04 Ağustos 2011 08:51

Başbakana işkence soruları

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “9 yıllık AKP iktidarında işkence halen Türkiye’de gözetim yerlerinde, sokakta, meydanda, cezaevlerinde bir olgu olarak bir idari pratik olarak devam etmekte” dedi.Tanrıkulu, TBMM’de, “İşkence, soruşturma ve yargılama sistemi, Polis Vazife ve Selahiyeti Kanunu, idar

Başbakana işkence soruları
Paylaş

Tanrıkulu, TBMM’de, “İşkence, soruşturma ve yargılama sistemi, Polis Vazife ve Selahiyeti Kanunu, idari yaptırımlar ve zaman aşımı” konulu bir basın toplantısı düzenledi.

TANRIKULU SORU ÖNERGESİ VERDİ

TBMM Başkanlığına, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini belirten Tanrıkulu, soru önergesine verilecek yanıtların dokuz yıla yaklaşan AKP iktidarının insan hakları sicilini de yansıtan bir ayna olacağını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Mümkünse 1990 yılından, ama en azından 2000 yılından bugüne kadar, TCK 94, 95 ve 256. maddelerinde düzenlenen işkence ve kötü muamele (eski TCK m. 243, 245) suçları kapsamında kaç soruşturma açılmıştır? Takipsizlik kararı ile sonuçlanan soruşturma sayısı kaçtır? Kamu davası açılması ile sonuçlanan soruşturma sayısı kaçtır? Hakkında kamu davası açılan kamu görevlileri hakkında; beraat kararı verilen kamu görevlisi sayısı, mahkumiyet kararı verilen kamu görevlisi sayısı, zaman aşımı nedeniyle düşme kararı verilen dosya sayısı ile bundan yararlanan kamu görevlisi sayısı kaçtır” diye sordu.

Tanrıkulu, Başbakana şu soruları da yöneltti: “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu değişikliği aracılığı ile kolluğun güç kullanma yetkisinin yeniden düzenlendiği 27.06.2007 tarihinden bu güne kadar, kolluk görevlilerinin PVSK m.16 kapsamında bedensel veya maddi güç ya da silah kullanımı nedeniyle, hayatını kaybeden veya yaralanan yurttaş sayısı kaçtır? Ülke genelinde kullanılan gaz bombası, biber gazı gibi kimyasal silahların miktarı nedir?

2000 yılından bugüne kadar; hakkında kamu görevlilerine karşı ‘Görevini yaptırmamak için ‘direnme’, ‘hakaret’, ‘tehdit’, ‘yaralama’ suçlar kapsamında soruşturma açılanların sayısı kaçtır?

İşkence, kötü muamele suçlarının derhal, etkili ve bağımsız olarak soruşturulmasının sağlanması yönünde yapılan somut işlemler nelerdir? Bunlara uyulup uyulmadığının denetimi nasıl sağlanmaktadır? Denetimler sırasında veya şikayet üzerine, soruşturma ilkelerine aykırı davrandığı tespit edilen kamu görevlisi (yargı mensupları dahil) var mıdır? Varsa kaç kamu görevlisi hakkında hangi işlemler yapılmıştır? İşkence ve kötü muamele suçu kapsamında hakkında soruşturma veya dava açılan kaç kamu görevlisi hakkında görevden uzaklaştırma ya da açığa alma tedbirine başvurulmuştur? Tedbire hangi aşamada başvurulmuştur?

İşkence, kötü muamele ve öldürme eylemleri kapsamında kaç kamu görevlisi hakkında; disiplin soruşturması açılmıştır? Kaç kamu görevlisi hakkında ceza tayinine yer olmadığı kararı verilmiştir? Kaç kamu görevlisine disiplin cezası verilmiştir? Bu cezalar nelerdir?​”(ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Krizlerde sistemin "kurtarıcı" ideolojisi: ırkçılık ve faşizm!

SONRAKİ HABER

Üniversite ve bölüm seçimi: gerçekte neyin seçimi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...