24 Nisan 2015 00:55

Soma halkı adalet istiyor

Paylaş

Uygar ELMAS
Soma

Türkiye’nin en büyük işçi cinayeti davası Akhisar’da görülmeye devam ederken Soma’da halkı da davayı yakından takip ediyor. Mahkemeyi izlemek isteyen işsizler parasızlıktan, çalışanlar işten atılma korkusuyla, işsiz olup iş arayanlar da iş bulamama korkusuyla gidemediklerini söylüyor. Ancak hepsinin tek bir talebi var: “Adalet yerini bulsun.”

PARASIZLIKTAN GİDEMEDİM’

Katliamın yaşandığı sırada içeride olan ve ismini vermek istemeyen bir işçi, o anların hâlâ aklından gitmediğini anlatıyor. Mahkemeye parasızlıktan gidemediğini söyleyen işçi, “Şu anda işsizim, tazminatlarımız da verilmedi. Başka maden ocaklarına iş başvurusunda bulunuyoruz, bir yerlerde görünürsek iş bulamayız diye korkuyoruz” diyor. Mahkemede yaşananları giden arkadaşlarından ya da basında çıkan haberlerden okuduğunu belirten işçi, “Ben Mehmet Efe’yi en son görenlerdenim. O, işçileri kurtarmak için çabaladı. Şimdi bütün suçu onun üzerine atmaya çalışıyorlar” diyor. İfadelere de tepki gösteren işçi, “Bakanlıktan gelen denetçiler içeri bile girmiyordu. Önceden hazırlanmış yerleri yürüyüp geri dönüyorlardı. Enerji Bakanlığının suçu çok fazla.”

TEDAVİ GÖRÜYORUM DİYE İŞE ALMADILAR

Ahmet Akgün de yaralı kurtulanlardan. “Mahkemeye hiç gitmedim. Para yok pul yok nasıl gidelim? Bankalara kredi borcum var. Eşim yevmiyeye gidiyor öyle geçiniyoruz” diyor. Mahkemeyi haberlerden dinlemeye çalıştığını belirtiyor. Patronun, “Mağdurum” sözüne kızan Akgün, ‘Esas mağdur olan bizleriz. İşe giremiyoruz. İmbat’a müracaat ettim, psikolojik tedavi görüyorum diye işe alınmadım” diyor.
Akgün’ün adalet talep ediyor: “Suçlular mutlaka ceza almalı. Hükümet de sorumlu, onlar da hesap vermeli” diyor.

Aynı şirketten işten atılan Sami Yavuz, davayı 5 gün takip etmiş. Soma Kömürleri’nde çalıştığı sırada Yavuz, Can Gürkan’ın yüzünü hiç görmemiş. “Onları o halde mutlaka görmek istiyordum. O durumlara düşebileceklerini hiç düşünmüyorduk. Onlar çok güçlü, çok erişilmez adamlardı” diyor. AKP’nin çok büyük baskısı olduğunu belirtiyor ailelere. “Bence bu yüzden çoğu aile gitmiyor mahkemeye” diyor. 

SUÇLULAR CEZALANDIRILSIN

Zuhal isimli bir esnaf da, “Olayda hayatını kaybeden ikiz kardeşler vardı. Ben, bu olayı unutmamak için onların fotoğraflarını evimin duvarını astım. Kesinlikle bir şeylerin yapılmasını, bu katliamın unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Suçluların mutlaka cezalandırılmalarını istiyorum” diyor.
Sigortacılık yapan Adnan Balcı davayı basından takip etmeye çalıştığını belirterek, “Sanık ifadelerini okuyunca şaşırıp kalıyorum” diyor. Medyanın da davayı yeterince yansıtmadığını belirtiyor. 

22 yaşındaki Ümit Taş hayvancılıkla uğraşıyor, Kırkağaç’ta oturuyor. Olay olduğunda askerdeymiş. “Mahkeme sürecini de merak ediyoruz şimdi. Adalet mutlaka yerini bulmalı. Suçlular cezalandırılmalı” diyor.

İlkay Şişman 20 yaşında bir üniversite öğrencisi Soma’ya arkadaşının yanına gelmiş. Okulu bittiğinde kendisinin de bir fabrikada çalışacağını ifade eden Şişman, kendi işkolları maden sektörü gibi çok riskli olmasa bile işçilere değer verilmediği için iş kazası riskiyle karşılaşabileceğini belirtiyor. 
Geçen yıl faciadan sonra, bakanların, televizyona çıkıp “üzgünüz” dediğini hatırlatan Şişman, “Ama hiçbir denetim yapmamışlar. Bu tür riskli yerlerde her şey dört dörtlük olmalı. Avrupa’da nasıl önlemlerin alındığını duyuyoruz. Devlet, işçiler öldükten sonra para vs. veriyor. Bu harcamaları işçiler ölmesin diye yapmalılar” diyor.

ÇOK GÖÇ OLDU

Kafetarya işletmecisi Ahmet Pakna da son 1 yılda yaşananlardan çok etkilendiklerini dışarıya epeyce göç olduğunu, işsiz sayısının arttığını belirtiyor. “Zaten ülke genelinde ekonomi kötü. Biz Soma’dakilerin durumu daha da kötüye gidiyor” diyor.

Davayı; gazetelerden ve sosyal medyadan takip etmeye çalıştığını belirten Pakna, “Suçu hayatını kaybedenlerin üzerine yıkmaya çalışıyorlar. Delillerin karartılmasından korkuyorum. Adaletin mutlaka yerini bulmasını istiyorum” diyor.

İsmini vermek istemeyen bir tekel bayii işletmecisi de “10 binden fazla kişinin bu olaydan sonra Soma’dan göç ettiği söyleniyor. Benim dükkanım Soma’nın en hareketli yerinde, normalde seninle böyle rahatça oturup konuşamamamız lazım. Suçlular mutlaka cezalandırılmalı. İktidarın da eksiğinin, suçunun olduğunu düşünüyorum” diyor.

‘FOTOĞRAFI ÇIKMIŞ!’

Olayın gerçekleştiği dönemde Soma Kömürleri’nin Atabacası Ocağı’nda çalışan bir başka işçi, işten atılma korkusu ile mahkemeye gidemediğini belirtiyor. Son zamanlarda, Soma’da işçiler arasında, “Fotoğrafı çıkmış” diye bir terim çıktığını anlatan işçi, “Yani patronun adamları; bir eyleme, bir toplantıya geliyor, oradan fotoğraf çekiyorlar. Ardından orada bulunan işçileri işten atıyorlar. İş başvurusu yapanlar var ise onları işe almıyorlar. Durum bu kadar vahim” diyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Yağmurun ölüm getirdiğini bilemezdi çocuklar

SONRAKİ HABER

Onur kazansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa