04 Ağustos 2011 08:40

GEA işçileri Alman konsolosluğu önünde

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan GEA Klima işyerinde, patronun kanunsuz lokavt ilan etmesinin ardından işten atılan işçilerin eylemi sürüyor. İlk olarak 4 daha sonra da işyeri temsilcilerinin de içinde bulunduğu 17 işçiyi işten atan patron, daha sonra fabrikaya polis çağırarak bütün işçileri işten at

GEA işçileri Alman konsolosluğu önünde
Paylaş

İşçiler, “Taksim AKM önünde “Direne direne kazanacağız”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “GEA şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları ile konsolosluk önüne yürürken, fabrikanın Alman sermayesi olması nedeniyle Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş ve Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, Alman konsolosu ile bir görüşme yaptı.

SÖZÜM ONA YASALAR VAR

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Almanya konsolosuna GEA’da yaşanan gelişmeleri anlattıklarını ve Alman sermayesi olması nedeniyle bu hukuksuzluğa “dur” demelerini istediklerini aktardı. Göktaş, konsolosun “girişimlerde” bulunacaklarını söylediğini aktardı.

Gerek yerli gerekse uluslararası sermayenin, çalışanların haklarını gasp etme konusunda aynı olduklarını dile getiren Göktaş, “Bu ülkede sözüm ona yasalar var, bu ülkede sözüm ona sendikalaşmak serbest, bu ülkede sözüm ona hukuk işliyor. Ama hiçbir zaman hukuku işçilerin yanında göremedik. Hukuku hiçbir zaman çalışma yaşamında yanımızda göremedik. GEA’da yaşananlar tamda bunlardır” diye konuştu.

MÜCADELE SÜRECEK

Sendikanın olduğu bir işyerinde patronun yasa dışı bir şekilde lokavt ilan edebildiğini ifade eden Göktaş, buna karşılık yasalarda hiçbir yaptırım olmadığını söyledi.

Çalışma hakkının bir insan hakkı olduğunu belirten Göktaş, Bu hakkı korumak için Birleşik Metal-İş Sendikasının sokaklarda olmaya devam edeceğini kaydetti.

Konsolos ile yaptıkları bu görüşmeden olumlu bir sonuç beklediklerini aktaran Göktaş, “Eğer sonuç alamazsak bilsinler ki bu mücadele sonuna kadar sürecek, işçilerimizin haklarını patronların ve hükümet yetkililerinin iki dudağı arasında bırakmayacağız. Bizim dosyamızda mahkeme tespitleri ve bilirkişi raporları var” diye konuştu.

Göktaş, Almanya’da patronların bu kadar rahat davranamadıklarını, “Bu ülkede bu kadar davranıyorlarsa bu ülkenin siyasi iktidarlarının bu ülkeyi yönetenlerin verdiği rahatlıkla böyle davranıyorlar” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emekli-Sen'den Türkiye'nin AİHM savunmasına tepki

SONRAKİ HABER

WSJ: Türkiye ordunun yeni rolünün taslağını çiziyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...