22 Nisan 2015 12:18

Gezi kitabı Gezi davasına delil oldu

Mersin'in Tarsus ilçesinde Gezi eylemlerine katılan 36 kişi Tarsus 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 3. kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada 'Gezi Direnişi Üzerine Düşünceler' isimli kitap delil olarak kabul edildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Mersin'in Tarsus ilçesinde Gezi eylemlerine katılan 36 kişi Tarsus 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 3. kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada 'Gezi Direnişi Üzerine Düşünceler' isimli kitap delil olarak kabul edildi.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikâyetinin ardından açılan davanın üçüncü duruşması Tarsus Adliyesi’nde görüldü. Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleyip yönetme ve başbakana hakaret ettikleri iddiasıyla aralarında siyasi parti, dernek ve sendika başkanlarının da bulunduğu toplam 36 kişi hakim karşısına çıktı. İddianamede, Gezi eylemlerinde atılan sloganlar, taşınan dövizler suçlamaya delil olarak gösterildi.

KİTAP DELİL OLDU

Tarsus 2.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada ilginç anlar yaşandı. Yargılananlar arasında bulunan Emek Partisi Tarsus İlçe Başkanı Burak Şefkat mahkemede yaptığı savunmasında Gezi direnişinin bir suç olmadığını toplumsal ve tarihsel bir olay olduğunu, uygar ve demokratik ülkelerde bu hadisenin ancak bilim ve sosyolojinin inceleme konusu yapılabileceğini ancak Türkiye’de bunun incelemesinin adliye koridorlarında yapıldığını söyledi. Şefkat duruşmada "Elimdeki kitapta birçok bilim insanının makalesi bulunmaktadır. Bu kitap Gezi'yi anlamak için bilimsel bir veridir. Bu yüzden bu kitabın delil olarak incelenmesini talep ediyorum" dedi. Mahkeme başkanı Şefkat’in elindeki kitabı isteyerek inceledi ve kısa süre sonra delil olarak kabul edilmesine karar verdi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Şefkat’in avukatı Salim Berkay Aksu duruşmada yaşananları gazetemize değerlendirerek "Biz hukukçular şimdiye kadar bilimsel eserler ve kitapların muhalifleri bastırmak amacıyla ''örgüt üyeliği delili'' olarak fezlekelere eklenmesine alışmıştık. İlk defa bir kitabın kamu özgürlükleri ve temel hak ve hürriyetler lehine dava dosyasına delil olarak eklenmesine şahit oldum. Ve üstelik kitap doğrudan bilimsel ve sosyolojik kimliğiyle dava dosyasına dâhil olmuş oldu. Bu sanırım Türkiye’de bir ilk" dedi.

YARGI İÇİN BÜYÜK İNSANLIK İÇİN KÜÇÜK BİR ADIM

Kitabın editörlüğünü üstlenerek yayıma hazırlayan Özay Göztepe de "Kitabın içeriğinde çalışma ekonomisi uzmanından iktisatçıya kadar birçok ismin makaleleri bulunmakta. Bu yüzden Türkiye’deki yargıçların Gezi Parkı eylemlerini anlaması açısından kitabımın önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum ve delil olarak kabul edilmesini olumlu karşılıyorum. Fakat bu durum Türk yargısı için büyük insanlık için küçük bir adım" dedi.

Mahkeme Şefkat’in sunduğu kitabın delil olarak incelenmesi için duruşmayı 18 Eylül 2015 tarihine erteledi.

'GEZİ DİRENİŞİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER'

Editörlüğünü Özay Göztepe’nin üstlendiği ve Nota Bene Yayınları tarafından basılan ‘Gezi Direnişi Üzerine Düşünceler’ kitabı Gezi Direnişi'ni sınıfsal karakteri, kentsel getirim, kapitalizmin krizleri, yeni işçi sınıfı, sermaye birikim süreci, doğrudan demokrasi ve rejim eksenlerinde kuramsal ve olgusal boyutlarıyla analiz ediyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Alluş’un yeri pazarlık masası değil mahkemedir’

SONRAKİ HABER

Soykırımın 100. yılında: Utanç ve Onur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa