24 Nisan 2015 00:52

AKP’li belediyeden rantsal dönüşüm

Paylaş

Yücel Yekta YÖYLER
Erzurum

Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesinde AKP’li Belediye, ‘acil kamulaştırma’ adı altında kentsel dönüşüm başlattı. Hacı Cuma ve Hasani Basri mahallesinde yaşayanlar kentsel dönüşüm projesiyle mağdur edildiklerini belirterek “Ne kentsel dönüşüm ne kamulaştırma. Bunun adı gasp, bunun adı rant sağlamak”diyerek belediyeye tepki gösterdi.

Kentsel dönüşüm kapsamındaki Hacı Cuma ve Hasani Basri Mahallesi’nde yaşayanlar AKP’li belediyenin evlerine ve dükkanlarına verdiği fiyatı kabul etmeyince Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un tarafından talimatıyla haklarında dava  açıldı. Yurttaşlar “Hem mağdur edildik, hem de mahkemelik olduk” diyor.

‘ELİMİZ BAĞLI, KANUNLAR GARİBANDAN YANA DEĞİL’

Asıl amacın kentsel dönüşüm değil rant sağlamak olduğunu belirten 68 yaşındaki çay ocağı sahibi İsmail Aras, ‘acil kamulaştırma’ kararının halkın tepkisini engellemek için alındığını söyledi. “Yakutiye Belediyesi ‘acil kamulaştırma’ adı altında bizi mahkemeye vererek malımızı almak istiyor. Belediye bizleri mağdur ediyor, bunun adı kentsel dönüşüm değil, bunların amacı rant sağlamak. Malımız olduğu yerde kalsın, oların vereceği para bizi kurtarmaz” dedi. 1960’ta babasının yüz tosun satarak bu çay ocağını aldığını söyleyen Aras, “Bugünkü değeri beş yüz bin lira eder. Biz yerimizi vermek istemiyoruz, bizi kanun yoluyla çıkartmaya çalışıyorlar. Acil kamulaştırma adı altında yapılmak istendiği için de elimiz kolumuz bağlanmış, kanunlar maalesef garibandan yana değil” dedi. 

‘DÜZENİMİZİ BOZUP HAKKIMIZI VERMİYORLAR’

Hacı Cuma Mahallesi Kevelciler Caddesi’nde bulunan dükkan sahibi Özkan Engin ise kendilerine verilen fiyatın kabul edilemez olduğunu beliretrek, “Verdikleri fiyat dalga geçmek gibi. Kentsel dönüşüm bizi mağdur edecek. Evlere ve işyerlerine biçilen fiyat çok az. Biz buradan ekmek parası kazanıyoruz. Buradan çıkıp başka yere gidemeyiz, belediye hem düzenimizi bozuyor hem de hakkımızı vermiyor. Belediye burayı benden 80 bin liraya alıyor. Götürüp zenginlere peşkeş çekecek. Burası şehrin merkezine çok yakın, yanı başımızda Taşhan mağazalarında dükkanlar bir milyon lira. Fakat bize gelince yok” dedi. 

Belediyenin haksız kazanç sağladığını söyleyen Selami Bayraktar isimli esnaf ise haklarının verilmesi durumunda projeyi desteklediklerini belirterek, “Fakat yıllarca emek verdiğimiz, ekmek teknemizi belediye bizden nereyse bedava almak istiyor. Bunu kabul etmemiz imkansız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Polisten mafya yöntemi

SONRAKİ HABER

EMEP'ten Sinop ve Kadıköy mitinglerine çağrı: Nükleer, felakete çağrıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...