23 Nisan 2015 10:15

Mahkeme 'vardiya cezası' hukuksuz dedi

Ankara 7. İdare Mahkemesi, EGO Genel Müdürlüğü'nde çalışan kamu emekçilerine verilen 'vardiya cezası'nın hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Paylaş

Birkan BULUT
ANKARA

Ankara 7. İdare Mahkemesi, EGO Genel Müdürlüğü'nde çalışan kamu emekçilerine verilen “vardiya cezası”nın hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü'nde çalışan ve çoğu Tüm Bel-Sen üyesi 60 kamu emekçisi, yerel seçimlerin ardından  Bütünşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle sürgün edilmiş ve mahkeme kararıyla görev yerlerine geri dönmüşlerdi. Ancak sürgün edilen 33 kamu emekçisi, Ocak ayında Belediye Encümeni kararıyla fabrika gibi 3 vardiyalı sisteme geçirildiler. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memur personelin hafta içi saat 08.00 ile 17.00 arasında çalışması gerektiği belirtilmesine karşın, masa başında çalışan emekçiler arazilere gönderilmişlerdi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Tüm Bel-Sen üyelerinin açtığı davalardan 3'ü çalışanların lehine sonuçlandı. Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin 1 Nisan'da verdiği kararda, memur kadrosunda çalışanların ileri sürülen gerekçelerle 3 vardiyalı çalıştırılamayacağına karar verildi. Ayrıca Encümen'in bu şekilde çalışma koşullarını belirlemeye yetkili olmadığı ifade edilen kararda, “...idarenin, memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre yetkili mercilerce belirlenen mesai saatleri dışında çalışma saat ve süreleriyle ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek usul ve esaslara dayalı olmaksızın ve 4857 Sayılı Yasa'ya tabi kadrolu isçi olarak görev yapan isçilerin başka birimlerde görevlendirilmeleri nedeniyle ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması amacıyla, işçi personelin 24 saat esasına göre hizmet vermesi nedeniyle, 657 sayılı Kanun'a tabi çalışan memur personelin de 24 saat esasına göre çalışmasına ihtiyaç duyulduğundan bahisle 657 sayılı Kanun'un 101. maddesine göre memurların 24 saat esasına göre vardiyalı olarak çalıştırılmasına ilişkin bulunan dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi. Mahkeme, bu nedenlerle hukuka aykırılığın çok açık olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

'KURUM KENDİNE DE ZARAR VERİYOR'

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Tüm Bel-Sen Ankara 1 No’lu Şube Sekreteri Sadrettin Aydemir, sendikaya üye 33 kişi olarak dava açtıklarını ve 3 davanın kendi lehlerine sonuçlandığını söyledi. Mahkeme kararlarının kuruma ulaşmasıyla birlikte, birçok kişinin görev yerlerinin değiştirildiğini ifade eden Aydemir, yönetimin bu davalarla kurumu da ekonomik zarara uğrattığını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Müftü sınıflara girdi, veliler tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

‘Nükleer santraller ölüm demektir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa