20 Nisan 2015 14:09

IŞİD göçü

IŞİD’in Irak’ta Anbar eyaletinin merkezi Ramadi’ye saldırması bölgede büyük bir göç dalgasına neden oldu. Ramadi’de yaşayan binlerce kişi yaşamlarının tehlikeye girmesiyle birlikte komşu bölgelere göç etmeye başladı. Halkın bir kısmının da, başkent Bağdat’a doğru kaçışı sürüyor.

Paylaş

IŞİD’in Irak’ta Anbar eyaletinin merkezi Ramadi’ye saldırması bölgede büyük bir göç dalgasına neden oldu. Ramadi’de yaşayan binlerce kişi yaşamlarının tehlikeye girmesiyle birlikte komşu bölgelere göç etmeye başladı. Halkın bir kısmının da, başkent Bağdat’a doğru kaçışı sürüyor.

ANBAR’DA 90 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Birleşmiş Milletler, Irak’ın Anbar Eyaleti’nin merkezi Ramadi’de IŞİD ile ordu arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle 90 binden fazla kişinin bölgeyi terk ettiğini açıkladı. Ramadililerin bir kısmı Başkent Bağdat’a doğru ilerlerken bir kısmı da Peşmergenin denetimi altında Diyala, Kerbela gibi bölgelere gidiyor. Yetkililer gelen göç dalgası nedeniyle imkanlarının yetersiz kaldığını düşünüyor. Çatışmaların şiddetlenmesiyle göç dalgasının daha da artacağından endişe ediliyor.  
Irak’taki Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande “Bizim öncelikli hedefimiz kaçan insanların hayatlarını kurtarmak ve  gıda, su ve barınak gibi temel yardım malzemeleri sağlamak” dedi.

Irak’ta IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından yaklaşık 2.7 milyon kişi göç etti.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Irak’ta Anbar eyaletinin Ramadi kentini uzun süredir kuşatan IŞİD, cumartesi günü kentin merkezine saldırı başlatmış ve merkezi hükümet binasının etrafında birkaç bölge ve binayı ele geçirmişti. Cumartesi günü ise  Ramadi’de birkaç gündür Sünni aşiret güçleri ve uluslararası koalisyonun desteğindeki Irak ordusuyla IŞİD unsurları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

BEYCİ IRAK ORDUSUNUN ELİNDE

ABD öncülüğünde Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele için kurulan uluslararası koalisyon güçlerinin komuta merkezi pazar günü bir açıklama yayımlayarak, Irak güçlerinin ülkenin en büyük rafinerisi olan Beyci Rafinerisi’ni tamamen kontrol altına aldığını bildirdi. Rafineri geçen hafta IŞİD’in eline geçmişti.

Komuta merkezi, koalisyon güçlerinin Beyci’de IŞİD’e karşı son dokuz gün içerisinde 47 hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.
Irak’ın ikinci büyük ili Musul, 10 Haziran 2014’te IŞİD’in kontrolüne girmişti. Örgüt, Irak’ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüştü.

IŞİD 24 KİŞİYİ KURŞUNA DİZDİ

IŞİD’in, Hevice’de evlere yaptıkları baskınlarda gözaltına aldıkları 24 kişiyi kurşuna dizdiği belirtildi. Kerkük emniyetinden bir yetkili, IŞİD’in, Hevice ilçesinde evlere baskın yaparak 24 kişiyi gözaltına aldığını, daha sonra da kurşuna dizdiğini belirtti. Yetkili, örgütün gözaltına aldığı kişileri Musul ile Beci ilçesi arasında kalan bölgede kurşuna dizdiğini ifade etti.  Hevice ile Zab, Riyaz, Ebasi ve Reşad nahiyeleri 10 Haziran’dan bu yana IŞİD’in işgali altında bulunuyor. Zab da, Dicle Nehri bölgesine düşüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de yokluktan ölümler başladı

SONRAKİ HABER

Engelsiz Filmler Festivali de 'işletme belgesi' olmayan yapımları göstermeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...