21 Nisan 2015 04:28

Mısır’da darbeciler kitap yakmaya başladı

Paylaş

Mısır’da ‘Kitap İmha Komitesi’ Eğitimden sorumlu 10 kişi, yetkili olmadıkları halde ve terörizmi teşvik edecek şekilde Mısır bayrağını yükselterek okul kampüslerinin içinde kitap yığınlarını yakıyorlar.
Ajanslara göre İhvan’ın (Müslüman Kardeşler) üst düzey yetkililerinin sahibi olduğu okullarda olaylar gerçekleşti. Giza’da Eğitim Bakanlığı Vekili Besina Keşek’in açıklamasına göre amaç, “Okullarda izin verilen kitapların dışında yazılı materyallerin bulunması”ydı.
Eğitimden sorumlu vekil, meslektaşları ile beraber “entelektüel ve ideolojik safsata”  içerdiği iddia edilen kitaplarla ilgili “imha komitesi” oluşturmuş. Okullarda Kur’an-ı Kerim üzerine yanlış bilgiler içeren kitaplar bulunmuş.

TATARLAR, MOĞOLLAR VE NAZİLERLE AYNI YOLDA
“İnfaz komitesi” büyük tartışmalara yol açacak olan “Allah’ın kelamını kutsamak” adına kitapları ve konuşmaları yakmaktan kendisi sorumludur. Bir İslami vaizin twitter mesajında belirttiği gibi; özgürlük savunucusu Mısır’daki liberaller, aralarında el Ezher’in bir önceki şeyhinin kitaplarının da olduğu İslami kitapları yakıyorlar. Tatarların yaptığı gibi. Tartışmalar, Şeyh Abdulhalim Muhammed’in ve Ali Abdullerazak el Senhuri’nin kitapları etrafında dönerken, aynı zamanda “Tarih boyunca farklı kültürlerde kadınların rolü ve statüsü, İslam’da medeniyet ışıkları ve İslam kavramları”  başlıkları altında sürüyor.
Olay, iktidar tarafından hedefe konan örgütlerin sembolik olarak çökertilmesi için övgüye değer! Bu olay 1198’de  aralarında İbni Raşid’in, İbni Sina’nın, Farabi’nin ve İbni Heysem’in  felsefe kitaplarını yakma dönemini; Moğolların 1258’de Bağdat’ı; ahalisi, medeniyeti ve kitapları ile beraber harap etmesi dönemlerine geriye dönüşü getirmektedir.
Buradan Nazilerin 1933’te kitap yakmalarına ulaşabiliriz.

IŞİD DE İSLAM ADINA YAKIYOR!
Bilindiği gibi IŞİD medyada kitapları yakmak, tarihi, bilimsel ve kültürel eserleri yıkmak ile gündeme geliyor. Burada garip olan iki tarafın da kitapları yakarken “gerçek İslam’ı savunma” gerekçesi ile yapmaları. İki taraf da öbürünü ortadan kaldıran katı kesinlikleri keşfettiler.
İki taraf da siyah bayrağı sallayarak, kendisi ile aynı düşünceyi savunmayanı yakarak “İslam’ı savunuyorlar” . İkincisi siyasi oportünist amaçlarla Mısır bayrağını, Mısır’ın bir kısmını temsil eden Arap İslam felsefesi tahrip etmek için taşıyor.

HİLAFETİ ELEŞTİREN KİTABI DA YAKTILAR
Olay aynı anda, faillerinin ne kadar cahil olduğunu yakılan kitaplardan ortaya çıkardı. Örneğin İhvan’ın fikirlerini eleştiren  “İslam ve devlet idaresi” kitabı da yakılan kitaplar arasında. Kitap İslam hilafetini reddediyor ve sivil devlete bir çağrı yapıyor. Bundan dolayı yazarı 1925’te İhvan’dan ihraç edildi. Kitap yargıç kararı ile yayımlandı.
Kitapları yakanlar kendilerini Arap İslam felsefesinin hakimi olarak görüyorlar. Onara göre kitabın isminde “İslam” kelimesini taşıyor olması “teröre teşvik” için yeterli.
Mısırlı Romancı İbrahim Abdulmecit; “Olaydan sorumlu olanlar Abdulfettah el Sisi’ye bir mesaj vermek istediler; onlar şiddete karşı savaşıyorlar. Onlar iktidarın kılıcını siyasi hasımlarına sallayarak kazanacaklarını zannettiler. Lakin bu Mısır’ı ve Arap İslam felsefesini rencide etti” diyerek olayı özetledi. Cumhurbaşkanının cevabını bekliyoruz!

El Kuds al Arabi'den çeviren Ali Karataş

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli öğretmen boğazı kesilerek öldürüldü

SONRAKİ HABER

AB, göçmenleri sağ olarak istemiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...