04 Ağustos 2011 08:09

Toplugörüşme devri bitti

Memur sendikaları, 4688 Sayılı Yasa’da yapılacak değişikliklerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Çelik, yasanın mevcut haline göre 15 Ağustos’ta başlaması gereken toplugörüşmelerin yapılmayacağını açıkladı.

Toplugörüşme devri bitti
Paylaş

Anayasa değişikliğinin ardından 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda kamu emekçilerinin toplusözleşme hakkını tanıyan düzenleme yapılması gerekiyordu. Ancak hükümetin konuyu seçim sonrasına ötelemesi ve mevcut yasaya göre 15 Ağustos’ta başlayacak toplugörüşmeler için olağan prosedürün başlatılması, memur konfederasyonlarının tepkisini çekmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün konuya ilişkin KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen genel başkanlarıyla bakanlıkta bir araya geldi.

Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Faruk Çelik, toplugörüşme süreci ve anayasa değişikliğiyle yasada yapılması gereken değişiklikler konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Toplugörüşmelerin artık tarihe karıştığı konusunda konfederasyon başkanlarıyla bakanlığın aynı yönde görüş belirttiğini belirten Çelik, “Dolayısıyla önümüzdeki süreçte 15 Ağustos merkezli bir çalışmanın yapılmayacağını, toplugörüşme çerçevesinde bir toplantının yapılmayacağını belirtmek istiyorum” dedi.

‘DEĞİŞİKLİK MECLİS’E YETİŞTİRİLECEK’

Yeni dönemde toplusözleşme yapmak istediklerini, bu nedenle Anayasa’ya uyum çerçevesinde yapılacak düzenlemeler için takvimin seri bir şekilde işletilmesi gerektiğini belirten Çelik, yasaya ilişkin sendika ve bakanlık temsilcilerinden oluşacak teknik heyetin 8 Ağustos’ta çalışmalarına başlayacağını bildirdi. Çelik, yapılacak çalışmalardan sonra oluşacak taslağın en geç Eylül ayının ilk ayında kendisinin ve konfederasyon başkanlarının bir araya geldiği bir toplantıda gündeme getirileceğini duyurdu.

Eylül’ün ikinci haftasında yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulu’na sunulması için çalışacaklarını belirten Çelik, 1 Ekim’le birlikte konunun Meclis’te komisyonlar ve Genel Kurul’da tartışılıp yasalaşacağını söyledi.

SENDİKA YASAKLARI KALKACAK MI?

Toplantı sonrası açıklama yapan Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, tüm kamu emekçilerinin sendikalaşmasının önünün açılması, sendikal faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılması ve bağımsız bir Yüksek Hakem Kurulu oluşturulması konularında da görüş birliği sağladıklarını söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyabakırlı kadınlar hükümeti uyardı

SONRAKİ HABER

Başkentin ortasında silahlı kovalamaca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...