04 Ağustos 2011 07:20

Rize’de köy sularının yüzde 70’i kirli

RİZE İl Sağlık Müdürlüğü ildeki köy sularının yüzde 70’e yakın bölümünün kirli olduğunu bildirdi.Yapılan yazılı açıklamada müdürlükçe 2011 yılı ilk 6 ayında alınan su numunelerinin sonuçlarına göre köylerde tüketilmekte olan içme kullanma sularında, yüzd

Rize’de köy sularının yüzde 70’i kirli
Paylaş

RİZE İl Sağlık Müdürlüğü ildeki köy sularının yüzde 70’e yakın bölümünün kirli olduğunu bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamada müdürlükçe 2011 yılı ilk 6 ayında alınan su numunelerinin sonuçlarına göre köylerde tüketilmekte olan içme kullanma sularında, yüzde 70’e varan oranda kirlilik görüldüğü belirtilerek “Özellikle köylerimizdeki kaynaklarımız, genelde kaynağın başında temiz olmasına rağmen su depoları ve kaptajların uygun inşa edilmemesi ve belli aralıklarla depoların iç temizliğinin yapılmaması sonucunda içme kullanma suyumuz kirlenmektedir. Yani aslında temiz olan su çoğu kez bakımsızlıktan dolayı kirlenmeye maruz kalıyor” denildi.

Kirliliğin önüne geçilebilmesi için bazı önlemler alınması gerektiği vurgulanan açıklamada “Köylerdeki su kaynaklarının uygun bir şekilde kaptaja alınmasının sağlanması, su depolarının periyodik temizliği ve bakımının yapılması, yüzeysel suların içme kullanma suyu olarak kullanılmaması, su depolarında klorlama cihazı ile klorlama yapılması, klorlama cihazı bulunmayan depolarda ise klor tabletleri ile düzenli olarak klorlama yapılması gereklidir. Köylerde ihtiyaç duyulan klor tabletleri ise İl Özel İdaresi tarafından ücretsiz verilmektedir” denildi.

Şebekesinde otomatik klor cihazı bulunmayan tüm ilçe ve belde belediyeleri ile köy grup sularında bu cihazların taktırılmasının şart olduğu ifade edilen açıklamada klorlanmayan suların aşırı yağmurlu günlerde kaynatılıp içilmesinin çok önemli olduğunu vurgulandı. Aralıksız klorlaması yapılan Andon içme suyunun son derece temiz ve güvenilir bir su olduğu kaydedilen açıklamada “Vatandaşlarımızın, güvenli olması dolayısıyla bu suyu tercih etmeleri gerekmektedir. Menşei belli olmayan suyun tüketilmemesi, güvenli suyun tercih edilmesi ve değindiğimiz konulara dikkat edilmesi, su ile bulaşabilecek hastalıklardan korunmamızı sağlayacaktır” denildi. (RİZE)

ÖNCEKİ HABER

Tercih için son gün

SONRAKİ HABER

Kül dağının yer altı sularına etkisi araştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...