve Sanat Derneği (Nar Sanat) 5. Nar Film Festivali’ne hazırlanıyor. M1, Nakıp Ali Sineması’nda gerçekleştirecek 5. Nar Film Festivali, Suriyeli ve Antepli müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturdukları Hayal Band grubunun vereceği konser ile 7 Mayıs’ta başlayacak. Programda yılın en çok beğenilen; Dardenne kardeşlerin İki Gün Bir Gece, Ken Loach’un Özgürlük Dansı, Tony Gatlif’in Geronimo filmlerinin yanı sıra Whiplash, Leviathan, Timbuktu, Şeker Portakalı, Sivas, Gece, Annemin Şarkısı, Navê te çi ye? gibi pek çok yerli ve yabancı yapım filmler Gaziantep’te izleyici ile buluşacak. Yine geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok sinemacı, gösterimden sonra izleyicilerle söyleşiler gerçekleştirecek. Festival kapsamında Yönetmen Cem Başeskioğlu tarafından Film Okuma Atölyesi, Yönetmen Suat Eroğlu tarafından da Kısa Film Atölyesi düzenlenecek.

5. Nar Film Festivali öncesi basın toplantısı yapan dernek yöneticileri ve festival koordinatörleri, festival hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Nar Sanat Derneği’nin bahçesinde yapılan basın açıklamasını okuyan 5. Nar Film Festivali Koordinatörü Dilan Avcı, 5 yıldır Antep’te özgür düşünce ve toplum bilinciyle sanat yaptıklarını söyledi. Amaçlarının sanat seviciliği değil; barışın, adaletin, insanca bir yaşamın var olabilmesi için üretilen bağımsız sanat eserlerini kent insanına ulaştırmak ve yeni birimler yaratmak olduğunu belirten Avcı, “Bunu gerçekleştirirken, elbette ki Türkiye’de sanata ve kültüre yönelik izlenen politikaları ve uygulamaları takip etmeyi ve bunlara yönelik bir tavır geliştirmeyi de görev kabul etmekteyiz” dedi.

SANSÜRSÜZ BİR FESTİVAL
Demokrasi vaatleri ile iktidara gelen AKP hükümeti ile birlikte sanata ve sanatçıya yönelik baskılara her gün bir yenisinin eklendiğini dile getiren Avcı, “Kültür ve Sanata Uygulanan Baskı ve Sansür Raporu'na göre; AKP hükümeti tarafından, yalnızca 2014 yılında toplamda 135 olayda hükümet tarafından doğrudan kültür ve sanata yönelik yasaklama, baskı ve sansür uygulanmıştır” dedi. Yıllardır sürdürülen bu uygulamaların son halkasının 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Bakur filmine uygulanan sansür olduğunu söyleyen Avcı, “İstanbul Film Festivali’nde, Bakur filminin gösteriminin kayıt-tescil ve eser işletme belgesinin olmaması sebebiyle engellenmesinin ardından, sinemacılar sansüre karşı kararlı bir dayanışma sergilemiş, sansürsüz bir festival talebiyle, festival programında yer alan pek çok film ile yarışma jürileri festivalden çekilmiş, festivalin tüm yarışmalı bölümleri ve kapanış töreni iptal edilmiştir. Bizler Gaziantep Nar Film Festivali düzenleyicileri olarak, festival filmleri için zorunlu tutulan bu uygulamanın festivallerin varlık sebebine aykırı olduğunu düşünüyor, festivallerin sanatın özgür alanları olması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

‘ÖLÜMDEN BETER’ TRAJEDİLER ÇARPARKEN YÜZÜMÜZE…
7-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecekleri 5. Nar Film Festivali’ni dünyanın yurtsuz ve sürgün halklarına adadıklarını söyleyen Avcı, şunları söyledi: “İnsanın hikayesinden film yapmanın, sadece film yapmak olmadığını, film izlemeninse insana dair bir hikayenin peşine düşmekten daha fazlası olduğunu biliyoruz. Savaşlar ve savaşların yıkımından kaçıp kurtulabilen milyonların kentimize, sokağımıza, burnumuzun dibine taşıdığı ‘ölümden beter’ trajediler, savaşın hiç de bizden uzakta olmadığını çarparken yüzümüze, henüz bu trajedinin ‘vurdulu-kırdılı’ sahnelerine dahil olmasak bile hikayenin bizim hikayemiz olduğunu biliyoruz. İşte bu sebeple Gaziantep Nar Sanat Derneği olarak, 5. Nar Film Festivali’ni başta kentimizde ve ülkemizde yaşayan Suriyeliler olmak üzere dünyanın yurtsuz ve sürgün halklarına; mültecilere ithaf ediyoruz. Nar Sanat Derneği olarak, 6 gün sürecek olan bu sinema şenliğine tüm Gaziantep halkını davet ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bir soykırımın izlerini sürmek: Sessizliğin Çığlığı

SONRAKİ HABER

'Seyretme hakkımız engelleniyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...