21 Nisan 2015 18:07

Yeni göçmen katliamı kararı

Akdeniz’de yıllardır süren göçmen katliamlarına son bir haftada sayıları neredeyse binleri bulan yeni katliamların eklenmesinin ardından, gözler Avrupa Birliği’nin alacağı önlemlere çevrildi.

Paylaş

Akdeniz’de yıllardır süren göçmen katliamlarına son bir haftada sayıları neredeyse binleri bulan yeni katliamların eklenmesinin ardından, gözler Avrupa Birliği’nin alacağı önlemlere çevrildi. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Lüksemburg’da yaptıkları toplantıyla Akdeniz’de peş peşe yaşanan göçmen katliamlarını görüştü. Görüşme sonrasında bir dizi önlem açıklandı.

Toplantı sonrasında basına bir açıklama yapan AB Dış Politika Sorumlusu Federika Mogerini, Avrupa’nın Akdeniz’de yaşanan göçmen krizi konusunda “siyasi ve ahlaki bir görevle” karşı karşıya olduğunu söyledi ve “Akdeniz bizim denizimiz, Avrupalılar olarak hep birlikte hareket etmeliyiz.” dedi.

Toplantıdan çıkan önlemlerde yeni ölümlerin yaşanmaması için önlemlerin alınması yerine yeniden ölümlere yol açacak önlemler alındı. Alınan en dikkat çekici önlem ise “AB’nin Triton göçmen teknelerini batırmak için Avrupa Konseyi’nden askeri yetki istemesi” oldu. 

Avrupa Birliği Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından açıklanan planda yer alan önlemler ise şöyle:

Toplantıda katliamları önlemek adına bir dizi tedbir açıklandı. Açıklanan pakete göre;

* AB’nin Triton Devriye Hizmeti güçlendirilecek ve mali kaynakları arttırılacak
* İnsan kaçakçılarının teknelerini imha etmek için Avrupa Konseyi’nden askeri yetki istenecek
* Tüm göçmenlerin parmak izi kaydı tutulacak
* Anahtar ülkelerde göç irtibat görevlileri bulundurulacak”
Avrupa Birliği dışişleri ve içişleri bakanlarının tam desteğini alan Komisyonun önerileri perşembe günü Avrupa Birliği liderlerinin onayına sunulacak. 


800 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ GEMİNİN KAPTANI TUTUKLANDI

Pazar günü Libya açıklarında yüzlerce göçmenin ölümüne neden olan tekne kazasından sonra, batan geminin kaptanı ve mürettebattan bir kişinin tutuklandığı ve dikkatsizlik sonucu, ya da hukuki deyimiyle ‘taksirle toplu cinayet’ işlemekle suçlandığı bildiriliyor.

Kaptan ile yardımcısının yasadışı göçe yardımcı olmakla da suçlandıkları belirtiliyor.

Her iki tutuklu da tekneden kurtarılan ve Sicilya’ya varan 27 kişi arasındaydı.

Bu suçlamalar Avrupa Birliği’nin dün Akdeniz’de göçmen krizine son vermek için aldığı yeni önlemleri izliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Pazar günü Libya açıklarında batan ve içinde yüzlerce göçmenin bulunduğu teknede ölenlerin sayısının 800 olduğunu söyledi.

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Fersan işçisi sendikalaşıyor

SONRAKİ HABER

Mumia Abu Jamal serbest bırakılsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa