24 Nisan 2015 00:50

Şampiyonluk yolunda

Paylaş

Faruk AYYILDIZ
İstanbul

Galatasaray’ın kaybettiği Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin kazandığı 27. haftanın ardından Süper Lig’de şampiyonluk yarışı kızışıyor. Uzun haftalardır Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin yarıştığı, puan farkının açılamadığı ligde lider Fenerbahçe avantajı yakalamış görünüyor. 

FENERBAHÇE: LİGİN AVANTAJLISI

Fenerbahçe rakipleri G.Saray ve BJK’nin 1 puan üstünde duruyor ve ligin bitimine 7 hafta var. Fenerbahçe’nin kalan 7 maçından 4’ü deplasman, 3’ü Kadıköy’de. Fenerbahçe bu hafta sonu o kritik deplasmanlardan birisine çıkacak. Bu sezon kötü bir performans göstererek, beklentilerin hayli altında kalan Eskişehirspor her şeye rağmen ‘puan kaybı’ yaşanması muhtemel deplasmandan birisi olarak kabul ediliyor. 30 puan ile 13. sırada bulunan Eskişehirspor, 16. ile arayı açarak -9 puan- küme düşme tehlikesini büyük oranda atlatmış görünüyor. Ancak Fenerbahçe’nin kritik maçlarda kazanma becerisine sahip, tecrübeli bir takım olduğu gerçeğini de unutmayalım. Fenerbahçe, Eskişehirspor sonrası içeride Balıkesirspor’u ağırlayacak. Ligin son sırasında bulunan Balıkesir’in bir alt lige düşmesine kesin gözüyle bakılıyor. Balıkesir maçının ardından gidilecek Sivasspor deplasmanı Fenerbahçe’nin ‘zorlu’ görülen maçlarından birisi olacak. Fenerbahçe, Sivas deplasmanının ardından sırasıyla; K.Erciyesspor, Mersin (D), Başakşehir (D) ve Kasımpaşa ile karşılaşacak. 

YARIŞ, SEYİR ZEVKİ, PASSOLİG VE TAHMİNLER

Teknik bilgilerin ardından şampiyonluk yarışına ilişkin fal açacak olursak; passoligli, taraftarsız, kalitesiz futbolun normalleştiği bu sezon kalan 7 haftada şampiyonluk yarışının avantajlısı olarak Fenerbahçe’yi görüyorum. Kritik maçlarını kötü futbola rağmen tek farklı galibiyetler ile kazanma başarısı ve tecrübesini gösteren Fenerbahçe, fikstür açısından da rakiplerine göre avantajlı görünüyor. Fenerbahçe’nin ardından şampiyonluğun diğer adayı Beşiktaş’a nazaran daha avantajlı bir fikstüre sahip olan Galatasaray. Şampiyonluk yarışında kalan haftaları en zorlu geçirmesini beklediğim üçüncü takım ise; Beşiktaş. Hem kendi stadyumunun olmayışı, Trabzon, Galatasaray deplasmanları Beşiktaş’ı hayli zorlayacak gibi duruyor. Sonuç olarak haftalardır kafa kafaya süren yarışa rağmen tribünlerin hâlâ ciddi oranda boş olduğu, insanların ‘seyir’ zevkini alamadığı, passoligin dayatıldığı rezil bir sezonla karşı karşıyayız ve kim şampiyon olursa olsun pek hatırlanacak, övünülecek bir sezon olmayacak bu... 

GALATASARAY: MELO VE SEMİH DÖNÜYOR

Ligde puan cetveli haftalık değişkenlikler gösteriyor. Trabzon deplasmanına lider olarak giden Galatasaray aldığı yenilgi sonrası 3. sıraya geriledi. Beşiktaş ile eşit, Fenerbahçe’nin bir puan gerisinde olan Galatasaray bu hafta Gaziantepspor’u evinde ağırlayacak. Sniejder’in cezası nedeniyle forma giyemeyeceği karşılaşmada sakatlıklardan dönen Semih Kaya ve Felipe Melo’nun ilk 11’de olması bekleniyor. Kalesini gole bir türlü kapatamayan Galatasaray’da Semih ve Melo’nun dönüşü dengeleri nasıl değiştirecek merak konusu. Rakip Gaziantep ise 35 puan ile 10. sırada bulunuyor ve ne alt lige düşme tehlikesi ne de Avrupa kupalarına gitme iddiası bulunmuyor. Gaziantep maçının ardından Galatasaray sırasıyla Akhisar (D), Konyaspor, Mersin (D) ve Gençlerbirliği ile oynayacak. Küme düşme tehlikesi ile birlikte ciddi şekilde Avrupa kupalarına gitme şansı da olmayan bu dört takım ligin orta sıralarını oluşturuyor. Bu maçların ardından Beşiktaş’ı TT Arena’da ağırlayacak Galatasaray son hafta Rizespor deplasmanına çıkacak. Kimi futbol otoriterleri Beşiktaş maçına kadar ligde şampiyonun belli olacağını yazsa da uzun süredir başa baş giden puan durumunun son haftaya kadar devam edeceğini düşünenlerin sayısı da az değil. 

BEŞİKTAŞ: STADYUMSUZ ŞAMPİYONLUK MÜCADELESİ

Beşiktaş fikstürü en zor takım olarak gösteriliyor. Peki bu doğru mu? Bu hafta 16. sırada bulunan ve bir alt lige düşme tehlikesini en ciddi şekilde yaşayan Karabükspor’u ağırlayacak Beşiktaş’ta geçen hafta alınan farklı Kasımpaşaspor galibiyeti moralleri toparladı. Alt lige düşmeme mücadelesi veren takımlarla oynamak her zaman zordur ve Karabükspor’un kümede kalmak istiyorsa puan ya da puanlar alması dışında şansı yok. Kendi stadyumunun olmayışı eksikliğini yaşayan Beşiktaş ‘içeride’ ya da ‘dışarıda’ oynama arasındaki farklı, etkiyi azaltsa da Karabük maçının ardından gideceği zorlu bir deplasman var;

Trabzonspor. 46 puan ile 5. sırada bulunan Trabzonspor, bir puan üzerindeki İstanbul Başakşehir ve 2 puan gerisindeki Bursaspor ile Avrupa kupalarına gitme mücadelesi veriyor. Ersun Yanal ile net olarak toparlanan ancak henüz istediği seviyede olmayan Trabzonspor’un neler yapabileceğine ilişkin öngörüde bulunmak hayli zor. Karadeniz deplasmanının ardından Beşiktaş sırasıyla; Gaziantepspor, Akhisar (D), Konyaspor, Galatasaray (D), Gençlerbirliği ile karşılaşacak. 

ÖNCEKİ HABER

Binlerce kişi dilek için Aya Yorgi'de...

SONRAKİ HABER

Hollanda’nın sürprizi: Vitesse

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...