22 Nisan 2015 18:35

YPJ'li Tuğluk, kadınların omzunda uğurlandı

Kobanê'de IŞİD'e karşı direnişte yaşamını yitiren YPJ'li Bahar Tuğluk (Beritan Batman), memleketi Batman'da binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle kadınların omuzlarında cenaze törenine uğurlandı.

Paylaş

Kobanê'de IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitiren YPJ'li Bahar Tuğluk'un (Beritan Batman) cenazesi Urfa'da yapılan otopsi işlemlerinin ardından memleketi Batman'a getirildi. Batman'ın girişinde yüzlerce yurttaş tarafından karşılanan cenaze, buradan onlarca araçlık konvoy ile Batman Belediyesi Mezarlığı'na götürüldü. Tuğluk'un cenaze törenine HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, HDP Batman milletvekili adayları, kurum temsilcileri ve binlerce yurttaş katıldı. Motorlu bir grubun başını çektiği cenaze konvoyu yoldan geçen sürücüler tarafından korna çalınarak selamlanırken, kent merkezine girişiyle beraber sokaklara dökülen Batmanlılar tarafından slogan ve zılgıtlar ile karşılandı. Mezarlığa uzak bir mesafede araçlarından inerek cenaze aracının ardından mezarlığa kadar yürüyen kitle PKK Lideri Abdullah Öcalan ve YPJ'li Tuğluk'un posterleri, PKK, KCK ve YPG/YPJ bayrakları açarak sloganlarla yürüdü.

Kadınların omuzladığı YPJ'li Tuğluk'un cenazesi, mezarlığa kadar omuzlarda taşındı. Mezarlıkta dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından yine kadınlar tarafından omuzlara alınarak defnedileceği yere getirildi. Sloganlar eşliğinde YPJ'li Tuğluk'un cenazesi kadınlar tarafından defnedildi.

Saygı duruşunun ardından konuşan MEYA-DER Batman Şubesi Eş Başkanı Şükrü Baytar, Kürdistan'da 30 yılı aşkın süredir bir mücadelenin olduğunu belirterek, geçen süre zarfında geride bırakılan tüm zulüm ve baskılara rağmen bir kez daha cenazelerine karşın tahammülsüzlük ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Tuğluk'un cenazesini Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçirmeleri konusunda İçişleri Bakanılığı'nın "Cenazeler üzerinden siyasi parti propagandası yapılıyor" iddiasıyla zorluk çıkarıldığını söyleyen Baytar, "Ağrı'da görüldüğü gibi kimin cenazeler üzerinden propaganda yaptığı ve nemalandığını herkes gördü. Şehitlerimiz bizim kırmızı çizgimizdir. Şehitlerimiz üzerinde hiçbir tartışma ve dil uzatmayı kabul etmiyoruz. Kimseye de şehitlerimiz hakkında konusunda konuşmasına izin vermeyiz" dedi.

YPJ'li Tuğluk'un babası Mehmet Emin Tuğluk ise "Bu şehit sadece benim şehidim değildir. Hepimizin şehididir. Tüm Kürdistan'ın şehididir. Hiçbirimizin birbirimizden farkı yoktur" dedi.

CENAZENİN GELİŞİNİN ENGELLENMESİNE TEPKİ

Son olarak konuşan HDP Milletvekili Ata da YPJ'li Tuğluk'un cenazesinin 2 gündür yollarda olduğunu belirterek, cenazenin üzerinde devlet zulmünün uygulandığını söyledi. Yapılan uygulamaların seçim süreciyle ilişkili olduğuna işaret eden Ata, "Kobanê şehitlerimizin Kuzey Kürdistan'a gelmesini istemiyorlar. Bugüne kadar böyle bir şey görülmedi. Hiçbir dinde şimdiye kadar bu şekilde bir yaklaşım görülmemiştir. Müslüman kültüründe de böyle bir şey yoktur. Kimsenin şehit anne ve babalarımızı sınır kapılarında bekletmeye hakkı yoktur. Biz bunu hiçbir şekilde kabul etmeyiz. Bu Müslümanlık kültürü değil AKP'nin kültürüdür. Türk devletinin zulmünü kabul etmeyiz. Şehitlerimiz bizim onurumuzdur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından bir kardeşi HPG saflarında yaşamını yitiren anne, mezar başında ağıt yaktı. Taziyelerin Bayındırlık Mahallesi'nde bulunan Feqiyê Teyran Taziye Evi'nde 3 gün boyunca kabul edileceği belirtildi. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’nın yeşili ticari alana kurban edilmesin!

SONRAKİ HABER

Roboskî'de operasyon hazırlığındaki askerler köylülere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa