24 Nisan 2015 10:16

‘Giysilerimize kan bulaşmasın’

Bangladeş’te iki yıl önce bini aşkın kişinin öldüğü ve yaralandığı Rana Plaza trajedisinin yıl dönümü nedeniyle pek çok merkezde eylemler yapıldı. Eylemlerde Rana Plaza'daki katliamda sorumluluk almayan Colin’s, LCWaikiki, DeFacto gibi ünlü giyim markaları protesto edildi.

Paylaş

Bangladeş’te iki yıl önce bini aşkın kişinin öldüğü ve yaralandığı Rana Plaza trajedisinin yıl dönümü nedeniyle pek çok merkezde eylemler yapıldı. Eylemlerde Rana Plaza'daki katliamda sorumluluk almayan Colin’s, LCWaikiki, DeFacto gibi ünlü giyim markaları protesto edildi.

Bangladeş'te Rana Plaza’nın yıkılması sonucu 1138 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın 2. yıl dönümünde Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) Kızılay’daki Colin’s ve LC Waikiki  mağazaları önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar, “Katliamın bedelini ödemekten kaçınan hazır giyim devlerini teşhir etmek için bu mağzaların önündeyiz, giysilerimize kan bulaşmasını istemiyoruz” dedi.

DKY’nin küresel eylem çerçevesinde dünyanın her tarafında 24 saat gerçekleştirilen feminist eylemin Ankara ayağı da dün saat 12.00 ile 13.00 arasında Kızılay’daki Collin’s ve LC Waikiki mağazaları önünde yapıldı. DKY adına açıklama yapan Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Eğitim Sekreteri Zeynep Duman, Bangladeş’te üretim yapan Collin’s mağazası yetkililerine, benzeri olayların tekrarlanmaması için ‘Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması’na imza atması çağrısında bulundu. Duman, LC Waikiki’nin anlaşmaya imza attığı halde ILO Fonu’na katkıda bulunmamasını da eleştirdi. Duman Türkiye’nin büyük mağazaları olan Collin’s, DeFacto ve LC Waikiki’yi kınadıklarını söyleyerek bugün Bangladeş’te gayriinsani çalışma koşullarına isyan eden kadın işçilerle dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

Nisan ayında Türkiye’de en az 90 işçinin yaşamını yitirdiğini bildiren Duman, hazır giyim sanayiinde ise çoğunluğu kadın 1.5 milyon kayıt-dışı işçinin yasal koruma ve sosyal güvenceden mahrum çalıştırıldığını belirtti.

Açıklamadan sonra Güvenpark’ta yapılması planlanan forum polis tarafından engellendi. 

İZMİR

İzmir’de de kadınlar LC Waikiki, Konak Kermeraltı mağazası önünde bir araya geldi. Burada konuşan Şenal Akyol, ucuz iş gücü ile elde ettiği ürünlerinden büyük paralar kazanan LC Waikiki’nin Bangladeş’teki Rana Plaza’nın patlamasından hiçbir sorumluluk almadığını söyledi.

İSTANBUL

Dünya Kadın Yürüyüşü İstanbul’da açıklama yaparak, Banglediş'te yaşanan katliamda sorumluluk almayan Collin’s, DeFacto ve LC Waikik'yi protesto ettiler. Kadınlar yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitirenleri andı.

VAN

Van'da da KESK Şubeler Platformu, basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan BES Kadın Sekreteri Seda Alev, “Rana Plaza'daki katliamda sorumluluk almayan Colin’s, LCWaikiki, DeFacto gibi ünlü giyim marka şirket sahiplerini sorumluluk almaya davet ediyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş’te 24 Nisan 2013 tarihinde duvar ve sütunlarda büyük çatlaklar nedeniyle Rana Plaza’da iş başı yapmaya karşı direnen 3 bin 639 işçi, dövülerek fabrikalara sokuldu. Hemen ardından elektriklerin kesilmesiyle devreye giren beş jeneratörün sarstığı bina yerle bir oldu. Ezilerek ölen 1129 işçinin yüzde 80’ini genç kadınlar oluşturuyordu. 2 binden fazla işçi ise yaralı kurtulurken 80 işçi kol ve bacaklarını kaybetti ve yüzlercesi çalışamaz hale geldi. Enkaza karışan 200 işçi resmi kayıtlara kayıp olarak geçti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de ortak 1 Mayıs için bildiri dağıtımı

SONRAKİ HABER

Alman Meclisi, soykırım tasarısını oylamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...