24 Nisan 2015 15:39

Adil yargılamaya Hükümet engeli

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin açılan davada ailelerin iki talebinden biri olan kamu görevlilerinin yargılanması, Çalışma Bakanlığının ardından Enerji Bakanlığı tarafından da reddedildi. Soma davası avukatlarından Zeynal Balkız, “Hükümet adil yargılamaya engel oluyor” dedi. Duruşma 15 Haziran'a ertelendi.

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin açılan davada ailelerin iki talebinden biri olan kamu görevlilerinin yargılanması, Çalışma Bakanlığının ardından Enerji Bakanlığı tarafından da reddedildi. Soma davası avukatlarından Zeynal Balkız, “Hükümet adil yargılamaya engel oluyor” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi müfettiş ve bürokratlarının yargılanması talebine olumsuz yanıt verdi. Yazı ailelerin avukatlarından Zeynel Balkız’a 15 Nisan 2015’te ulaştı. Bakan adına Denetim Hizmetleri Başkanı tarafından verilen cevapta MİGEM Müdürü ve Bakanlık adına madende denetim yapan müfettişler hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı çıktı.

Avukat Balkız, Cumhuriyet Başsavcılığının da iddianamede adı geçen sorumlularla ilgili soruşturma izni istemesi görevi bulunduğunu belirterek, “Bu cevap Cumhuriyet Başsavcısına gitmişse 15 gün içerisinde bu karara itiraz etmesi gerekiyor” dedi. 

Kendilerinin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olduğu gibi Danıştaya başvuruda bulunacaklarını belirten Balkız, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine de dava açacağız” dedi.
Balkız, her iki bakanlığın dava üzerinde bir kara bulut gibi durduğunu ve davayı etkilemeye çalıştığını belirtti. Hükümetin, Soma davasında adil bir yargılama yapılmasına engel olduğunu ifade eden Balkız, “Bu anlayış yıkılmadıkça Türkiye’de bir hukuk devletinin olmasından ve yargı bağımsızlığından bahsedilemez” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili Danıştay, 4 Aralık 2014 tarihli kararında bakanlığın kararını kaldırarak Çalışma Bakanlığının yeni bir ön inceleme yaparak suçlular hakkında soruşturma izni verilmesi kararını vermişti.

‘İKTİDARIN HESAP VERMESİNİ İSTİYORUZ’

Duruşmada verilen öğle arasında avukatlar ve aileler birer açıklama yaptı. Evladını 26 yaşında yitirdiğini belirten İsmail Çolak, “Düpedüz yalan beyanlarını dinledik. Sadece 45 sanık değil suçlu olan. Gerçek suçlunun siyasi iktidar olduğunu biliyoruz. Gelip hesap vermelerini istiyoruz. Davamızı Fizan’a gitse takip edeceğiz” dedi.

Nurselen Kocabaş da “Hak ve adalet aramaya geldik. Hiç kimse inanmıyor sanıkların anlattıklarına. Sonuna kadar peşindeyiz. Bir daha 301’leri kaybetmemek için buradayız. Herkesi bu dava için dayanışmaya bekliyorum” diye konuştu, Bir madenci annesi ise şunları söyledi: “İçi yanan bir anneyim. Benim kalbimin dumanı çıkmıyor ama benim kalbim yanıyor. Merdivenin birinci basamağı biz olduk, çocuklarımızın üzerine basıp geçtiler ama hâlâ yukarıdakiler ortada yok.”

DURUŞMA 15 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Soma davasında ikinci duruşma 15 Haziran 2015 tarihine ertelendi. İlk duruşmada şu kararlar şu şekilde:
- Tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına,
- Tutuksuz 4 sanıkla ilgili tutuklama talebinin reddine,
- Daha önce bu konu hakkında basına açıklama yapmamamış olan; maden konusunda uzman üniversitelerdeki öğretim üyelerinden, TMMOB'den ve iş hukuku uzmanlarından oluşan bir bilirkişi heyetiyle yeniden keşif yapılmasına,
- DİSK, KESK, TTB, TBB, ÇHD, ÖHD ile Muğla, Manisa ve İzmir barolarının müdahillik talebinin reddine,
- Askerdeki 3 sanığın savunmasının en yakın ağır ceza hakimliğine yönlendirilmesine,
- Kamu görevlileriyle ilgili yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine,
- Eynez'de 13 Mayıs'a kadar olan sürede meydana gelen iş kazalarının ve soruşturma yapılıp yapılmadığının incelenmesine,
- Topçu defterlerine el konulmasına karar verildi.

ÖNCEKİ HABER

Polisin Ermeni-Süryani nefreti!

SONRAKİ HABER

‘13 Mayıs mücadele günü olmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...