24 Nisan 2015 05:50

Kanser üreten Monsanto'yu durdurmak için 1 milyon imza

Tohum canavarı olarak bilinen Monsanto, ürettiği tarım ilaçlarının kansere neden olması nedeni ile uyarıldı ve üretiminin durdurulması için uluslararası kampanya başlatıldı.

Paylaş

Tohum canavarı olarak bilinen Monsanto, ürettiği tarım ilaçlarının kansere neden olması nedeni ile uyarıldı ve üretiminin durdurulması için uluslararası kampanya başlatıldı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), tüm dünyada en çok kullanılan yabani ot öldürücü tarım ilacı glifosatı insanlar için "muhtemel kanser yapıcı madde" olarak ilan etmesinin ardından bu maddeyi tarım ilacı yapımında kullanan Monsanto'nun üretimini durdurması talep edildi. 

WHO'nun raporunu geri çekmesi için harekete geçen Monsanto'ya karşı, çevreye duyarlı Avaaz bloğu Monsanto'ya engel olmak için başlattığı 1 milyon 250 bin hedefli imza kampanyasında, kısa sürede imza sayısı 1 milyonu geçti. Şimdi sıra tohum canavarı olarak bilinen, dünyanın genetiği ile oynanmış en büyük tohum üreticisi olan Monsanto'ya yıllık 6 milyar dolar kazandıran üretimi durdurmak ve Monsanto'yu tüm dünyadan temizlemek. 

KANSOREJEN MADDENİN KULLANIMI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR

Kısa sürede 1 milyon imzayı toplayan Avaaz sitesinden verilen habere göre, şu anda tarım ilaçlarının yapımında kullanılan glyphosate maddesinin kullanımı, AB ülkelerinde, ABD'de, Brezilya'da resmi olarak yeniden gözden geçirilmesi kararı uygulamada ve Hollanda, Sri Lanka ve El Salvador'da ise yasaklama çabaları başladı. Söz konusu zehirin kullanım alanı, gıdalardan tarlalara, çocuk oyun alanlarından sokaklara kadar oldukça geniş bir alana yayılıyor. 

11 ülkeden 11 bilim insanının konuya ilişkin negatif raporu, WHO'ya bağlı olarak çalışan Kanser Araştırma Dairesi, (IARC-Agency for Research on Cancer) tarafından açıklandı. İçlerinde glifosatın da bulunduğu beş farklı tarım ilacı ile ilgili 2001'den beri yapılan araştırmalara ait bilimsel verilerin değerlendirdiği raporda, glifosatın memelilerde ve insan ve hayvan hücrelerinde "DNA ve kromozom hasarı" yaptığı belirtildi.

USA, İsveç ve Kanada' da yapılan çalışmalarda, bu kimyasal maruz kalan işçilerde non-Hodgkin lenfoma riskinin diğer pestisitler dikkate alındığında yüksek olduğu açıklandı.

Öte yandan Orta Amerika' da binlerce çiftçinin ölümüne yol açan esrarengiz böbrek hastalığı da glifosat ile ilişkilendirilirken, yine bilimsel bir dergide yayınlanan araştırmada, "GDO'lu mısır" ve Avrupa Birliği'nde içme suyunda müsaade edilen miktarın altında "Roundup-glifosat" ile beslenen farelerde, ağır karaciğer ve böbrek hasarı, hormonal değişiklikler ve yüksek oranda büyük tümörler tespit edilmişti. 

DDT TÜRKİYE'Yİ DE ZEHİRLEDİ

50 yıl önce Monsanto tarafından üretilen ve Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan tarım ilacı DDT her yerdeydi. Rachel Carson'un 1962 yılında yayımladığı ve DDT'nin kansere neden olduğu bilgisinin yer aldığı "Sessiz Bahar" kitabından 10 yıl sonra DDT tüm dünyada yasaklanmaya başladı. 

Şimdi "10 yıl daha beklemeden, zehiri üreten firmayı engelleyelim" diyen Avaaz, daha önce de AB ülkelerinde arıları öldüren ilacın kullanılmasının yasaklanmasında etkili oldu ve Arjantin'de Monsanto'nun en büyük tohum fabrikasının yapımını durduran imza kampanyalarını düzenledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin 'yolsuzluk' köprüsü

SONRAKİ HABER

‘İdeolojik halay cezası’ onaylanırsa 2 aylık bebek hapse girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa