04 Ağustos 2011 05:58

Bakanlığın HES kararları birer birer iptal ediliyor

Rize'nin Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın verdiği "ÇED gerekli değildir" kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi, benzer bir karar daha imza attı. Mahkeme, İkizdere Vadisi'ndeki Selin-2 HES projesi için verilen "ÇED gerekli değildir" yön&

Bakanlığın HES kararları birer birer iptal ediliyor
Paylaş

HES'lere karşı yurt genelinde sürdürülen hukuk mücadelesinde önemli sonuçlar ardı ardına alınmaya devam ediliyor. 1 Ağustos'ta Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık HES projesi için verdiği "ÇED gerekli değildir" kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi, başka bir HES projesi içinde benzer karara vardı. Mahkeme, yaklaşık bir yıl önce "SİT alanı" ilan edilmesine kararı henüz açıklanmayan İkizdere Vadisi'ndeki Selin-2 HES projesi için, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti.

Rize İdare Mahkemesi'nin iptal kararına sevindiklerini ama HES'lere karşı mücadeleden ödün vermeyeceklerini anlatan İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, "Artık HES firmaları ile arkalarındaki siyasi gücün bir şeyleri fark etme gücü gelmiştir. HES'ler vadilerimiz, doğal yaşam alanlarımıza ve turizmimize büyük darbeler vurmaktadır. Aynı zamanda bitki örtümüzü geri dönüşümsüz şekilde olumsuz etkilemekte ve sucul yaşamı yok etmektedir. Biz firmalardan ve siyasilerden daha kararlıyız. Bu vadiler bizlerin ve çocuklarımızın geleceğidir. Bu nedenle mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir" şeklinde konuştu. Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere temsilcisi İsmet Ekşi ise İkizdere Vadisi'nin geçen yılın Ekim ayında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından "Doğal SİT Alanı" ilan edildiğine dikkat çekerek; ancak kapsamı ve derecelerini içeren karar yazısının aradan geçen 9 aylık sürede henüz bu kararın yayınlanmadığını kaydetti. SİT kararının ardından Başbakan Erdoğan ile dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun ortaya koyduğu tepkiler üzerine oluşan baskılar sonucu kararın bir türlü resmiyet kazanmadığını ileri süren Ekşi, "Bundan sonra vadide santral yapımına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. İkizdere Derneği'nin başvurusu üzerine Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, geçen yıl 22 Ekim'de İkizdere Vadisi'nin Doğal SİT alanı İlan edildiğini duyurdu. Ancak bu duyurunun ardından Doğal SİT Alanının kapsamı ve derecelerini içeren karar yazısı gecikince Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İkizdere Derneği, kurula resmi yazı ile başvurarak, İkizdere Vadisi için alınmış 'Doğal SİT Alanı' kararı olup olmadığını ve kapsamını sordu. Kurul ise her iki başvuruya da, "Değerlendirme süreci devam ettiğinden istenen bilgi ve belgeler verilememektedir" cevabını verdi. (Rize/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HPG'li Kaya kimyasal silahla mı öldürüldü?

SONRAKİ HABER

YAŞ'ta Hayrünnisa Gül tayini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...