26 Nisan 2015 11:28

Hakkari’de neler oluyor?

Paylaş

AğrıI’nın Diyadin ilçesinde düzenlenen operasyonun ardından seçime dönük AKP provokasyonu tartışmaları sürerken, bu kez de Hakkari’de artan askeri hareketlilik gündemde. Kentte son bir ayda HPG alanlarına dönük askeri hareketlilik, sınır ticareti yapanlara saldırılar ve sınır hattında bulunan askeri birliklere sevkıyat endişeleri arttırıyor. 

Hakkari’de yoğunlaşan askeri sevkıyatların yanı sıra sınır hattında bulunan köylerde yeniden ‘güvenlik yolları’ yapılmaya başlandı. Özellikle Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde her gün ‘güvenlik önlemi’ adı altında onlarca zırhlı araçla sevkıyat yapılıyor. Kentte yaşayanlar bu gelişmelerin kapsamlı bir operasyonun hazırlığı olmasından endişe ediyor. 

Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte birçoğu boşaltılan korucu kulübeleri yeniden doldurulurken, Yeniköprü-Hakkari, Çukurca-Hakkari, Çukurca-Çığlı, Dostki-Oremar, Beşpinar-Kamışlı yolları üzerinde ve Harunan, Hayal Köprüsü, Ortaklar, Çeman, Sapan, Derindere, Koryürek, Kırmızıtepe, Kırca köylerinin bulunduğu alanlarda askeri kontrol noktaları yeniden devreye girdi. Keşif uçuşlarının da sıklaştığı bölgede, 12 Nisan’da Şemdinli’ye bağlı Anadağ köyü kırsalında operasyon nedeniyle asker ve HPG gerillaları arasında çatışma çıktı. Sınırın hemen yanında bulunan Çukurca’nın Üzümlü köyünde ise ‘güvenlik yolu’ yapımına başlandı.

KORUCULAR İŞ BAŞINDA, ASKERİ NOKTALAR ARTIRILDI

PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm ve diyalog süreci ile birçoğu boşaltılan korucu kulübeleri, askeri operasyonlar ve hareketlilik ile yeniden dolduruldu. 24 saat nöbet tutmaya başlayan korucular, yapılan sevkiyatların güvenliğini sağlıyor. Yeniköprü-Hakkari, Çukurca-Hakkari, Çukurca-Çığlı, Dostki-Oremar, Beşpinar-Kamışlı yolları üzerinde ve Harunan, Hayal Köprüsü, Ortaklar, Çeman, Sapan, Derindere, Koryürek, Kırmızıtepe, Kırca köylerinin bulunduğu alanlarda askeri kontrol noktaları yeniden devreye girdi. En son Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı-Beşpınar köyleri arasına kurulması talimatı verilen arama noktasına karşı çıktığı için hakkında soruşturma açılan Kamışlı Karakol Komutanı Savaş Cezveci görevinden uzaklaştırıldı. Bunların yanı sıra başta Şemdinli, Yüksekova, Derecik, Durak, Yeşiltaş ve Yeniköprü'deki bulunan askeri birliklere çağrılan korucuların ise silah bilgilerinin yeniden gözden geçirildiği ve "yeni dönem stratejisi" temelinde olası operasyonlara karşı hazır olma gibi uyarılarında bulunulduğu öğrenildi. 

HER BÖLGEDE HAVA HAREKETLİLİĞİ

Çukurca ve Şemdinli ilçeleri başta olmak üzere yoğun aralıklar ile Güney Kürdistan bölgesine doğru savaş uçakları hareket ederken, insansız hava araçları ise birçok noktada keşif uçuşu yapıyor. Özellikler Mordağı, Çarçela, Cilo, Gediktepe, Avaşin, Basyan, Kazan Vadisi bölgelerinde yoğun bir şekilde insansız hava araçları ile keşif yapılırken, Hakkari ve Yüksekova semalarında ise yoğun helikopter hareketliliği görülüyor. Ortaklar, Gevriya Zînê, Goman, Garê alanları ve Çukurca'ya bağlı Zawîte ve Çığlı köylerinde askeri operasyonlar yapılırken, 22 Nisan'da Esendere'de, 12 Nisan da ise Şemdinli'ye bağlı Yeşilova köyü yakınlarında bulunan Anadağ köyü kırsalında yapılan askeri operasyonlar nedeniyle HPG'liler ile çatışma çıktı. Yine Zawite ve Çığlı köyünde 18 Nisan günü askeri operasyon yapmak isteyen askerler, köylülerin tepkisi ile geri çekilmek zorunda kaldı. 

'GÜVENLİK YOLU' YAPIMINA BAŞLANDI

Sınırın hemen yanı başında bulunan Çukurca'nın Üzümlü köyünde yapımına başlanan "güvenlik yolu"nun ise başka bir provokatif girişim olduğu belirtiliyor. 5 gün önce yapımına başlanan "güvenlik yolu"nda 29 askeri nokta kurulacağı öğrenilirken, yolun 20 km'ye yakın olacağı iddia edildi. Yapılan yola tepki gösteren yurttaşlar ise, askerlerin saldırısı ile karşılaşırken, köydeki gerginlik devam ediyor.

'AMAÇ HDP'Yİ BARAJ ALTINDA BIRAKMAK' 

Askeri operasyon ve "güvenlik yolu" üzerine konuşan DBP Hakkari Çukurca Eşbaşkanı Cumhur Erdemir, provokatif operasyonların asıl hedefinin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm süreci ve HDP'nin yükselişinin önüne geçmek olduğunu vurguladı. HPG'nin ateşkes sürecini bozmaya dönük provokasyonların daha da artabileceğini dile getiren Erdemir, "Tendürek'te istedikleri amaca ulaşamayınca, bu sefer Hakkari üzerinde bunlar deneniyor. Fakat canımız pahasına da olsa bu provokatif eylemlere karşı duracağız" dedi. Yapılan "güvenlik yolu"nun zamanlamasına dikkat çeken Erdemir, "Bu da provokasyonun bir parçası. Köy halkı baskı altındadır. Askerler özellikle sınır hattında yığınak yapıp bir çatışma çıkması için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Türkiye illerini asker cenazeleri gönderip HDP'nin barajı aşmaması için uğraşıyorlar" diye konuştu.(Hakkari/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP’nin işçi adayı 1 Mayıs’a çağırdı

SONRAKİ HABER

SES TİS Kurultayını yaptı: İnsanca çalışmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...