03 Ağustos 2011 09:58

‘Mezbaha No. 5’ ABD’de yasaklandı

KURT Vonnegut Jr.’ın 1969’da yayımlanmış olan ‘Slaughterhouse Five’ adlı romanına ABD’den yasak geldi.ABD’li Yazar Kurt Vonnegut Jr.’ın 1969’da yayımlanmış olan ‘Slaughterhouse Five’ adlı romanı, Missouri eyaletinin Republic kentinin lisesi ve kütüphanesinde yasaklandı.Türkçe’ye 1975&rsq

‘Mezbaha No. 5’ ABD’de yasaklandı
Paylaş

KURT Vonnegut Jr.’ın 1969’da yayımlanmış olan ‘Slaughterhouse Five’ adlı romanına ABD’den yasak geldi.
ABD’li Yazar Kurt Vonnegut Jr.’ın 1969’da yayımlanmış olan ‘Slaughterhouse Five’ adlı romanı, Missouri eyaletinin Republic kentinin lisesi ve kütüphanesinde yasaklandı.

Türkçe’ye 1975’te ‘Mezbaha No. 5’ adıyla çevrilmiş olan romanın, Missouri Eyalet Üniversitesi Profesörlerinden Wesley Scroggins’in “şikayeti” üzerine, lisenin müfredat programından çıkarılmasına ve kütüphanede bulundurulmamasına karar verildi. Prof. Scroggins, yerel bir gazetede yayımlanan yazısında, Vonnegut’ın romanında, “Bir gemicinin bile yüzünü kızartacak kadar küfürlü bir dil kullanıldığını” ileri sürmüştü.

Vonnegut’un ‘Mezbaha No. 5’ adlı romanı daha önce de ABD’nin çeşitli okullarında yasaklanmıştı. Roman, 1970’lerin başlarında, Kuzey Dakota’daki Drake okulunun yönetim kurulu tarafından “Zararlı bir kitap olduğu” ileri sürülerek yasaklanmış ve yöneticilerin emriyle bir hademe tarafından kalorifer kazanına atılarak yakılmıştı.

YAŞADIĞI TUTSAKLIĞI ANLATIYOR

Vonnegut, bu olaydan sonra yaptığı açıklamada, “Romanımda, ‘Çekil yolun ortasından, anasını sattığımın çocuğu!” dışında tek bir yakışıksız söze rastlayamazsınız. Aydın insanlar gibi davranarak kitaplarımı okuma zahmetine katlansaydınız, kitaplarımın açık saçık olmadığını ve şu ya da bu türden bir yabanıllığı savunmadığını anlardınız” demişti. 20. yüzyılda uygarlığın korkunç yanlarını, teknolojinin insanı dışlayışını, çağdaş dünyanın yarattığı korkuları fantezi ve bilimkurgudan yararlanarak alaycı ve çarpıcı bir dille eleştiren romanlarıyla tanınan Kurt Vonnegut Jr., II. Dünya Savaşı’nda ABD Hava Kuvvetlerinde görev yaparken Almanlara tutsak düşmüş, Dresden kentinin şubat 1945’te yangın bombalarıyla yerle bir edilmesi sırasında sağ kurtulan az sayıda insandan biri olmuştu. Vonnegut, ‘Mezbaha No. 5’te, Dresden’de yaşadıklarını aktarmaya çalışmış, hava bombardımanını yüzyıllardır sürüp giden savaşların acımasızlığının ve yol açtığı yıkımın simgesi olarak işlemişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rock-a: dayanışmanın festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

Ölü bir yazara neden para ödersiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...