26 Nisan 2015 06:48

'HDP'nin vicdani ret hakkını tanıması diğer partilere de örnek olmalı'

Hükümetin dönem dönem parası olanların yararlanması için çıkarttığı "bedelli askerlikle" çözüm aradığı ve 1 milyona yakın genci ilgilendiren zorunlu askerlik sorununa "Vicdani ret hakkını tanıyacağız" diyerek seçim beyannemesinde somut çözüm öneren tek parti HDP. Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Gökhan Soysal, HDP'nin seçim beyannamesinde vicdani ret hakkına yer vermesini "umutlandıran bir gelişme" olarak nitelendirirken , HDP'nin vicdani retçi milletvekili adayı Halil Savda ise askerlik çağı gelmiş gençlerin sorunu olan bu soruna çözüm üreten HDP etrafında birleşme çağrısında bulundu.

Paylaş

1 milyona yakın "askerlik yükümlüsü" gencin sorunları hükümet tarafından sürekli çıkartılan ve parası olan yurttaşa vuran "bedelli askerlik" ile geçiştirmeye çalışırken, Türkiye'de gençlerin büyük çoğunluğunun temel sorunu olan duruma seçimler öncesi seçim beyannamelerini açıklayan partiler arasında HDP yer verdi. Seçim bildirgesinde gençliğe özel yer ayıran HDP, vicdani ret hakkını tanıyacağını açıkladı ve militarizme karşı çıkan gençlerin en temel haklarına da bu yolla kavuşmalarını sağlayacaklarını vurguladı. Gençlerin istedikleri zaman dilimi içerisinde askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli düzenlemeleri de hayata geçireceğini açıklayan HDP'nin seçim bildirgesindeki vicdani ret hakkı bölümünü Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Gökhan Soysal ve HDP'nin vicdani retçi milletvekili adayı Halil Savda değerlendirdi. 

Vicdani Ret Derneği Eş Başkanı Gökhan Soysal, yüzde 10 barajını geçeceğini düşündüğü siyasi partilerden biri olan HDP'nin seçim bildirgesinde vicdani redde yer vermesinin gelecek açısından umutlandıran bir gelişme olduğunu söyledi. Soysal, Haziran'da yapılacak seçimler yaklaştıkça artan milliyetçi ve militarist söyleme karşı HDP'nin vicdani redde seçim bildirgesinde yer vermesinin daha da anlamlı bir hale geldiğini ifade etti. HDP'nin seçim bildirgesinde zorunlu askerlik yerine kişilerin kamu hizmeti yapabileceğini de eklediğini belirten Soysal, söz konusu kamu hizmetinin de zorunlu olmaması gerektiğini ve gönüllülük esasına dayanması gerektiğinin de altını çizdi. 

'DİĞER PARTİLER DE ÖRNEK ALMALI'

Vicdani reddin, sadece zorunlu askerliğin reddi olmadığını da ekleyen Sosyal, "Bu yüzden seçim bildirgesinin sadece vicdani ret bölümü değil genelini çok anlamlı buluyorum. Kadının, LGBTİ'lerin, erkek egemen toplumun militarist baskısından kurtulmasına bildirgede yer verilmesi, diğer siyasi partilerin de örnek alması gereken bir durum" diye konuştu. 

'BEDELLİ ÇÖZÜM DEĞİL'

HDP'nin İstanbul 3'üncü bölge milletvekili adayı olan aynı zamanda vicdani retçi olan Halil Savda da bu güne kadar vicdani ret hakkının bir çok siyasi parti tarafından reddedildiğini fakat HDP'nin seçim beyannamesinde bu hakkı tanıyacağını belirtmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Savda, "Vicdani ret hakkını niye saymıyorlar niye tanımıyorlar? Çünkü Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana maalesef bir askeri rejim söz konusu. Zaman zaman sivil hükümetler iş başına gelip Türkiye'yi idare ettiklerini iddia etseler de asıl Türkiye'nin siyasi, kültürel dokusunu askerler oluşturdular ve bugün sistemin ve rejimin partileri olanlar içinde CHP, MHP, AKP ve ondan önceki partiler dahil, bu askeri rejimlerden rahatsız olmadılar aksine istikrarlarını sürdürmenin yedeği olarak gördüler" dedi. Zorunlu askerlik ciddi bir problem olduğunu, hükümet zaman zaman bu probleme bedelli askerlik formülüyle çözüm bulmaya çalıştığını belirten Savda, ancak zorunlu askerliğin çözümünün tek başına bedelli askerlik olmadığını söyledi ve ekledi : "Bunun esası vicdani ret hakkının tanınması ve zorunlu askerlik kurumunun tümüyle kaldırılmasıdır. Bu gün çağdaş demokratik bütün Avrupa ülkelerinde zorunlu askerlik kurumu diye bir kurum yok. Türkiye'de bu zorunlu askerlik kurumu kaldırılmasa bu 1 milyon insan mağdur olmaya devam edecek" dedi. 

'GENÇLER HDP ÇATISI ALTINDA TOPLANMALI'

Asker kaçağı durumunda olan yada bir şekilde firar etmiş gençlere, HDP'nin böyle bir çözümle gelmesi ve problemlerinin çözümü için bir şans olduğunu dile getiren Savda, "Bu sadece asker kaçağı olan gençlerin sorunu değil, askerlik çağına gelmiş tüm gençlerin sorunudur. HDP bu soruna karşı önemli bir öneride bulundu, çağrıda bulundu. Bu sorunları çözebilecek tek parti HDP'dir. Tüm vicdani retçileri, asker kaçağı olan gençleri, askerlik yaşı gelmiş olanların HDP'nin çatısı altında toplamaya çağırıyorum. Bunu Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Lazıyla, Alevisiyle ve Müslümanıyla hepimizin temel meselesi olan zorunlu askerlik meselesinin halledilmesi açısında önemli bir öneri olarak ifade etmek istiyorum" diye konuştu ve gençlere HDP'ye destek çağrısı yaptı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

KA.DER Başkanı: HDP ile Meclis'teki kadın vekil sayısı yükselecek

SONRAKİ HABER

Nepal depreminde ölü sayısı 2 bine yaklaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...