24 Nisan 2015 09:50

Çanakkale Çanakkalelilere yasak!

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale 

“Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya” Çanakkale'de durum bu cümleyi özetliyor. Sadece kaldırmadan yürümelerine izin verilen Çanakkaleliler, karşıdan karşıya geçmek istediklerinde ise, polislerin vereceği izne göre geçişlerini yapıyorlar. Ortaya, sıkıyönetim günlerini anımsatan görüntüler çıkarken, yaşadıkları kentte sokakta bile gezmelerine izin verilmeyen Çanakkaleliler, yolda karşıdan karşıya geçerken sırayla ve bir disipline göre geçişlerini tamamlıyor...
 
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü anma ve Anzak Günü etkinlikleri kapsamında aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Veliaht Prensi Charles ve Prens Harry'nin de bulunduğu çok sayıda yabancı devletin üst düzey yöneticilerinin kente gelmesi nedeni ile Çanakkaleliler, sokaklara bile çıkamadı. 

Rusya, Cezayir, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cibuti, Çad, Güney Sudan, Irak, İngiltere, İrlanda, Karadağ, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Mali, Nijer, Pakistan, Senegal, Slovenya, Somali, Türkmenistan, Afganistan, Gambiya, Zambiya, Avusturalya, Yeniz Zelanda, Moldova, Romanya, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, Bahreyn, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Litvanya, Lübnan, Kanada, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Singapur, Tacikistan, Tunus ve Vietnam, başbakan, bakan, cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığı düzeyinde Çanakkale'de temsil edildi.

ERDOĞAN'DAN BOL BOL HAMASET

Anmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Prens Charles kürsüye çıkarak birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında bol hamaset vardı. Erdoğan Çanakkale’nin zafer sembolü olduğu kadar kayıpların da sembolü olduğunu söyledi. Erdoğan “Gençlerimizin ölmeden mezara girmemeleri için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmektir. Hepimiz adına barışın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı ifade ediyorum.” İfadelerini kullandı bir de “Çanakkale içinde vurdular beni” türküsünü söyledi.

Törenlere 17 devlet başkanı ve 5 başbakan katıldı. Katılanlar arasında İngiltere Prensi Charles ve Prens Harry de vardı.  Tören için iki ayrı program hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Müslüman siyasetçiler, Yahya Çavuş Şehitler Camii’nde cuma namazını kıldı. Müslüman olmayan liderler için de Savarona yatı ile bir boğaz turu programı düzenlendi.

SIKIYÖNETİM MANZARALARI

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda düzenlenen törenler nedeni ile Çanakkale kent merkezinde sıkıyönetim günlerini aratmayan görüntüler yaşandı. Çanakkale'de kent merkezinde Demircioğlu Caddesi ve Kayserili Ahmetpaşa Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokakta, kaldırımların kenarlarına polis bariyerleri çekildi. Özellikle kent merkezine giriş yolu üzerinde bulunan Demircioğlu Caddesi üzerinde sadece polislerin gezebildiği, araç ve yaya trafiğine kapatıldığı Çanakkale'de, vatandaşların karşıdan karşıya geçmesi bile polislerin vereceği izne göre belirleniyor. 

HASTA YAKINLARI İSYAN ETTİ 

Günü 'sıkıyönetim uygulamaları' ile geçiren Çanakkaleliler, İnönü Caddesi'nin Demircioğlu Caddesi ile kesiştiği Çanakkale Devlet Hastanesi'nin bulunduğu İnönü Caddesi'nin devamı olan tarafa geçmek isteyen hasta yakınları da polis bariyerleri arkasında bekletildi. Hasta yakınları, “Bu nasıl bir uygulama, hastamız var, açın yolu” diyerek tepki gösterirken, bu orada biriken çok sayıda vatandaş da, “kimi, neden koruyorsunuz?” tepkisini gösterdiler. Bu sırada açılan yolda, iki tarafta da biriken Çanakkalelilerin geçişi “kontrollü” olarak sağlandı. 

SOKAĞA ÇIKMAK DA MI YASAK? 

Gün içinde bu tür uygulamalarla karşılaşan Çanakkaleli yurttaşlar, “Sokağa çıkmak da mı yasak?” diyerek tepkilerini dile getirirken, polis bariyerleri ve 40-50 metre arayla ikişer polisin görevlendirildiği Çanakkale'de görüntüler, 'sıkıyönetim günleri'ni anımsattı. Kentte polis baskınlarının ve gözaltıların yaşandığı 24 Nisan törenleri, Çanakkaleliler için çileye döndü. 

ÇANAKKALE HALKEVİ'NE BASKIN

Alınan sıkıyönetim tedbirleriyle birlikte Halkevi’ne operasyon  yapıldı. Gece geç saatlerde Halkevi balkonunda asılı olan “Diktatörün, gericinin, faşistin yürü üstüne üstüne, Halkevi ile 1 Mayıs’a”  yazılı 1 Mayıs pankartı söküldü. Sabah saatlerinde de Halkevi’nde başlayan arama ile birlikte 4 kişi de gözaltına alındı. İ.G., B.Ç., T.İ. ve C.S., isimli Halkevleri üyeleri ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Halkevi’ndeki arama ise yaklaşık 4 saat sürdü. 

Öte yandan Komünist Parti Çanakkale İl örgütü önünde de güvenlik önlemi alındığı, içeriye girişlerin yasaklandığı ileri sürülürken, içeriye giriş olduğu takdirde arama ve gözaltı yapılacağının söylendiği bildirildi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Sultanahmet'te sessiz soykırım yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan 'üzüntü verici hadiseler' mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...