21 Nisan 2015 17:05

‘Ölmemek için 45 günümüz var’

Paylaş

Aydın’da gerçekleştirilen “Terk edilen uranyum madenleri ve tehlikeleri” konulu panel-forumda Ege Bölgesinde çok da bilinmeyen bir çevre ve halk sağlığı sorunu tartışıldı. Manisa Köprübaşı ve Aydın Kisir köyü yakınlarındaki terk edilmiş uranyum işletmeleri ve sondajlarının yarattığı ekolojik tahribat ve sağlık sorunlarının konuşulduğu panelde, uranyum kirliliği nedeniyle adı kanserköye çıkan Söke Kisir köyü muhtarı seçimlere dikkat çekerek “Sesimizi sandıkta duyurmak zorundayız. Ölmemek için 45 günümüz var” dedi.

MENDERES’E AYAĞIMIZI DAHİ SOKAMAYACAĞIZ

İzmir NKP ve Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) tarafından gerçekleştirilen etkinlik Aydın Mali Müşavirler Odası konferans salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, “Bu suyu, havayı hepimiz kullanıyoruz. Şu anki çevre düzenlemeleri ve yasaları bize kısadan ölüm vadediyor. Menderes nehrini mahvettiler. Üç beş sene sonra ayağımızı sokamayacağız nehre” dedi. İzmir Muhabiri ve EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Özer Akdemir de, Ege bölgesindeki terk edilmiş uranyum madenleri ile ilgili yaptığı televizyon programı ve haberlerin ardından konunun gündeme geldiğini belirterek, yetkililerin bu sorunu görmezden gelip üstünü örmeye çalıştığını dile getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, yasalar, hukuk, bilim çiğnenerek Akkuyu Nükleer santral çalışmalarına başlandığını belirtti. Türkiye’de pek çok yerde uranyum madeni olduğunu aktaran Küçükgül, bu sahaların bölgesel deprem haritasıyla birebir örtüştüğünü söyledi. Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Aydın da şu verileri aktardı, “Türkiye’de kanser ölüm sebepleri sıralamasında ikinci. Türkiye’de yıllık 170 bin yeni kanser vakası bekleniyor. 2010-2012 yılları arasında Türkiye’de kanser vakaları yüzde 18, Aydın’da yüzde 42 artmıştır. Bu artışa göre Aydın Türkiye’de kanserin en fazla arttığı 19. il.” 

Konuşmaların ardından söz verilen Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna, “Bizler neden öldüğümüzü öğrenmiş olduk. HDP İstanbul Milletvekilimiz Levent Tüzel önerge verdi, ama önergenin yanıtı bize verilmiyor. 45 gün sonra seçim var. 45 gün sonra ölmeden sesimizi gösteremezsek, öleceğiz. Ölmemek için 45 günümüz var” dedi. Konuşmaların ardından salondaki dinleyenler de söz alarak konuyla ilgili görüşlerini dile getirdiler.  (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halka silah doğrultan AKP'lilere tepki

SONRAKİ HABER

Akkuyu reklamını şikayet ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa