20 Nisan 2015 07:46

Yunanistan'da 'Altın Şafak' davası başladı

Yunanistan'da Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak davası Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. İlk duruşmada toplam 69 zanlıdan 44'ü yer aldı. Ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü durumundaki Altın Şafak'ın lideri Nikos Mihaloliakos'un da aralarında bulunduğu 17 milletvekili de sanık sandalyesine oturacak.

Paylaş

Yunanistan'da Neonazi yanlısı ırkçı Altın Şafak davası Atina Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. İlk duruşmada toplam 69 zanlıdan 44'ü yer aldı. Ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü durumundaki Altın Şafak'ın lideri Nikos Mihaloliakos'un da aralarında bulunduğu 17 milletvekili de sanık sandalyesine oturacak. 

Yunanistan, cinayet, yaralama, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, patlayıcı ve silah bulundurma, darbe yapmaya teşebbüs gibi çok sayıda suça karıştığı anlaşılan ırkçı Neonazi yanlısı Altın Şafak ile hesaplaşmaya başladı. Bugün sabah başlayan ve yaklaşık 1 yıl sürmesi beklenen dava, Pire Koridallos Cezaevi kadınlar bölümünde düzenlenen özel bir salonda başladı. İlk duruşmaya suç örgütü Altın Şafak'ın yöneticisi olmakla suçlanan 3 milletvekili katıldı. Ancak Altın Şafak lideri Mihaloliakos ve diğer milletvekilleri gelmedi. Müzisyen Pavlos Fissas'ı öldüren Yorgos Rupakias'ın da salonda bulunduğu öğrenildi. 

Bugün sabah erken saatlerden itibaren davacı yakınları, duruşma salonuna ulaştı. İlk gelenler arasında 34 yaşında cinayete kurban giden Fissas'ın annesi de yer aldı. Duruşmaya ara verilirken, çoğu Altın Şafak milletvekili salona gelmediği için duruşmanın bir başka güne ertelenmesi bekleniyor. 

17 MİLLETVEKİLİ SANIK SANDALYESİNDE

Tarihi önemdeki davada, aralarında Altın Şafak örgütü lideri Nikos Mihaloliakos'un da bulunduğu 17 milletvekili ile birlikte toplam 69 örgüt üyesi yargılanacak. Aralarında emekli ve muvazzaf polis ve silahlı kuvvetler mensuplarının da bulunduğu zanlılar, "siyasi parti görüntüsü altında organize ve silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak, siyasi hedeflere ulaşmak için şiddet kullanmak, Nazi ideolojisi ve uygulamalarına benzeyen cinayetler işlemek" gibi iddialar ile suçlanıyor. 

Yargıçlar, 30 yıldır faaliyet yürüten Altın Şafak'ın siyasi parti görüntüsü altında kanlı eylemler işleyen Nazi ideolojisine sahip olup olmadığına da karar verecek. Çok sayıda tanık ve avukat davada yer alacak.

PROTESTOLAR 

Yunan polisi, cezaevi etrafında çok sıkı güvenlik önlemleri alırken, Koridallos semti sakinleri davanın bir başka yere alınması için protesto eylemlerinde bulunuyor. Bazı milletvekilleri de bu eyleme destek veriyor. Yerel halka destek veren Koridallos Belediyesi ise bugün okulların kapalı kalmasını kararlaştırdı. Öte yandan ırkçılık, faşizm ve Altın Şafak karşıtları da sabah saatlerinden itibaren Pire'de toplandı. Az sayıda Altın Şafak örgütü destekçisi de cezaevi etrafında gösteri düzenleyecek. 

Birçok sendika da 4 saatlik iş bırakma eylemi ile cezaevine yürüyerek davaya destek verecek. 

SANATÇININ ÖLDÜRÜLMESİ TETİKLEDİ

Bugün başlayan davanın fitili, Altın Şafak üyesinin 34 yaşındaki müzisyen Pavlos Fissas'ı öldürmesiyle ateşlenmişti. 17 Eylül 2013'te işlenen cinayetin ardından yurtiçi ve yurtdışından gelen büyük tepkiler üzerine hükümet harekete geçmişti. Örgüt mercek altına alınmış ve büyük operasyonlara imza atılmıştı. Altın Şafak, bazıları ölümle sonuçlanan 900 civarında göçmene şiddet ve yaralama eylemlerinde bulunmakla da suçlanıyor. Ancak bunların birkaçı iddianamede yer alıyor. İddianamede Fissas cinayetinden başka Pakistanlı Sehzad Lokman'ın öldürülmesi yer alıyor.

Darbeye özlem duyan Altın Şafak'ın, bir kısım üst düzey emniyet, muvazzaf ve emekli askerler ile derin devlet ve şahin kilise mensupları tarafından desteklendiğini gösteren deliller ortaya çıkmıştı. (CİHAN)

    

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da elektrik kesintisi uyarısı

SONRAKİ HABER

Tarsus’ta trafik kazası: 5 ölü 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...