22 Nisan 2015 10:56

İHD: Roboski'de askerlerin açık provokasyonu var

İHD Şırnak Şubesi, Uludere'nin Yemişli (Yekmal) köyünde askerlerin yurttaşlara yönelik silahlı saldırısı sonucu 5 kişinin yaralandığı olayla ilgili raporu açıkladı. Raporda, Yekmal Köyü'nde yaşayan yurttaşların üzerine yaylım ateşi açıldığı ve olayın açık bir provokasyon olduğu belirtildi.

Paylaş

İHD Şırnak Şubesi tarafından oluşturulan bir heyet ile Uludere'nin Yemişli (Yekmal) köyünde, 20 Nisan'da askerlerin yurttaşlara yönelik silahlı saldırısı sonucu 5 kişinin yaralandığı olayla ilgili yaptıkları incelemeler sonucunda hazırladığı raporu açıkladı.

Açıklama dernek binasında yapıldı. İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, Uludere ilçesi Yemişli (Yekmal) köyünde askeri operasyon olmadan önce saat 13.00'da aralarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Belediyesi Eşbaşkanı Serhat Kadırhan, HDP Şırnak Eşbaşkanı Asmin Kıraç ve İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal'ın olduğu bir heyetle Gabar Dağı eteklerinde kurulan askeri kontrol noktalarını görüşmek için Şırnak Valisi ile görüştüklerini söyledi. 

Yapılan görüşmede, Vali'nin yasalara uymayanlar hakkında işlem başlatılacağı konusunda bilgi verdiğini aktaran Uysal, "Bu görüşmenin ardından çok değil 5 saat sonra askerler Yekmal köyünde yaşayan yurttaşların üzerine yaylım ateşi açıyor. Bu açıkça bir provokasyondur" dedi. 

'ASKERLERE TAŞ ATMA OLAYI BİLE OLMAMIŞTIR' 

Bölgede yaralanan yurttaşların hiçbirinin askere karşı silah kullanmadığı bilgisini de yineleyen Uysal, "23. Tümen Sınır Komutanlığı'ndan askerler geliyor, orada ikmal oluyor alanda biriktikten sonra yurttaşlara yaylım ateşinde bulunuyorlar. Orada halkın herhangi bir saldırısı yok, asker direk yaylım ateşine başlamıştır. Bize göre orada birileri düğmeye basmıştır" diyerek, Ağrı'nın Diyadin ilçesinde olduğu gibi her yerde bir çatışma ortamı yaratmaya çalışıldığını söyledi. 

Olayda ayağından yaralanan İdris Oslu'nun, İHD heyetine aktardığı bilgileri de raporda işleyen Uysal, olayı şöyle anlattı: "20 Nisan 2015 tarihi saat 19.30-20.00 sularında İpekyolu olarak bildiğim yol üzerinde 100'e yakın askerin bir araya geldiğini gördük. Çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu 500'ü aşkın sivil de askerlerle aralarında 80-100 metrelik mesafe kalacak şekilde toplanmıştı. Ben meselenin ne olduğunu öğrenmek istedim ve toplanan kalabalığın arasına girdim. Tam bu sırada herhangi bir uyarı olmadan ve herhangi bir sebep olmaksızın üzerimize ateş açıldı. Ben de ayağımdan yaralandım, yaralanmam üzerine etraftakiler beni Uludere Devlet Hastanesi'ne getirdiler. Askerlerin neden üzerimize ateş açtığını bilmiyorum" dediğini aktardı. 

KORUCU: ASKERLER HİÇBİR UYARI YAPMADAN ATEŞ AÇTI 

İHD'nin raporunda, ayrıca askerlerin ateşi sonucu yaralanan ve köy korucusu olan Bedirhan Sak'ın, anlatımlarına da yer verildi. Uysal, Sak'ın ifadelerini şu şekilde aktardı: "20 Nisan'da saat 19.30-20.00 sularında İpekyolu olarak bildiğim yol üzerinde babam ile birlikte aracımızla seyir halinde iken yol üzerinde 100'ye yakın askerin toplanmış olduğunu gördük. Çocuk ve kadınlarında aralarında bulunduğu 500' ü aşkın yöre halkı da askerlerle aralarında 80-100 metrelik mesafede toplanmıştı. Ben de meselenin ne olduğunu öğrenmek istedim ve toplanan kalabalığın arasına gittim. Tam bu sırada herhangi bir uyarı olmadan ve herhangi bir sebep olmaksızın üzerimize ateş açıldı. Benim ayağıma dört kurşun isabet etti. Yaralanmam üzerine etraftakiler beni Uludere Devlet Hastanesi'ne getirdiler. Askerlerin neden üzerimize ateş açtığını bilmiyorum" şeklinde konuştuğunu ifade etti. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de 16 yaşındaki çocuğunun intihar ettiği iddia edildi

SONRAKİ HABER

Doktordan hasta tutukluya: BDP'liler tedavi etsin sizi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...