03 Ağustos 2011 11:05

Cezaevinde bir infaz daha mı?

Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 12 gün önce bedenini ateşe verdiği iddia edilen Rahmi Özen’in cenazesinde ölüme sebebiyet verecek yanık izlerinin olmaması dikkat çekti. Özen’in ailesine 12 gün sonra Ağrı Fatih Mahallesi muhtarı aracılığıyla haber verilmesi ve Özen’in 12 gün Ankara Numune Hasta

Cezaevinde bir infaz daha mı?
Paylaş

22 Aralık 2008 tarihinde Ağrı’da katıldığı bir mitingte slogan attığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve “Örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklanan Ağrılı Rahmi Özen’in cenazesi cezasının infazına 7 ay kala Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kendisini yaktığı iddiasıyla ailesine teslim edildi. Muş Cezaevi’nden Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen ve 12 gün önce bedenini ateşe verdiği iddia edilen Rahmi Özen’in cenazesi, Ağrı’dan gelen ailesi tarafından Ankara’daki Keçiören Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak, Van’a oradan da Ağrı’ya götürülecek.

‘12 GÜN ARAMAMALARI SORUMSUZLUK’

Cezaevi idaresi tarafından Ağrı Fatih Mahallesi Muhtarı’na yapılan bilgilendirme ile Rahmi Özen’in hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirten Özen ailesi, neden öldüğüne dair bir bilgilendirmenin kendilerine gelmediğini söyledi. En son 7 Temmuz’da kardeşlerinin görüşüne gittiklerini belirten ağabey Aziz Özen, ters bir durum sezmediklerini ve kardeşinin durumunun gayet iyi olduğunu aktardı. İki haftada bir kardeşinin kendilerini aradığını belirten Özen, en son aradığında da annesiyle konuştuğunu söyledi. Buna rağmen cezaevi idaresinde telefon numaraları olduğu halde idarenin kendilerini değil de muhtarı aramasının düşündürücü olduğunu belirten Özen, bu durumun şaibeli olduğunu kaydetti. Yine kendini yakma olarak iddia edilen durumdan tam 12 gün sonra kendilerinin aranmasının da kafalarında soru işareti bıraktığını belirten Özen, bu durumun büyük bir sorumsuzluk olduğunu ve bu olayın peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

‘ÖLÜME SEBEBİYET VERECEK KADAR YANIK İZİ YOK’

Cenazeyi Adli Tıp Kurumu’ndan alan aile duygu dolu anlar yaşarken, cenazede ölüme sebebiyet verecek oranda yanık izinin olmaması dikkat çekti. Rahmi Özen’in yüzündeki sakallar ve saçları olduğu gibi dururken kafasının etrafında bir kaç yanık izine rastlandı. Yine Cezaevi idaresi tarafından yapılan bilgilendirmede Rahmi Özen’in 19 Temmuz’da kendini yaktığı ve 2 Ağustos’ta hayatını kaybettiği bildirilirken, Adli Tıp yetkilileri ile görüşen TUHAD-FED avukatı, yetkililerin kendilerine 21 Temmuz’da hastanın Ankara Numune Hastanesi’ne getirildiğini ve 1 Ağustos’ta hayatını kaybettiğini bildirdiklerini belirtti. TUHAD-FED yöneticileri Havva Özcan ve Selahattin Gider ile BDP ilçe yöneticilerinin de geldiği Adli Tıp Kurumu’nda açıklama yapan Havva Özcan, Rahmi Özen’in vücudunda ölüme sebebiyet verecek bir yanık izinin olmadığının net olduğunu ifade etti. Özcan, aileye 12 gün sonra hem de mahalle muhtarı aracılığıyla haber verilmesinin de bir soru işareti yarattığını belirterek, son dönemlerde cezaevlerine dönük geliştirilen politikalara dikkat çekti. Özcan, Kırıkkale’de, Sincan’da, Gümüşhane’de tutuklu ve hükümlülere karşı yapılan hak ihlallerinin yoğunlaştığına dikkat çekerek, Rahmi Özen’in ölüm nedeninin araştırılmasının ve gerçeklerin açığa çıkarılmasının hayati önemde olduğuna vurgu yaptı.

Aileye cenaze teslim edildikten sonra verilen ölüm raporunda, ölüm nedeninin belirtilmemesi dikkat çekerken, yapılan otopsi sonucunda alınan tutanakları görmek ve alternatif bir otopsi raporu için İHD gerekli başvurularda bulunacak. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

BDP Suruç İlçe Başkanı ve yardımcısı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Cilanın arkasına bakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...