23 Nisan 2015 01:29

23 Nisan gerçeği: Açlık, yoksulluk istismar, ölüm

23 Nisan Çocuk Bayramı dolayısıyla farklı kurumlar tarafından açıklanan raporlar, Türkiye’de çocuklara verilen değeri gözler önüne serdi.

Paylaş

23 Nisan Çocuk Bayramı dolayısıyla açıklanan raporlar, Türkiye’de çocuklara verilen değeri gözler önüne serdi. Gündem Çocuk Derneğinin hazırladığı rapora göre 2014 yılında devlet eliyle ve devlet önlem almadığı için en az 627 çocuk yaşamını yitirdi. Raporda bu ölümlerin çocukların yaşadığı yoksulluk, yoksunluk, ayrımcılık, ırkçılık, şiddet gibi olguların  sonucunda ortaya çıktığı ifade edildi. İnsan Hakları Derneğinin 23 Nisan vesilesiyle yayımladığı bilanço da oldukça çarpıcı. İHD raporunda 7 milyon 500 bin çocuğun kötü koşullarda çalıştığı, 893 bin çocuğun ise resmen çalışır göründüğü ve bunlardan 400 bininin ağır bir iş alanı kolu olan  tarım sektöründe çalıştığı yer aldı. Rapora göre, 2015’in ilk üç ayında cezaevinde 57, kamu kurumlarında ise 43 çocuk cinsel istismara uğradı. TÜİK’in açıkladığı 2014 verilerine göre ise Türkiye’deki 16 milyon 706 bin yoksulun yüzde 44.3’ü çocuk.

‘BÜTÜNCÜL BİR ÇOCUK POLİTİKASI GEREKLİ’

Gündem Çocuk Derneği bir basın toplantısı ile “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2014 Raporu” kamuoyu ile paylaştı. Gündem Çocuk Derneği verilerine göre 2014 yılında en az 627 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını kaybetti. Rapora göre devletin ihmali ya da doğrudan sorumluluğu nedeniyle 38 çocuk hayatını kaybetti. Toplumsal olaylarda polis şiddeti sonucu 8, yargısız infaz sonucu 2, gözaltı ve alıkonulma yerlerinde 2 çocuğun hayatını kaybettiği kayıtlara geçti. Yine rapora göre  devletin önlem almaması nedeniyle yaşanan çeşitli olaylarda da 589 çocuk hayatını kaybetti. Karşıt gruplar arasındaki silahlı çatışmada 9, çocuk yaşta evliliklerde 5, ev içi şiddet sonucu 25, çocuk cinayetlerinde 20, akran şiddetinde 10, bireysel silahlanma sonucu yaşanan olaylarda 20 çocuk yaşamını yitirdi. Raporda ihmal sonucu 372 çocuğun yaşamını kaybettiği yer aldı. Yine rapora göre  iş cinayetleri sonucu 61, afetlerde 3, mültecilerin yaşadığı dramlarda 38 çocuk hayatını kaybetti. İstatistiklere göre 23 çocuk intihara sürüklendi. Basın toplantısında raporu tüm detaylarıyla açıklayan Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman, sorunun ancak çocukları hak ve özgürlükleri olan bireyler olarak algılayan; cezasızlıkla mücadeleyi temel aks olarak belirleyen; bütüncül bir çocuk politikası ile çözülebileceğini söyledi.

DEVLET KURUMLARINDA 43 İSTİSMAR OLAYI

İHD’nin çocukların hak ihlallerine ilişkin verileri de iç karartıcı tabloyu ortaya koydu. Çocuk Hakları Çalışma Grubu’nun 2015 yılının ilk 3 aylık döneminde yaşanan çocuk hakları ihlallerini raporunda da 2 bin 165 çocuğun  halen cezaevlerinde olduğu, her yıl 300 bine yakın çocuğun polis ve adliyeyle tanıştığı ve yılda 10 bin çocuğun gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldığı belirtildi. Raporda çocuk işçilik oranlarına da değiniliyor. Buna göre 7 milyon 500 bin çocuğun kötü koşullarda çalışmak zorunda kaldığı, 893 bin çocuğun ise resmen çalışır göründüğü belirtildi.  Ayrıca raporda 2015’in ilk üç ayında 1970 çocuğun hak ihlali tespiti edildi. Bu hak ihlallerinin 122’si yaşam hakkı ihlali; bunlardan 13’ünde ise intihar iddiası olduğu 8’inin kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu yaşanan ölümler olduğu belirtildi. Ayrıca 640 çocuğun da yaralandığı ifade edildi. Yine bu yılın ilk 3 ayında 205 çocuğun gözaltına alındığı ve 18 çocuğun tutuklandığı belirtildi. Raporda 872 çocuğun MEB tarafından “potansiyel suçlu” çocuklar olarak kurumun internet sayfasında fişlendiği olayı hatırlatıldı. İHD, gözaltı ve cezaevlerinde tecavüz, taciz ve işkenceye maruz kalan çocuk sayısını 57, devlete bağlı okul ve yurtlarda tecavüz, taciz ve işkence iddiası ise 43 olarak tespit etti. 12 çocuk hakkında kayıp başvurusu resmi makamlara yapıldı.

YOKSULLUK PASTASININ YARISI ÇOCUKLARIN

Türkiyeİstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 yılı İstatistiklerle Çocuk verilerine göre, toplam nüfus içindeki payı azalırken, yoksul nüfus içindeki payı yarıya yaklaştı. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın 2013 yılı verilerine göre, Türkiye’deki toplam 16 milyon 706 bin yoksul nüfusun içindeki çocuk oranı, yüzde 44.3 ile tüm yoksulların yarısına yakın bölümünü oluşturdu. Yoksul nüfus içindeki çocuk oranının en yüksek olduğu bölgeler ise sırasıyla yüzde 55.8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi  geldi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dalaman'da orman yangını

SONRAKİ HABER

23 Nisan’da çocuk işçilik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...