20 Nisan 2015 11:22

Kız çocuklarının polis tarafından alıkonulmasına tepki: Bu davanın takipçisi olacağız

Siirt'te 18 yaşından küçük Z.G ve A.N. isimli iki kız çocuğunun polisler tarafından alıkonmasına tepkiler sürüyor. Diyarbakır Kongreya Jinen Azad (KJA) bileşenleri bugün kent merkezinde kitlesel bir yürüyüş yaparak olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılmasını istedi.

Paylaş

Siirt'te 18 yaşından küçük Z.G ve A.N. isimli iki kız çocuğunun polisler tarafından alıkonmasına tepkiler sürüyor.  Diyarbakır Kongreya Jinen Azad (KJA) bileşenleri bugün kent merkezinde kitlesel bir yürüyüş yaparak olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkarılmasını istedi.

AZC Plaza önünde bir araya gelen KJA bileşeni kadınlar, “Kadına şiddet ideolojiktir. Öz savunma meşrudur” yazılı pankart arkasında toplanarak Sümer Park’a kadar yürüdü. Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte, “Tecavüzcü polisler hesap verecek”, “Tecavüzcü polis Kürdistan’dan defol” sloganları attı. Sümer Park’ta kadınlar adına açıklama yapan Eylem Karaaslan AKP’nin kadın katliamlarının, taciz, tecavüz olaylarında yaşananların üstünü örttüğünü vurgulayarak,  “Yaşanan olayları çarpıtarak toplumda faklı bir algı yaratma ve kendisini meşru kılmanın peşindedir. Adaletin yerini bulmasını engelleyerek ‘kendi rızasıyla’ gibi  yeni söylemlerle ‘tahrik indirimleri’ uygulayarak kadın katliamlarının önünü açmakta ve katliamları meşrulaştırmaktadır” denildi. Siirt Emniyet Müdürlüğünün “Kız çocuklarının kendi rızalarıyla, zaman geçirmek için gittikleri” yönündeki açıklamalarının “trajikomik” olduğunu söyleyen Karaaslan, “Yapılan bu açıklama sözün hükmünü yitirdiğinin ve anlamını kaybettiğinin somutlaşmasıdır” ifadelerinde bulundu.

ÖRGÜTLENMEYE VURGU

AKP iktidarıyla birlikte kadın katliamlarının her geçen gün arttığını söyleyen Karaaslan, kadının her türlü cinsel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. Kadınların örgütlü güçlerini büyütmelerinin öneminin Siirt’teki olayla birlikte bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Karaaslan, olayın tüm detaylarıyla aydınlatılması gerektiğine işaret etti. Karaaslan, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

KJA’lı kadınlar, Siirt’e yaşanan olayı nefretle kınadıklarını belirterek, “Bir an önce bu olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkartılmasını ve toplumun ikna olabileceği bir açıklamanın yapılmasını bekliyor, bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” dedi.

CİNSEL İSTİSMAR ŞÜPHESİ

Geçtiğimiz hafta yaşanan olayda haklarında kayıp ihbarı bulunan 1997 doğumlu Z.G. ile 1999 doğumlu A.N. isimli kız çocukları 2 polisin oturduğu evde bulunmuş, emniyet, olayın duyulmaması için, polislerin evinin önünde yaşananları ‘kavga’ olarak yansıtmıştı. Öte yandan Terörle Mücadele (TEM) ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şubesinde çalışan 2 polis hakkında cinsel istismar şüphesi bulunmasına rağmen sadece “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan işlem yapılmıştı. 2 polis gelen tepkiler üzerine açığa alınırken, olayın ardından açıklama yapan Siirt İHD Şube Başkanı Zana Aksu, kız çocuklarının ifade işlemi sırasında emniyet tarafından  olayla ilgili pedagog ya da sosyal hizmet uzmanı ve avukat çağrılmadığını söylemişti. Aksu, olayın ‘cinsel istismar’ suçu olduğunu bildiklerini de vurgulamıştı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR’a 5 günde 5 bin iş başvurusu

SONRAKİ HABER

AYM, İç Güvenlik Paketi ve örtülü ödeneği 22 Nisan’da görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...